© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR PROJEKT:Hodnocení průmyslových rizik PRODUKT:1 - Výroba bioplynu, dopady na životní prostředí DÍLČÍ MODUL:1 - Výroba bioplynu, popisy procesů
© IHAS 2011 Prezence účastníků a organizační záležitosti Formální představení projektu, financování a MSK Představení zpracovatele IHAS, tým odborníků Představení účastníků Cíl školení, co se naučíte, co budete umět Kdo je kdo a co tady děláme? Úvodem
© IHAS Výroba bioplynu 1.2. Dopady na životní prostředí Teoretické základy a na co je to všechno dobré? 1. Blok | Výroba bioplynu, dopady na životní prostředí
© IHAS Výroba bioplynu Bioplynová stanice je technologické zařízení s pomocí kterého z materiálů organického původu vyrábíme elektrickou energii, tepelnou energii a hnojiva.
© IHAS 2011 Princip tvorby bioplynu Bioplyn vzniká vyhníváním jako proces rozkladu a přeměny organických látek. K vyhnívání neboli fermentaci dochází bez přístupu vzduchu a ve vlhkém prostředí vlivem působení metanových bakterií - metanogenů. Anaerobní fermentace je biochemickým procesem, sestávajícím z celé řady posloupných fyzikálních, fyzikálně-chemických a biologických procesů. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Princip tvorby bioplynu Vytváření bioplynu je konečnou fází biochemické konverze organických látek v anaerobních podmínkách na bioplyn a zbytkový fermentovaný materiál. Proces probíhá při teplotách od 0 °C do 70 °C a na rozdíl od jiných procesů nevzniká při anaerobní fermentaci teplo, ale vyvíjí se hořlavý plyn - metan. Současně s ním se vytváří oxid uhličitý a voda. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Princip tvorby bioplynu Celý proces rozdělit do čtyř základních fází: 1. Hydrolýza Tato fáze začíná v době, kdy je v prostředí vzdušný kyslík a dostatečná vlhkost přesahující 50 % hmotnostního podílu. V této fázi mikroorganizmy ještě nevyžadují prostředí neobsahující kyslík, dochází k rozkladu polymerů na jednodušší organické látky – monomery. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Princip tvorby bioplynu 2. Acidogeneze V této fázi dochází k odstranění zbytků vzdušného kyslíku a vytvoření anaerobního prostředí. Tuto přeměnu provádějí fakultativní anaerobní mikroorganizmy schopné aktivace v obou prostředích. 3. Acetogeneze Během této fáze převádějí acidogenní kmeny bakterií vyšší organické kyseliny na kyselinu octovou, vodík a oxid uhličitý. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Princip tvorby bioplynu 4. Metanogeneze Nyní metanogenní acetotrofní bakterie rozkládají hlavně kyselinu octovou na metan a oxid uhličitý, hydrogenotrofní bakterie produkují metan z vodíku a oxidu uhličitého. Některé kmeny bakterií provádějí obojí. Závěrečná metanogenní fáze probíhá asi pětkrát pomaleji než předcházející tři fáze. Proto se musejí velikost a konstrukce fermentoru a dávkování surového materiálu této rychlosti přizpůsobit. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Zdroje bioplynu Produkovanou biomasu lze z hlediska jejího získávání rozdělit na dvě základní skupiny – odpadní a záměrně pěstovanou. Biomasou záměrně pěstovanou v produkci bioplynu jsou: energetické plodiny (šťovík, vrby, topoly, olše, akáty a podobně) olejniny (nejznámější je řepka olejná) cukrovka, obilí, brambory 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Zdroje bioplynu Biomasou odpadní jsou: rostlinné zbytky ze zemědělské prvovýroby a údržby krajiny (sláma kukuřice a obilovin, řepková sláma, zbytky z lučních areálů a nedopasky, zbytky po likvidaci náletových dřevin a odpady ze sadů a vinic) odpady z živočišné výroby (exkrementy z chovů hospodářských zvířat, zbytky krmiv, odpady z mléčnic a přidružených zpracovatelských kapacit) 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Zdroje bioplynu Biomasou odpadní jsou: biologicky rozložitelné komunální odpady (separovaný sběrový papír, kuchyňské odpady, organické zbytky z údržby zeleně a podobně) organické odpady z průmyslových a potravinářských výrob (odpady z provozů na zpracování a skladování produktů rostlinné výroby, jateční a mlékárenské odpady, odpady z lihovarů a konzerváren, vinařských a dřevařských provozoven) lesní odpady (dřevní hmota z probírek, kůra, větve, pařezy, kořeny po těžbě dřeva, palivové dřevo, klestí, odřezky atd.) 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Složení bioplynu Složení bioplynu (uvedeno v následující tabulce) se mění a závisí na původu anaerobního trávení procesu. Bioplyn typicky obsahuje metan o koncentraci asi 50 % obj. Pokročilé odpadní léčebné technologie mohou produkovat bioplyn s obsahem metanu % obj. Energeticky hodnotný je v bioplynu metan a vodík. Problematickými je sulfan a čpavek, které je často nutné před energetickým využitím bioplynu odstranit, aby nepůsobily agresivně na strojní zařízení. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Kvalita bioplynu Obsah metanu v bioplynu ovlivňují především následující kritéria: Průběh procesu Velmi záleží na tom, zda fermentace probíhá v jednom fermentoru, tedy jednom stupni, nebo ve dvou fermentorech, dvou stupních. Podíl metanu v jednotlivých stupních fermentace se potom podstatně liší, plyn z prvého stupně obsahuje velký podíl oxidu uhličitého, zatímco plyn z druhého stupně obsahuje velký podíl metanu, který může dosahovat až podílu 80 %. