Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Odpovědnost za škodu - zaměstnanec Ročník:3. Datum vytvoření:únor.
Odpovědnost a náhrada škody. v pracovním právu. JUDr. Dana Hrabcová Ph
Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu
Základy pracovního práva Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s.
10. Právní odpovědnost a její druhy
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Právní odpovědnost zdravotnických pracovníků a poskytovatelů zdravotních služeb © Radek Policar.
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ místo konání:Kořenov datum konání:
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Právní odpovědnost a její druhy
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Právní odpovědnost.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Odpovědnost za škodu podle CISG
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Michaela Havlová Dominika Pekárková Helena Nehasilová 4. kruh, VSRR
Struktura odpovědnostního vztahu Subjekt Objekt Chování Škoda Protiprávnost Zavinění Causální nexus.
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Právní odpovědnost a její druhy
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
T 17 Vojenské kázeňské právo Odpovědnostní vztahy a služební poměr Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Ing. Michaela Stříbrná.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 24. – 25. září 2015.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. JUDr. Vladimír HORT 1.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Autor: Ing. Sikorová Renata
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Ing. Lenka Bombera Piskačová
PRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 13. prosince 2012.
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2014
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Hejnice 20. – 21. září 2018.
Transkript prezentace:

Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016

Obsah  Předávání zápisů z jednání školských rad  Termíny dalších porad v roce 2016  Odpovědnost zaměstnance za škodu a náhrada škody

Další porady v roce 2016  22. – 23. září  14. prosince  Veškeré informace na

Náhrada škody  právní úprava v části 11. zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů  povinnost zaměstnavatele k náhradě škody  povinnost zaměstnance k náhradě škody - obecná - nesplnění povinnosti k odvrácení škody - schodek na svěřených hodnotách - ztráta svěřených věcí

Schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat  uzavření písemné dohody o odpovědnosti za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat  pouze na hotovost, ceniny, zboží, zásoby na skladě atd., také platební karty  nahrazuje se skutečná výše škody (schodek)  zaměstnanec se zprostí povinnosti k náhradě schodku zcela nebo zčásti, pokud prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění

Ztráta svěřených věcí  uzavření písemné dohody o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí – hodnota nad Kč, jinak písemné potvrzení o převzetí předmětu  pouze věci (nářadí, mobily…) ve výlučné dispozici jednoho zaměstnance, možnost uzamčení  nahrazuje se skutečná výše škody  zaměstnanec se zprostí povinnosti k náhradě ztráty zcela nebo zčásti, pokud prokáže, že ztráta vznikla zcela nebo zčásti bez jeho zavinění

Obecná povinnost k náhradě škody  nejčastější  předpoklady: 1) vznik škody - majetková újma 2) porušení povinností - z pr. předpisu, ze smlouvy, z prac. náplně, z neuposlechnutí příkazu, a to při plnění prac. úkolů nebo v přímé souvislosti s ním 3) příčinná souvislost - vznik škody v důsledku protiprávního jednání 4) zavinění – psychický vztah jednajícího ke svému jednání

Obecná povinnost k náhradě škody Zavinění:  Úmysl - přímý – věděl a chtěl - nepřímý – věděl a pro případ, že způsobí, byl s tím srozuměn  Nedbalost - vědomá – věděl, ale bez přiměřených důvodů předpokládal, že nezpůsobí - nevědomá – nevěděl, ač vzhledem k okolnostem a svým osobním poměrům vědět měl

Obecná povinnost k náhradě škody Náhrada škody:  uvedením v předešlý stav (oprava poškozené věci, obstarání náhradní věci)  v penězích ve skutečné výši, byla-li škoda způsobena úmyslně  v penězích ve skutečné výši, max. do 4,5 násobku průměrného měsíčního výdělku před vznikem škody, byla-li škoda způsobena z nedbalosti

Náhrada škody  povinnost zaměstnavatele vymáhat náhradu škody  řádné posouzení a vymáhání náhrady škody je odpovědností ředitele  postup je vhodné upravit vnitřním předpisem, možnost ustanovení škodní komise jako poradního orgánu ředitele, a to buď stálé, nebo ad hoc ke každému jednotlivému případu

Doporučení na závěr…  řešit každou škodu neprodleně po jejím vzniku (ztracené a rozbité věci, zaplacené pokuty…)  vymáhat náhradu škodu na zaměstnanci, který škodu způsobil  nezaměňovat náhradu škody s jiným postihem zaměstnance (snížení osobního příplatku)  přijmout opatření k zamezení opakování škody

Děkuji za pozornost kontakt: