Marek Holba 1, Michal Došek 1,2 1 - ASIO, spol. s r.o. Tuřanka 1, 627 00 Brno- Slatina, 2 - Mendelova Univerzita v Brně, Department.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Ústav technologie vody a prostředí Jan Bartáček D ECENTRALIZOVANÉ ZPRACOVÁNÍ.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Lidská společnost digitálního věku
Naučit svoji mysl spolupracovat, nikoli bránit výkonu Pochopit hluboké příčiny svých úspěchů a neúspěchů a čerpat z nich Najít efektivní řešení šité na.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
2 Marketingové koncepce
Spotřební a energetické daně
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Digitální učební materiál
Podpora v nezaměstnanosti
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Z-Uhlí, s.r.o. Výroba biouhlí pomocí hydrotermální karbonizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
FOSFOR A VODA PŘEHLED PROBLEMATIKY
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Snížení nákladů na vytápění budov
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
„Svět se skládá z atomů“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ekonomika– národní hospodářství
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Nakládání s odpady CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_03
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Rozpisy témat a odevzdávárny
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Manufaktury a první stroje
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Oběhové hospodářství v praxi
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
Čistírna odpadních vod
Revize BREF STS Zkušenosti provozovatele Jiří Podlipný PSU
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Využití potenciálu českého zemědělství po roce 2020
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Vypouštění odpadních vod z průmyslu odbor ochrany vod (MŽP)
Seminář o stavebním spoření
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

Marek Holba 1, Michal Došek 1,2 1 - ASIO, spol. s r.o. Tuřanka 1, Brno- Slatina, 2 - Mendelova Univerzita v Brně, Department of Technology and Automobile Transport, Zemědělská 1, Brno, POTŘEBA RECYKLACE FOSFORU

-Evropa je z více než 90% závislá na dovozu fosforu -fosfor zařazen v roce 2014 Evropskou komisí na listinu dvaceti kritických surovin -část fosforu (řádově 15% z potřeby fosfátových rud v Evropě) bezúčelně likvidováno nebo skládkováno ve formě čistírenského kalu nebo popílku -řada technologií jak recyklovat fosfor z odpadních proudů, čímž lze účinně předcházet nedostatku fosforu v zemědělství -nutné překonat nastavené legislativní, sociální a tržní bariéry a zavést udržitelný trh se surovinami z recyklovaného fosforu AKTUÁLNÍ AKUTNÍ PROBLÉMY

BILANCE FOSFORU V EVROPĚ A JEHO RECYKLAČNÍ POTENCIÁL -odpadní vody jsou bohatým zdrojem fosforu – v běžné komunální vodě jsou koncentrace fosforu okolo 10 – 15 mg/l -v některých průmyslových odpadních vodách se můžeme setkat i s koncentracemi ve stovkách miligramů fosforu na litr

-téměř trojnásobnému snížení evropské nezávislosti na fosforu z 8 na 23% -získání konkurenčního tržního produktu k současným hnojivům -přeměny nutrientů na stabilní, transportovatelné a uskladnitelné komodity, čímž lze zabezpečit distribuci a uskladňování hnojiv a zabraňovat tak výkyvům v sezónní poptávce i různým regionálním potřebám -zlepšení kvality půd tím, že nebudeme vnášet znečištění a patogeny -recyklace fosforu za ceny méně než 5% provozních nákladů komunálních čistíren odpadních vod ZAVEDENÍ TECHNOLOGIÍ RECYKLACE FOSFORU POVEDE K:

kalová voda srážení pelety adsorpce bez loužení těžké kovy přítomny vyhnilý kal těžké kovy rozpuštěny loužení popílek těžké kovy zplyněny termické čištění PHOSTRIP (CaP), PRISA (MAP) CRYSTALACTOR (CaP, MAP), OSTARA (MAP) PROPHOS (CaP), RECYPHOS (FeP), PHOSEIDI (CaP) BERLIN (MAP), AIRPREX (MAP), FIXPHOS (CaP) SEABORNE (MAP), LOPROX/PHOXAN (H3PO4), AQUARECI (FeP, AlP, CaP), CAMBI (FeP, AlP, CaP), KREPRO (FeP), SEPHOS (AlP, CaP), PASCH (MAP), BIOLEACHING (MAP), BIOCON (H3PO4) MEPHREC (CaP), ASHDEC (hnojivo), P-INDUSTRY (hnojivo), THERMPHOS SOUHRN EXISTUJÍCÍCH TECHNOLOGIÍ