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Kvalita bioplynu Obsah metanu v bioplynu ovlivňují především následující kritéria: Skladba živin v substrátu Obsahuje-li substrát látky bohaté na bílkoviny a uhlovodíky, vyrobí se méně bioplynu než z látek obsahujících tuky a proteiny. Teplota substrátu Obsah metanu je podle zkušeností z praxe při teplé a horké fermentaci menší než při fermentaci za nižších teplot. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Požárně technické charakteristiky Pro účely stanovení požárně bezpečnostních opatření se používají hodnoty požárně technických charakteristik včetně technicko bezpečnostních parametrů, které jsou uvedeny v průvodní dokumentaci výrobce nebo distributora. Neexistuje-li tato dokumentace, lze vycházet z jiného uznávaného zdroje (např. normativní požadavky – viz ČSN EN ). 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Význam a důležitost některých proměnných Koncentrace CH 4 v bioplynu Koncentrace CH 4 v bioplynu také není pravým indikátorem stability procesu, je spíše bilančním prvkem. Množství produkovaného metanu musí být v relaci s přiváděným zatížením. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Význam a důležitost některých proměnných Koncentrace CO 2 v bioplynu Vypovídací hodnota tohoto indikátoru stability procesu nemá vždy stejnou váhu. Zvyšování koncentrace CO 2 v bioplynu souvisí se zvýšeným zatížením a vyčerpáním neutralizační kapacity. Nejnižší poměr CH 4 / CO 2 v bioplynu mají sacharidické substráty a je blízký jedné, jeho náhlé snížení indikuje nestabilitu procesu. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Význam a důležitost některých proměnných Koncentrace vodíku v bioplynu Koncentrace vodíku v bioplynu patří mezi nejcitlivější indikátory stability procesu. Obecně lze konstatovat, že objevení se vodíku v bioplynu v koncentracích nad 0,1 % obj. prakticky vždy signalizuje nestabilitu procesu. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Význam a důležitost některých proměnných Síra v bioplynu Síra v bioplynu je přítomna buď jako síra organicky vázaná v podobě merkaptanů, organických sulfidů či disulfidů anebo jako síra anorganická v nejjednodušší sirné sloučenině v sulfanu. Síra v organických sloučeninách typu sulfidů anebo merkaptanů (thiolů) tvoří vždy nejvýše minoritní složku, která je sice nositelem zápachu, ale v provozně běžných koncentracích nepřináší žádné významné technické problémy. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Význam a důležitost některých proměnných Síra v bioplynu Síra anorganická je tvořena téměř výlučně přítomností sulfanu H 2 S a jeho koncentrace v bioplynu mohou narůstat i do velmi vysokých úrovní. Díky obsahu sulfanu se tak síra v bioplynu může přesunout z příměsí minoritních do složek majoritních, které mohou někdy i překročit hladinu 1% obj. (1% obj. sulfanu odpovídá mg H 2 S / m 3 N ). Pro praxi jsou nepříjemné a nebezpečné i koncentrace o více než jeden řád nižší. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Skladování bioplynu Velkou výhodou bioplynu oproti jiným nosičům energie je ta skutečnost, že ho lze skladovat a podle potřeby využívat v době, kdy je potřeba zapojit špičkové zdroje pro výrobu elektrické energie nebo tepla. Při jeho skladování nedochází na rozdíl od "skladování" solární elektrické a tepelné energie nebo tepla a energie z větru ke ztrátám (tepelné ztráty, vybíjení akumulátorů). Nevýhodou bioplynu je poměrně malá hustota energie v poměru k objemu, kdy 1 m 3 bioplynu obsahuje takové množství energie, jako 0,6 až 0,7 l topného oleje. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Skladování bioplynu Pro beztlakové skladování jsou proto potřeba větší objemy zásobníkových plynojemů. Velikosti plynojemů je potřeba dimenzovat s patřičnou rezervou podle projektované předpokládané produkce bioplynu a podle způsobu využívání vyprodukovaného bioplynu. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Úprava bioplynu Plyn produkovaný ve fermentoru obsahuje při svém výstupu do plynojemu asi 100 % vodní páry a velké množství sirovodíku. Aby se zabránilo korozi potrubí, případně plynojemu, plynového motoru a jiných spotřebičů, musí být v celé soustavě řešeno odstraňování kondenzátu po kondenzaci vodní páry a odsiřování bioplynu. V některých případech se provádí i čistění bioplynu. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Využití bioplynu Bioplyn z bioplynových stanic je používán: Výroba tepla v teplovodních (horkovodních) resp. parních kotlích, kombinovaná výroba elektřiny a tepla v kogeneračních jednotkách (různé principy), čištění bioplynu a jeho prodej do plynárenské sítě resp. provozovatelům jiných energetických systémů, čištění a jeho využití pro pohon dopravní techniky a automobilů, apod. 1.1 Výroba bioplynu
© IHAS 2011 Bioplynové stanice = Strašák obyvatelstva Zatížení (ohrožení) sousedících nemovitostí: - zápachem - výbuchem - močůvkou (únik) - hlukem - dopravou Vliv na cenu nemovitostí? Rizika při výrobě bioplynu
© IHAS Dopady na životní prostředí Zápach Nejčastějším problémem je zápach, který může mít různé příčiny. Zřídka je zdrojem zápachu vlastní unikající bioplyn. Častěji jde o zápach z nedostatečně rozložené biomasy. Pokud je biomasa ve fermentoru kratší dobu, výsledný digestát silně zapáchá.
