Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Advertisements

Princip, jednotlivé fáze
FOTOSYNTÉZA.

Fotosyntésa.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza Klára Mavrov.
K. Hujová, J. Kondelík, J. Šimánek
Fotosyntéza Světelná fáze.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Světelná reakce fotosyntézy.
FOTOSYNTÉZA.
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – světelná fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Ch_055_Fotosyntéza v noci Ch_055_Přírodní látky_Fotosyntéza v noci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák TERMOCHEMICKÉ REAKCE Lavoisier Laplace Hess Hoření, spalování Tepelná elektrárna.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
M ETABOLICKÉ DĚJE Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
F OTOSYNTÉZA Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
Fotosyntéza.
Výživa a hygiena potravin
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Stavba buňky.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metabolismus sacharidů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je .
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
Částicová stavba látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fotosyntéza.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Fotosyntéza.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Metabolismus buňky Projekt OBZORY
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
C3181 Biochemie I 12-Fotosyntéza FRVŠ 1647/2012 Petr Zbořil 12/30/2018.
Fotosyntéza a fyziologické děje s ní spojené
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
A B C c d b a e g h i f 1.1 Různé typy buněk
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
nízkoteplotního plazmového výboje
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Získávání energie pro život
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Fotosyntéza

Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou energie světelného záření na energii chemickou o Z energeticky chudých anorganických látek vznikají energeticky bohaté organické sloučeniny o Má dvě fáze: světelnou a temnostní o Rovnice fotosyntézy: o 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O H 2 O o Vnitřní energie získaná fotosyntézou: ∆H = 2870 kJ/mol

Chloroplast

Světelná fáze o Podmíněna absorpcí slunečního záření chlorofylovými molekulami (fotoreceptory – organisovány v kvantosomech thylakoidů) o Nashromážděná energie je přenesena na molekulu chlorofylu v tzv. reakčním centru o Dojde k přeměně energie fotonů na energii excitovaných elektronů o Elektron přejde na energeticky vyšší hladinu, která se využije na syntézu ATP a NADPH + H + o Probíhá za účasti dvou fotosystémů: fotosystém I a II

Chlorofyl o Je zelený pigment o Řadí se mezi porfiny, obsahuje hořčík o Ve fotosyntéze chlorofyly a ; b, které se liší účinností v jiné oblasti záření

Fotosystém I o Chlorofyl s absorpcí 700 nm o Molekula reakčního centra P 700 přejde do excitovaného stavu, a dojde ke snížení oxidačněredukčního potenciálu o Uvolní se elektron o Elektron je transportován řetězcem oxidačně – redukčních systému : o Ferredoxin – malý protein vázaný v membránách,nebo je pohyblivý o Flavoprotein o Konečný příjemce: NADP + (k jeho redukci je potřeba 2 elektronů a dvou H + )

Redoxní potenciály v PI Prostorová strukturaRedoxní potenciál Fotosystém I (700)+0,45 V Fotosystém I (700)*-0,55 V FeSR-0,5 V Ferredoxin-0,45 V Flavoprotein, FP (NADP + reduktasa) -0,4 V NADP + -0,32 V NADPH + H + -0,42 V

Prostorové struktury v PI FerredoxinFerredoxin NADP reduktasa NADP Zdroj: portál e-projektu

Fotosystém II chlorofyl a absorpcí 680nm excitace elektronů, které redukují systém Q a řetězcem oxidačně-redukčních systémů putují k molekule P700 (fotosystém I).... energie těchto elektronů je využita k fosforylaci ADP → ATP plastochinon cytochrom f Plastokyanin chybějící elektrony jsou doplněny z fotolýzy vody

Redoxní potenciály v PII Prostorová strukturaRedoxní potenciál Fotosystém II (680)+1V Fotosystém II (680)*0V Komplex cyt b6/f+0,3V Komplex (Mn 2+ ) vyvíjející kyslík, OEC (Kokův cyklus) +0,82V Plastochinon, PQ+0,1V ATPasa (synthasa)-

Prostorové struktury v PII ATPasaKomplex cyt b6/f Zdroje: ; portál e-projektuhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:1q90_opm.gif

Fotolýza vody o Doplňuje elektrony do molekuly P 680 v PII o Protony H+ jsou použity na redukci NADP + v PI o Ne zcela objasněná o Rozklad vody pomocí enzymů a světla na vodíkové kationty, kyslík a elektrony o Rovnice: H 2 O 2H+ + 2e - + ½ O 2 o Kokův cyklus o Hillova reakce o Enzym: kyslík vyvíjející komplex (OEC, z angl. „oxygen-evolving complex“)

Cyklická fotosyntéza o kvantum světla uvede chlorofyl fotosystému I (P700) do excitovaného stavu o vyrazí se elektrony o systém přenašečů je vrátí na původní místo o cestou předají energii na tvorbu ATP

Necyklická fotosyntéza o spojena s fotolýzou vody o propojení obou fotosystémů o kvantum světla uvede chlorofyl fotosystému I (P700) do excitovaného stavu o vyrazí se elektrony o spojují se s vodíkovými ionty  vodíkové radikály o ty reagují s koenzymem NADP + na NADPH + H + = redukční činidlo pro sekundární procesy o chybějící elektrony ve fotosystému I se doplní z fotosystému II (P680) po absorpci fotonů o ty cestou předají energii na tvorbu ATP o chybějící elektrony ve fotosystému II se doplní z iontů OH -  radikály OH  reagují mezi sebou za vzniku vody a uvolnění kyslíku

Necyklická Cyklická Zdroj:

Fotosyntézu ovlivňuje: o Oxid uhličitý: dnes jeho koncentrace ve vzduchu 0,039 % a stále pozvolna roste o Světlo: využitelná je pouze část světelného spektra (l = 400–700 nm) o Voda: nutná pro doplňování elektronů během fotolýzy o Teplo: optimum 15–20 °C, nejvíce 25–30 °C Rozdíl mezi C3, C4 a CAM rostlinami

Temnostní fáze – Calvinův cyklus Zdroj:

Energetické schéma

Náš model

Děkujeme za pozornost