Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Logistika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Nauka o podniku Seminář 7..
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Logistické náklady Ivan Gros
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Logistika Ing. Jan Pivoňka.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Seznam doporučené literatury
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Nákup ( kap. 12).
MARKETINGOVÝ MIX.
VÝZNAM ZÁSOB v logistických řetězcích
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 3/14.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
MARKETINGOVÝ MIX.
Význam zásob v logistických řetězcích a typy zásob
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob Studie integrovaných dopravních systémů hromadné.
MÍSTO – PLACE – DISTRIBUČNÍ CESTY
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
8. Marketing.
Model strategie marketingového mixu
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Bezpečnost v dopravě Shrnutí přednášek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Integrované dopravní systémy (IDS) Ing. Tomáš.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
1 Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Ing. Petr Klímaanalýza umístění skladu1 Analýza umístění skladů.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalita dopravy v logistických procesech Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Teorie kvality přemístění Předmět: Teorie dopravy Ing
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Logistika

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pojem logistiky V nejobecnějším smyslu lze logistiku definovat jako souhrn činností, systematicky zaměřených na získání materiálů z primárních zdrojů a všechny mezi postupy před dodáním konečnému uživateli, s vyjimkou vlastních výrobních procesů. V tomto smyslu logistika zahrnuje: Dopravu Manipulaci Skladování Balení

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Obsah a základní úrovně Mikrologistika = Podniková sféra Mezologistika = Odvětvová sféra Makrologistika = Národohospodářská sféra Věcným obsahem logistiky je realizace a řízení všech činností na přepravních řetězcích s cílem optimalizovat jejich sled a rozsah, aby náklady na jejich realizaci byly minimální.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Členění podle vztahu k výrobnímu procesu Těžba surovin Skladování vytěžených surovin Přemístění ke zpracování Zpracování surovin Jednotlivé fáze výroby Předvýrobní skladování Manipulace s materiály Mezioperační a technologická doprava Manipulace a balení výrobků Distribuční skladování výrobků Doprava mezi sférou výroby a obchodu Obchod (směna)

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vědní základy logistiky Logistiku lze definovat jako systémový přístup, jehož pomocí se vytváří a udržuje integrovaný tok materiálů, optimalizovaný na základě logistických metod a logistických technologií za podpory ITS. Logistika jako vědní obor zkoumá: Logistické vztahy Logistické metody Logistické technologie Informační toky

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Systém fyzických a informačních toků Balení Doprava Územní rozmístění Zásoby a jejich řízení Skladování Dokumentace a technické vybavení Služby Informace Manipulace s materiály

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Příklady logistických technologií Koncept „Just in Time“ Radikální snížení skladování a zásob za pomoci přesně fungující dopravy Koncept „prodej dříve než vyrobíš“ Obchod přejímá úlohu zprostředkovatele bez udržování skladů. Fyzický tok je směřován přímo od výrobce ke spotřebiteli. Koncept integrovaných skladů a dopravních terminálů Rozmístění podél dopravních cest. Opak Just in Time

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zásoby Zabezpečení plynulosti dopravy Krytí nepředvídatelných výkyvů v poptávce nebo poruch distribučního systému Vyrovnání nabídky a poptávky Vytváření podmínek pro územní či odvětvovou specializaci Zásoby obecně vážou kapitálové prostředky. Dále jsou zde náklady na provoz skladovacích systémů. Proto je snahou: –Minimalizovat nebo vyloučit pojistné zásoby Prostřednictvím dopravních a informačních systémů –Co nejvíce snížit operativní zásoby

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Postavení a funkce dopravy Doprava jako lidská činnost slouží k uspokojování potřeb přemisťování lidí a hmotných statků. Přemisťování hmotných statků uskutečňuje ve všech třech fázích reprodukčního procesu –Sféra výroby – doprava vyvolaná technologií výroby, dělbou činností, … –Sféra oběhu – procesy směn –Sféra spotřeby – spotřebitel změní místo spotřeby v prostoru Přemisťování lidí –Pracovní síly –Ve sféře spotřeby

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nabídka kapacity logistické dopravy Je ovlivněna zejména: Kapacita stabilních prostředků využívaných logistickou dopravou –Dopravní cesty –Dopravní uzly Dopravního systému Na styku s uživatelem Mezi druhy dopravních systémů Kapacita dopravních prostředků Soulad kapacity dopravních cest, dopravních uzlů a dopravních prostředků Optimální technologie dopravního procesu, využívajícího danou technickou základnu

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Charakteristické vlastnosti dopravy ve vztahu k logistickému procesu Schopnost dopravy vytvářet sítě –Není vždy dopravní obsluha libovolného místa v osídlení optimální, ale je nutné hledat optimální hranic, kdy je obsluha území racionální a kdy je naopak vhodné místo dopravní obsluhy změnit. –Teorie grafů – propustnost uzlů a hran a minimalizace kriteria dopravních nákladů. Přeprava libovolně velkého či libovolně malého množství –V kontextu s rychlostí, četností, pravidelností dodávek a vlivu velikosti dodávky na náklady.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Charakteristické vlastnosti dopravy ve vztahu k logistickému procesu Stupeň rychlosti přepravy –Růst ceny za přepravu při rostoucí rychlosti a poklesu ztrát z vázanosti kapitálových nákladů. –Pojem optimální rychlosti (odvozena minimalizací součtové nákladové funkce). Stupeň jistoty dopravního výkonu –Časový údaj dodání zásilky (velikost tol. Pásma) –Četnost dodávek za čas a jejich pravidelnost

