Hana Kafková Markéta Matysová Didaktika OV3 podzim 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Pronájem nebo prodej objektu bývalé základní školy č.p Kamenný vrch v Chomutově.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
JÁ OBČAN Petra Slámová.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.18
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Inf Počítač a lidé s handicapem
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Pracovní porada Pracovní list.
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
Název projektu: Moderní škola
Společenská odpovědnost ve školství
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Pracovní porada Pracovní list.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Příspěvek na konferenci
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Člověk a jeho svět 3. ročník
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Podpora samostatného bydlení
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Hana Kafková Markéta Matysová Didaktika OV3 podzim 2012

AUTOŘI: Tomáš Matějček & Štěpán Peterka Zasahuje vzdělávací oblasti: Člověk a společnost – seznámení se stavbami v obci, rozvoj občanského a právního vědomí, zájem o veřejné věci, uplatňování vhodné komunikace, rozlišuje a porovnání úlohy výroby, obchodu a služeb Člověk a příroda – seznámení s novými trendy a technologiemi na ochranu životního prostředí, žáci se seznamují se znaky lidských sídel a s principy jejich rozmisťování, očekávané výstupy jsou z předmětů zeměpis, přírodopis, informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie – práce s internetem, jako zdrojem dalších informací

Průřezová témata: Environmentální výchova – pojednává o ekosystémech, základních podmínkách života, lidských aktivitách a problémech životního prostředí, vztah člověka k prostředí Osobnostní a sociální výchova – rozvoj schopností poznávání, poznávání lidí, mezilidských vztahů, komunikace, kooperace a kompetice Výchova demokratického občana – občanská společnost a škola, občan, občanská společnost a stát, formy participace občanů v politickém životě Rozvoj klíčových kompetencí – kompetence k učení, komunikativní, kompetence k řešení problémů, občanské a pracovní.

Projekt, který si dal za úkol formou deskové hry a navazujících pracovních listů rozvinout environmentální myšlení u žáků, ale i učitelů. Učí žáky zábavnou formou proenvironmentálnímu chování. Skupinky 3-5 hráčů Desková hra + metodická příručka – návod ke hře, pracovní listy, podrobný popis jednotlivých hracích karet.

O pravidlech hry snadno a rychle ve formě: E-learningového kurzu Instruktážních videí Flashové animace Oficiálních pravidel hry Ověření poznání pravidel ve formě hry: Duel s robostarostou A další zajímavé varianty hry

Část určená pro učitele Stránka obsahující administrativní informace návrhy nových metodik ke hře od různých vyučujících, kteří již hru vyzkoušeli Informace o vedení učitelského účtu

Projekty Stránka věnující se dalším projektům vycházejícím z Ekopolis, jsou vytvářeny účastníky hry, učiteli nebo týmem Ekopolis. Je o nich možné i diskutovat, což umožňuje více si prohloubit znalosti o ekologii, ale také o městě. Hra nabádá k přemýšlení v rovině praktického života, nejde pouze o teoretické znalosti.

Materiály ke stažení Zde si všichni, kteří mají zájem mohou volně stáhnout pracovní listy ke hře Nové pracovní listy, které navrhli vyučující, jež hru vyzkoušeli Metodiku Pravidla hry Různé varianty hry Výukové prezentace Vyrob si sám Logo projektu

HRA: Hodí se do předmětů: občanská výchova, přírodopis, zeměpis, pracovní činnosti nebo fyzika Žáci během probírání problematiky a hraní hry se seznamují s obecnou problematikou obce, jejím urbanismem a pravidly hry. Seznamuje se s různými druhy staveb a jejich významem, s událostmi, které ovlivňují chod obce. Dokáže vysvětlit problematiku nevhodných staveb a událostí. Části hry: Hrací plán, karty se stavbami – červenými, modrými a zelenými, karty události, figurky

Stavby ve hře Zelené stavby Představují plochy, které jsou blízké životnímu prostředí. Obvykle neposkytují mnoho pracovních příležitostí, jedná se však většinou o práce přirozené a řadě lidí příjemné.

Stavby ve hře Modré stavby Představují objekty určené k bydlení a poskytování základních služeb. (rodinné domy, paneláky, obchody, nemocnice, školy, náboženské stavby, úřady.

Stavby ve hře Červené stavby stavby sloužící k uspokojování hmotných potřeb obyvatel, výstavby přináší finanční zisky, pracovní příležitosti, ale jejich provoz je spojen se značným znečištěním okolního prostředí

Karty Události Události zobrazují jevy z běžného života, ke kterým může dojít. Mohou to být pozitivní i negativní jevy. Např.: demonstrace aktivistů, zavedení MHD, převoz odpadu, tuhá zima, zemětřesení, zavedení tepelných čerpadel, zdražování pohonných hmot, bankrot na burze, růst skládky, plánování územního plánu atd. Karty vychází ze skutečného života

Soutěž „Poznej své město“ Do soutěže se mohly zapojit týmy ze všech ZŠ nebo víceletých gymnázií v odpovídajícím ročníku. Smyslem soutěže bylo lépe poznat a zajímavě popsat své město či vesnici z hlediska veřejného prostoru. Žáci měli za úkol vytvořit: 1.Mapu svého města či vesnice a blízkého okolí s popisky základních staveb 2.Popis 5-10 staveb, které žáci považují za významné v obci, šlo o to, aby si uvědomili, proč jsou stavby významné 3.Dopis starostce či starostovi, v dopise se vyjádří, co se jim na městě líbí a co ne z hlediska života v něm. Vyhlášení vítězů bylo 17. května 2012

Děkujeme za pozornost