Jiří Štěpánovský. Jiří se narodil 28. března 1961 v Mělníku. Celé dětství prožil v Byšicích. Jeho snem bylo vystudovat SZTŠ, ale nebylo mu to doporučeno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stanislav Sedláček.
Advertisements

K r o n i k a 2004 Vše důležité, co se stalo v roce 2004 v obci Blížejov Zpracoval: Tomáš Halama.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
Doba totality v ČSR - po 1948.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Zemědělství České republiky.
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Po skončení základní školy dva roky studoval na pedagogickém oddělení městské hudební školy v Praze. Rok pracoval jako pomocný dělník, potom absolvoval.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Josef II. 8. ročník.
Český spisovatel, novinář,
Historie naší školy Vypracovala: Monika Landerová.
FIMFÁRUM.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Tomáš Garrigue Masaryk
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
9 let na základní škole:.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
Jana Fialková Premiantka, která nesměla studovat.
SLOVNÍ ÚLOHY řešené pomocí lineární rovnice MATEMATIKA 8.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova 1289 Ostrov Klíčová slova: s lovní úloha, rovnice, řešení,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Vypracovala: Andrea Vařílková Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky,o.p.s. Brno 2011.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Alexandr II. Nikolajevič. ruský car v letech 1855 – 1881 narodil se 29. dubna 1818 v Petrohradě syn cara Mikuláše I. a jeho manželky Alexandry Fjodorovny.
IX.ročník uzlovací soutěž o pohár starosty SDH Osek nad Bečvou V sobotu 14. března pořádal náš sbor uzlovací soutěž. Naši obec reprezentovalo družstvo.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRISTÝNA NOVÁKOVÁ KLÁRA POSPÍCHALOVÁ.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Housky z nebe. *1922 ve Vlkoši 2 starší sourozenci - Milena a Karel otec - přednosta na stanici matka - práce na statku.
Život pod okřídleným šípem (65 let se Škodovkou) PhDr. Vladislav Krátký *
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Ploskovice, p.o., okres Litoměřice Č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev projektu „ Zlep.
Mateřská škola a paní učitelka Vošutová – Nádvorníková, Brněnská, Matějová, Hroudová, Sedláček, Frolík, Čuda, Mikeš, Jančíková, Skořepová, Šulcová, Mašindová,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Pečovatelská služba.
Dějepis a společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Hostinec U Zlaté Prahy Rodina Schückova z Bobrové
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BLÍŽEJOV ZÁVĚREČNÁ PRÁCE IX. ROČNÍK
František Ladislav Čelakovský
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Příběhy našich sousedů
Státní občanství Zákon č. 186/2013 Sb. - Zákon o státním občanství ČR.
AUTOR: Kateřina Křížová
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
Autor: Mgr. Eva Procházková
Oldřich a Božena Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_04_Literatura v.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_O životě na vesnici
Božena Němcová (1820 – 1862).
Moje práce na Broumovsku
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Život za vlády prvních Přemyslovců
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Genealogie II - Přednáška č. 4 obsah
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Jiří Štěpánovský

Jiří se narodil 28. března 1961 v Mělníku. Celé dětství prožil v Byšicích. Jeho snem bylo vystudovat SZTŠ, ale nebylo mu to doporučeno - z kádrových důvodů. Na přání JZD Byšice se vyučil operátorem zemědělské techniky. Po maturitě nastoupil do JZD Liblice.

Jeho děda, Antonín Štěpanovský st., na něj převedl polovinu statku, a tak předurčil, aniž by to tušil, jeho další život. V důsledku změn, které s sebou přinesl rok 1989, se Antonín Štěpanovský ml. vrátil k hospodaření na statku, o jehož navrácení požádal. Na své půlce ho následoval i syn Jiří, který představuje 3. generaci selského rodu. Hospodaří na cca 40 ha. Co pěstuje? Řepku, pšenici, brambory, krmivo pro dobytek, vojtěšku. Co chová? Prasata a hovězí dobytek. Nové přírůstky na statku

,,Přišel jsem z pole…..´´ Čtěte dál…

Antonín st. se narodil 12. března 1893 v Bechlíně. Do Byšic přišel 24. dubna Přiženil se do rodiny Poštolkových, za manželku si vzal dceru majitelky statku Antonii. Od tohoto roku se datuje život rodiny Štěpanovských v naší obci. Jako člen agrární strany se stal členem místního zastupitelstva. Do rodiny postupně přibyli další čtyři členové – tři dcery, Marie, Vlasta a Růžena, a syn Antonín, pro nás Štěpánovský ml. Antonín Štěpanovský st. Antonie Poštolková

Antonín ml.

Na statku čp. 32 v Byšicích hospodařila vdova Františka Poštolková. V roce 1922 Antonín st. část statku odkoupil a začali hospodařit společně s tchýní, a to až do její smrti roku Hospodářství prosperovalo, statek prošel postupnou rekonstrukcí. Výměra pozemků, na kterých hospodařili, se pohybovala kolem 25 ha.