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Charakteristické vlastnosti dopravy ve vztahu k logistickému procesu Bezpečnost dopravního výkonu –Rozhodující je zde vazba mezi činnostmi dopravy a přepravního balení. Experiment nebo empirické vyhodnocení statistických souborů Významná role v kombinované dopravě Pohodlnost dosažení a použití dopravního prostředku Poskytování dalších služeb

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Čím kvalitnější dopravu lze poskytnout, tím více lze omezit rozsah skladování a ve svých důsledcích i manipulaci s materiálem. ITS umožňuje změnu výroby a i skladování a manipulaci s materiálem, umožňuje změny v řízení materiálových toků.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Distribuční logistika Distribuční logistika má na starosti všechny skladovací a dopravní pohyby výrobků ke spotřebitelům a s tím související informační, řídící a kontrolní činnosti. Strategická úroveň –Návrh struktury distribuční firmy –Volba kritérií distribuce –Distribuční region –Topologie distribučních systémů –Výběr technických prostředků

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Distribuční logistika Distribuce představuje až 50 % nákladů Přístup k řešení optimalizace distribuční logistiky –Formulace cílů –Analýza současného stavu –Popis nedostatků –Návrhy možných řešení –Výběr řešení –Porovnání s výchozím stavem

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Distribuční logistika Základní popis –Četnost distribuce –Pravidelnost distribuce Pekárna Hračky, textil, … Vánoční stromečky –Skladování –Obaly –Manipulace –Doprava Rychlost Popis dopravní sítě –Informační toky Objednávky, příprava a expedice, proces přepravy, dodání

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Veřejná logistická centra Veřejné logistické centrum je logistické centrum, které nabízí služby ve veřejném zájmu, tzn. nikoliv pro vybranou skupinu zákazníků, ale pro nejširší soubor klientů, a to bez ohledu na rozsah požadovaných služeb tím kterým klientem. Takový přístup umožňuje Nařízení rady 1191/69 ve znění pozdějších předpisů o akcích lenských států týkajících se závazků veřejné služby.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Veřejná logistická centra Veřejná logistická centra by měla plnit služby v oblasti: –Balení –Expedice –Skladování –Obchodování –Přepravy –Rozvozu zboží –Sofistikovaných informačních služeb –Celního odbavení

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Veřejná logistická centra dalších služeb pro potřeby zákazníka a musí nabízet komplexní služby: logistická řešení pro malé a střední firmy city a regionální logistiku distribuční služby pro všechny kategorie firem Mělo by se jednat o uzel, do kterého jsou zapojeny alespoň dva druhy dopravy. Součástí musí být i komplexní nabídka všech technických a informačních služeb a zázemí pro zaměstnance všech firem, které služeb centra využívají.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ITS a logistika ITS prostupuje celou problematikou logistiky –Vertikálně Strategie, organizace, operativa –Horizontálně Proces reprodukce (těžba, výroba, …) Vlastní dílčí procesy –Obaly –Skladování –Manipulace –Doprava –…

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ITS a logistika Intermodální přeprava - specifická forma přepravních řetězců. - efektivní přechod intermodálních přepravních jednotek mezi dopravními prostředky železniční, silniční, vodní a letecké dopravy lze zajistit prostřednictvím inteligentních dopravních systémů. - prostřednictvím elektronické výměny dat podél dopravních řetězců lze nákladní dopravu lépe integrovat do logistických procesů, které spojují oblast dopravy, skladování a výměny zboží.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti IT systémy řídí logistický proces Specifika –Více subjetků –Kontrola celého dopravního řetězce ode dveří ke dveřím –Více druhů dopravy –Více poskytovatelů služeb

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti IT systémy řídí logistický proces efektivní spolupráce mezi články logistického řetězce od výrobce, dalšími distribučními, obchodními, manipulačně – skladovými články až ke spotřebitelovi poskytování informací (jízdní řády, provozovatelé a terminály, průměrné ceny, doby přepravy) zvýšení využitelnosti stávající infrastruktury využití globálních logistických systémů ohlašování a rezervace prostoru a služeb uzavírání smluv komunikace mezi provozovateli v uceleném přepravním řetězci systém bude provázán s informačním systémem samotných logistických center, pomocí kterého se zabezpečují ostatní logistické služby

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti IT systémy řídí logistický proces

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kombinovaná doprava

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ITS a logistika Racionalizace logistických procesů s podporou inteligentních dopravních systémů značně zvyšuje hodnotový potenciál. Předpokladem je, že informace mají všechny atributy, tedy jsou k dispozici rychle, ve správné formě a na správném místě.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti City logistika Optimalizuje logistické a dopravní procesy jednotlivých subjektů na území měst. Snaží se řešit dopravní prostředí, dopravní kongesce a spotřebu energie. Vše v rámci tržní ekonomiky. Je aktuální problematikou dnešní doby Hlavní příčiny zvýšené poptávky po dopravních a logistických službách –Vyšší životní standard –Vyšší automobilizace –Specializace měst

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti City logistika Silná vazba na územní plánování Města jsou významnými producenty a spotřebiteli nákladní dopravy Dopravní obsluha měst –Nákladní doprava Výroba Spotřeba –Osobní doprava Individuální Hromadná Multimodální způsoby dopravy

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Literatura a zdroje [1] Svoboda V: Logistika, ČVUT, Praha, 2003, 160 s., ISBN: X, [2] Lambert, Douglas M.: Logistika, Computer Press, Praha, s. [3] Mikolaj J.: Logistika, VŠDS Žilina, Vys. Škola dopr. A spojov, 1992, 75 s.,

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DĚKUJI ZA POZORNOST