© IHAS Příklady havárií - zápach Rozlitím močůvky po havárii vyvolává nepříjemný zápach a tím i znehodnocení pozemků, obranu veřejnosti proti instalacím BPS
© IHAS Dopady na životní prostředí Zápach Další podmínkou je dodržení provozní kázně. Mezi to patří doba zdržení fermentovaného obsahu v procesu anaerobní digesce po dobu alespoň 30 dnů za patřičných teplotních podmínek.
© IHAS Dopady na životní prostředí Zápach Jako ochrana před zápachem z provozu mají být zásobníky vstupních surovin a sterilizační jednotky uzavřené a opatřené odtahem na tzv. biofiltr. To je prostor vyplněný porézním materiálem (dřevní štěpka, hobliny, kompost aj.) s bakteriemi, které odbourávají pachové látky.
© IHAS Dopady na životní prostředí Toxické látky Rizika spojená s toxickými látkami Toxicita látek Zákonné limity pro práci s toxickými látkami Opatření pro snížení nežádoucích účinků toxických látek
© IHAS 2011 Povinnosti zaměstnavatele Pro prostory bioplynových stanic musí zaměstnavatel mít: Protokol o určení vnějších vlivů Dokumentaci o ochraně před výbuchem dle Nařízení vlády č. 406/2004 Sb. 1.2 Dopady na životní prostředí
© IHAS 2011 Protokol o určení vnějších vlivů O určení vnějších vlivů musí být písemný doklad – protokol o určení vnějších vlivů. Protokol je součástí dokladové části dokumentace, která musí být po dobu životnosti zařízení, provozu či objektu archivována. Vzor protokolu o určení vnějších vlivů je v příloze NB normy ČSN ed Dopady na životní prostředí
© IHAS 2011 Protokol o určení vnějších vlivů Vnější vlivy se stanovují podle základních norem: ČSN ed.2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 1: Základní hlediska, Stanovení základních charakteristik, definice ČSN ed.2 + změna Z1 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 4-41: Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti – Ochrana před úrazem elektrickým proudem ČSN ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení - Všeobecné předpisy 1.2 Dopady na životní prostředí
© IHAS 2011 ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 10-1: Určování nebezpečných prostorů – Výbušné plynné atmosféry Zóna 0 – prostor, ve kterém je výbušná plynná atmosféra přítomna trvale nebo po dlouhá časová období nebo často Zóna 1 – prostor, ve kterém je příležitostný vznik výbušné plynné atmosféry pravděpodobný za normálního provozu Zóna 2 – prostor, ve kterém není vznik výbušné plynné atmosféry, pravděpodobný za normálního provozu, avšak pokud tato atmosféra vznikne, bude přetrvávat pouze po krátké časové období 1.2 Dopady na životní prostředí
© IHAS 2011 Dokumentace o ochraně před výbuchem dle Nařízení vlády č. 406/2004 Sb. § 4 Zaměstnavatel po provedení technických nebo organizačních opatření podle § 2 a posouzení rizika výbuchu podle § 3 a)klasifikuje prostory s prostředím nebezpečí výbuchu na prostory s nebezpečím výbuchu a prostory bez nebezpečí výbuchu podle přílohy č. 1 k tomuto nařízení, b)zabezpečí v prostorech klasifikovaných podle písmene a) plnění dalších požadavků podle přílohy č. 2 k tomuto nařízení, c)označí místa vstupu do prostorů s nebezpečím výbuchu bezpečnostními značkami výstrahy s černými písmeny EX označujícími „nebezpečí - výbušné prostředí“, d)zabezpečí vypracování písemné dokumentace o ochraně před výbuchem podle § 6 a její vedení tak, aby odpovídala skutečnosti. 1.2 Dopady na životní prostředí
© IHAS 2011 Aktivní zdroje iniciace Elektrická jiskra Mechanická jiskra Statická elektřina Samovznícení 1.2 Dopady na životní prostředí
© IHAS 2011 Diskuse Otázky a odpovědi