Antonín ml. se narodil 19. května 1930 v Byšicích V době socializace vesnice byl považován za syna kulaka, a proto se dostal k PTP – pomocným technickým praporům. Místo 24 měsíců vojenské služby jich absolvoval třicet. Odolal nabídkám na návrat domů – musel by se zavázat k podpoře vzniku JZD. Do něj vstoupil pod nátlakem v roce 1957, ale tím problémy neskončily. S družstevníky se neshodl, dvakrát byl odsouzen k výkonu trestu, přičemž podruhé už byl otcem. Antonín Štěpanovský se svým synem Jiřím

Poprvé bylo založeno JZD (2. typu) 8. října 1952 za účasti 24 členů, avšak neudrželo se ani nezačalo pracovat. Většina členů totiž nesouhlasila s jeho přeměnou. Kromě toho:,,Mnozí družstevníci uposlechli našeptávání a strašení místních kulaků a raději zůstali hospodařit na svých pozemcích.“ Byšice se tak staly poslední obcí v okrese, která neměla JZD. Po značném úsilí se nové založení prosazeno na schůzi 17. srpna 1956, tentokrát se již jednalo o 3. typ. Pod nátlakem vstoupili do JZD v roce 1957 i Štěpánovští. Kolektivizace zde byla dokončena v roce O rok později došlo ke sloučení JZD Byšice a okolí (pod názvem JZD Liblice). JZD Byšice dnes

1.povinné dodávky zemědělských produktů, tresty za jejich neplnění dodávky v takové výši, že nezbývalo pro vlastní potřebu 2.povinný pacht 3.nucená výměna polí za pole vzdálená, neobdělaná 4.propaganda 5.nemožnost zaměstnávat na statku pracovní síly, odebrání pracovních sil ze statku – syn u PTP 6.zabavení zemědělských strojů

Předpis na rok 1951 obiloviny luštěniny cukrovka brambory řepka paprika kořeninová seno sláma skot vejce vlna jatečná prasata selata mléko vodní drůbež Příklad neplnění dodávek 1. pololetí roku 1953: nedodáno 2845 l mléka Možnosti trestů: pokuty (1951 – Kč za nesplnění dodávky obilí) V Mělnickém zemědělci rubriky: Pranýřujeme Sabotéři

Do povinného pachtu bylo Antonínu Š. st. v roce 1952 přiděleno 2,61 ha v poloze nad sv. Janem. Proti tomuto se jako celá řada dalších byšických hospodářů odvolal. Odvolání byla zamítnuta. V rámci scelování pozemků pro ČSSS a JZD došlo k výměně polí neúrodných za úrodná, a to i přes nesouhlas Antonína Š. st. Vznesené připomínky byly označeny za nepodstatného rázu.

Nelehké životní osudy pomáhala Štěpanovským nést víra, kterou si jako rodina udrželi dodnes. Pravidelně každou neděli chodí do kostela. Jiří Štěpánovský :,, Znal jsem svého dědu jako drsného pána, který když mě i v jeho 80 letech objal, tak jsem myslel, že ze mě poteče zelená voda, ale dojalo mě, když jsem ho viděl klečet před oltářem.´´

Jiří Štěpanovský: „Rád bych. Nebudou to mít jednoduché. Nikdo neví, jaká přijde doba. Já když jsem byl v jejich letech, taky jsem si nemyslel, že vůbec budu něco takového dělat. Nějaké předpoklady u nich jsou. Rád bych asi, aby v tom někdo pokračoval, ale … Uvidíme.“

Antonín Štěpanovský st. (1893 – 1980) Antonie Poštolková (1898 – 1977) + František Poštollka 1852 – 1910?) Františka Poštolková (? – 1936) Josef Štěpanovský (1866 – 1925) Božena Helclová (1869 – 1940) Antonín Štěpanovský ml. (1930 – 2004) + Jiří Štěpánovský – 3 děti Antonín Štěpanovský – 5 dětí Marie Rychnovská – 1 dítě Václava Hanušová – 1 dítě Pavel Štěpánovský – bez dětí Marie Poštolková (*1939) V rodině si užívají dvě podoby jména: Štěpanovský i Štěpánovský. Respektujeme podobu užívanou nositelem.

Kateřina Mázdrová: „Málokteré rodině se podařilo navázat na zpřetrhané vazby. Dnešní venkov je početně a duchovně vyprázdněný, potomci hrdých hospodářů upřednostňují jiný způsob života. Těch, kterým byla zdevastovaná hospodářství vrácena a hospodaří na nich, bychom si měli o to víc vážit.“ Respekt č. 23/2016

Rozhovor s Jiřím Štěpánovským, 28. dubna 2016 Miroslava Bursová: Toník, seminární práce, Gymnázium Jana Palacha Mělník 2001 Rodokmen poskytnutý rodinou Bursových Jiří Sisák: Nejnovější dějiny středočeského městečka Byšice, diplomová práce, PF UK – Katedra dějin a didaktiky dějepisu Státní oblastní archiv Praha – Státní okresní archiv Mělník (SOA Praha – SOkA Mělník): Okresní národní výbor 1951 – 1954 Okresní národní výbor 1955 – 1958 Okresní soud Mělník MNV Byšice Byšice, Matrika příslušníků Pamětní kniha městyse Byšice 1922 – 1947 Pamětní kniha (2), obec Byšice, okres Mělník 1948 – 1953 Pamětní kniha obce Byšice III, 1954 – 1957 Mělnický zemědělec

Jiří Štěpánovský Mgr. Dalibor Státník, Ph.D., ředitel SOA Praha – SOkA Mělník Olga Prosická, SOA Praha – SOkA Mělník Rodina Bursova Michal Šimek

Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Členové týmu: Adéla Boháčová, Kristýna Komeštíková, Tereza Vlčková, Kristýna Vyhlasová, Lukáš Nezbeda (8. ročník) Pedagogické vedení: Mgr. Renata Špačková Projekt probíhal ve druhém pololetí školního roku 2015/2016.