Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MODUL: 06 – Zamezení působení iniciačních zdrojů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MODUL: 06 – Zamezení působení iniciačních zdrojů"— Transkript prezentace:

1 MODUL: 06 – Zamezení působení iniciačních zdrojů
PROJEKT: Nové kompetence lektorů dalšího vzdělávání pro zvýšení konkurenceschopnosti podniků MSK MODUL: 06 – Zamezení působení iniciačních zdrojů Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR

2 1.1 Zařazování nebezpečných prostorů do zón
Nebezpečné prostory jsou místa, ve kterých může vznikat výbušná atmosféra Takovéto množství se nazývá nebezpečnou výbušnou atmosférou. Pro hodnocení rozsahu ochranných opatření musí být veškeré nebezpečné prostory zařazeny do zón podle pravděpodobnosti vzniku nebezpečné atmosféry.

3 Ad. 2) Plameny a horké plyny (včetně horkých částic)
Pokud se výbušná atmosféra nachází uvnitř i vně zařízení, ochranných systémů nebo součástí nebo v souvisejících částech instalace a dojde ke vznícení v jednom z těchto prostorů, plamen se může rozšířit do ostatních prostorů prostřednictvím otvorů, např. větracími potrubími. Odlétající jiskry vznikající při svařování a řezání jsou jiskry, které mají velmi velký povrch, a proto patří mezi nejúčinnější zdroje iniciace.

4 3.1 Oblast zamezení iniciace
Horké povrchy Měření oteplení a povrchové teploty pomocí termovize Měření zdrojů úniku tepla Měření elektrostatických vlastností

5 3.2 Vyloučení iniciace | Vybavení a zařízení pro prostředí s nebezpečím výbuchu
Všechna elektrická zařízení jsou potenciálním iniciačním zdrojem, proto je třeba dodržovat speciální zásady pro projektování takových zařízení v prostorách s nebezpečím výbuchu. Nebezpečí požáru a výbuchu je přímo úměrné počtu a typu elektřinou napájených zařízení v provozní oblasti. Projektování upravují ČSN, ATEX.

6 © Copyright 2011 – 2013 IHAS s.r.o. Jakékoliv zneužití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování informací a fotografií je bez souhlasu IHAS s.r.o. zakázáno.

7 Kontaktní místo zpracovatele projektu:
IHAS s.r.o. Borovského 98/262 73401 Karviná-Ráj Tel.:


Stáhnout ppt "MODUL: 06 – Zamezení působení iniciačních zdrojů"

Podobné prezentace


Reklamy Google