SOUČASNÉ FULL-SCALE A PILOT-SCALE TECHNOLOGIE -převážně Ostara v USA a v Kanadě -v Evropě je prozatím jeden provoz firmy Ostara ve Velké Británii ve Sloughu -aplikace technologie AirPrex na berlínské čistírně ve Wassmansdorfu -v poloprovozním měřítku je asi nejznámější technologie Struvia, kterou provozuje Veolia -progresívní se jevila, a jako učebnicový příklad se používala, technologie Thermphos -z termických procesů má provozní aplikaci technologie Ash-Dec v Königswusterhausenu v Německu. Technologie je založená na spálení kalu při ca – 1200 °C, zplynění těžkých kovů a jejich vyvázání ze směsi přídavkem chloridů -technologie Mephrec má pouze poloprovozní aplikaci

-problematické se jeví současné cesty „recyklace fosforu“ z odpadních vod, který je z nich vysrážen zpravidla za pomocí železitého nebo hlinitého koagulantu -vzniklý chemický kal obsahující fosforečnan železitý (hlinitý) je součástí zahuštěného (odvodněného) přebytečného kalu, který se za určitých podmínek může zpětně recyklovat na zemědělskou půdu -fosfor ve formě fosforečnanů vázaný na železitý nebo hlinitý iont je pro rostliny nebiodostupný a je diskutabilní, zda se tedy jedná o jeho recyklaci -ve světle novely Zákona o vodách z r a zpoplatnění vypouštěného fosforu (alespoň snaha, pokud se stará ekolog a ne ekonom) je první krok, dalším krokem by měla být implementace recyklačních technologií SOUČASNÉ TECHNOLOGIE „RECYKLACE“

JAK SE RECYKLUJE V EVROPĚ? - Švýcarsko se stalo první zemí na světě, kde je recyklace fosforu z čistírenského kalu a jatečních odpadů povinná. Legislativa vstoupila v platnost v lednu 2016 na přechodné období 10 let. Ve Švýcarsku je zakázáno přímé použití čistírenského kalu na půdu od roku 2006, a proto nařízení řeší primárně recyklaci ve formě anorganických solí. Švýcarské čistírenské kaly obsahují 9100 t/P ročně, kdežto v současné době se v Evropě recykluje ca t/P za rok, převážně do formy struvitu - EU vydala akční plán pro Cirkulární ekonomiku, který v prosinci 2015 akcentoval recyklační scénáře, kdy ve světle evropské závislosti na dovozu fosforu navrhne Evropská komise úpravu Zákona o hnojivech, do nějž zařadí nutnost využívání hnojiv z recyklovaných produktů

AKTIVITY VE SVĚTOVÉM A EVROPSKÉM MĚŘÍTKU 2008 – Japonsko: Phosphorus Recycling Promotion Council of Japan European Sustainable Phosphorus Platform ( Vlámsko ( Nizozemí ( Německo ( Anglie ( pdf) pdf Nutrient Partnership v USA aktivity typu Global TraPs a ARREAU

MOŽNÉ CESTY V ČESKÉ REPUBLICE -připuštění situace, že „fosfor je problém“ – viz vodní nádrže, stoupající cena komodita, závislost Evropy na dovozu -vyvolání potřeby vedoucí ke změně legislativy -propojením jednotlivých „stakeholderů“ v řetězci fosforového managmentu – mohla by pomoci Fosforová platforma -zavedením technologií recyklace tam, kde to bude ekonomické

Zvýšená koncentrace fosforu způsobuje trofizaci recipientů Zabránění trofizace vodních toků ŘEŠENÍ PŘÍČINY (zabránění vnosu fosforu – difúzní zdroje - splachy, čistírny odpadních vod, atd.) ŘEŠENÍ DŮSLEDKU (odstranění sinic a vodního květu)

odtok z ČOV, terciární kal přebytečný kal kalová voda vyhnilý kal popílek JAK SE K TOMU MŮŽE POSTAVIT ČISTÍRENSTVÍ?

ParametrJednotka Toaleta celkem Žlutá vodaKuchyně Koupelna/pra čka Celkem OVm 3 /rok CHSKkg/rok27,55,5163,747,2 BSKkg/rok9,11,8111,821,9 Nkg/rok4,44,00,30,45,1 Pkg/rok0,70,50,070,10,87 Kkg/rok1,30,90,15 1,6 DĚLENÍ VOD A SEPARACE U ZDROJE - roční produkce fosforu obsaženého v žluté vodě o objemu ca. 0,6 m 3 je 0,5 kg fosforu (roční produkce na EO je ca. 40 m 3 ) – ca. 60% veškerého fosforu přítomného v komunálních odpadních vodách

SEPARACE U ZDROJE - oddělení moče a výroba hnojiva – buď struvitu nebo fosforečnanu vápenatého

-moč je potřeba před dalším nakládáním moč hygienizovat. Nejjednodušší způsob je její uskladnění po dobu několika měsíců. Příručka WHO pro nakládání s exkrementy stanovuje dobu stabilizace na 6 měsíců, při 20 °C -čistá moč mužského původu o objemu 10 m 3 uskladněna v nádržích a pravidelně monitorována. Klíčovými parametry byly mikrobiální ukazatele a obsah N, P, K EXPERIMENTY SE ŽLUTÝMI VODAMI

- cena fosforečnanových hnojiv stoupá a bude stoupat čím dál tím markantněji a pouze trh ukáže, které technologie budou životaschopné → fosfor by se ale měl recyklovat a ne odstraňovat -z technologického hlediska se nejlépe ekonomicky jeví výroba struvitu nebo fosforečnanu vápenatého a aplikace hygienizovaného kalu na zemědělskou půdu -rozhodopádně největší potenciál pro recyklaci N a P v oblasti čištění komunálních odpadních vod je separace u zdroje (zejména moči) –snadno realizovatelné zejména v kancelářských, průmyslových a obchodních budovách -mnohem větší potenciál recyklace nutrientů leží v průmyslových odpadních vodách než v komunálních, zejména kvůli tomu, že jsou tam koncentrované proudy nutrientů ZÁVĚRY

-existuje velký sortiment separačních zařízení umožňujících jak oddělení moči, tak minimalizaci naředění (výrobky umožňující odvádění, skladování a zpracování moči) -z pohledu ekonomického se jeví důležitá i minimalizace množství odtékajících živin v OV a zejména pak odlehčení látkových parametrů na vstupu do ČOV pomocí separace moči, čímž se sníží i celková spotřeba energie potřebná pro vyčištění odpadní vody -využít možnosti odseparování moči k dosažení potřebných odtokových parametrů, jako je koncentrace N-NH 4, zejména na lokalitách se zvýšenými požadavky na odstranění nutrientů nebo zefektivnění procesů čištění vod na lokalitách, kde díky vysokým koncentracím obyvatel není možné bez problémů a efektivně odpadní vodu čistit běžným způsobem -pokud by se podařilo odseparovat kromě žluté vody i šedou a hnědou vodu a využít je v zemědělství, došlo by k významnému zlepšení eutrofizace vodních toků a rovněž by se zlepšily půdní poměry a udržitelnost zemědělství. V dnešní době chybí v půdě organické odpady, které zatím nerozvážně skládkujeme nebo vypouštíme spolu s odpadní vodou ZÁVĚRY – II.

Poděkování: Projekt QJ : „Z odpadů surovinami“ je financován za podpory NAZV

Děkuju za pozornost Pozvánka na 15:30 na ustavující schůzi Fosfátové platformy