Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): únor 2013 Ročník: 7. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma: Evropská nej.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Evropská nej….
Evropská nej….
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Podívejte se, jaké to jsou.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Francie.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Evropa – úvod do učiva.
Kulturně historické objekty Slovenska
Praha.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_258_Praha 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Uganda Zš a Mš Křesetice Únor 2012 Vypracovali: Štěpánka Henzlová,
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Ghana ZŠ a MŠ Křesetice Únor 2012
Eurotunel Idea století 1957 studie; 1975 projekt; 1987 ratifikace Z Calais do Folkestone; 50 km ( 39 km); 35 min. 40 m pod mořským dnem 7 let stavba.
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Hana Škopková, VI.B Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
- poloha - rozloha - reliéf
Rusko Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
EVROPA. MAPA STÁTY ZÁKLADNÍ INFORMACE 2. nejmenší světadíl 2. nejhustěji osídlený 731 milionů obyvatel 50 států Západní, Střední, Východní, Severní,
Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): Prosinec 2012 Ročník: 6. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma:Hydrosféra.
Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: 8. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma: Kanada Metodický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Nej z Evropy. Nej z Evropy VY_32_Inovace_13 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): Leden 2013 Ročník: 9. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma: Jižní Čechy.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
NěmeckoDeutschland Severní PorýníDer Rhein VestfálskoNordrhein Westfalen Broušková Hutečka Nop Onderková Slivka.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
ČESKÁ NEJ – VYHLEDEJ A UKAŽ NA MAPĚ nejsevernější obec – Lobendava (okres Děčín) nejjižnější obec – Vyšší Brod (okres Český Krumlov) nejzápadnější obec.
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
České zeměpisné rekordy. VY_32_INOVACE_19
RUSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EVROPSKÁ NEJ… Mgr. Lenka Dostálová prosinec Vlastivěda
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Evropské zajímavosti.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Poloha České republiky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Iveta Váňová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Krajina
7 divů RUSKA IV Audio Tchaikovsky – La bella durmiente (libre)
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-20
VY_52_INOVACE_16_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Evropa 1 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Transkript prezentace:

Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): únor 2013 Ročník: 7. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma: Evropská nej Metodický list (anotace): Prezentace nového učiva, výklad za pomocí ilustračních obrázků, seznámení se s danými místy. Žáci při výkladu vyhledávají vybrané lokality - práce s mapou, doplnění učiva o zajímavosti.

Evropská Nej Zajímavá místa na Zemi

Nejvyšší stavba televizní věž Ostankino, Moskva, Rusko. je vysoká 540 metrů.

Nejvyšší most je visutý dálniční most u Millau ve Francii. ve výšce270 metrů nad řekou Tarnu (2. místo na světě ohledně výšky vozovky) je zavěšen na pilířích, z nichž ten nejvyšší měří 343 metrů

Největší umělá vodní nádrž co se týče plochy jezera, je Samarská nádrž na řece Volze v Rusku. Jezero vzniklé za touto přehradou má ploch 6450 km 2

Nejdelší železniční tunel Eurotunel (anglicky Channel Tunnel), byl otevřen 1994, je zároveň nejdelší podmořský tunel světa vede pod kanálem La Manche a spojuje anglické Folkestone s francouzským Calais. celková délka je 50,450 km, z toho zhruba 39 km dlouhý úsek vede přímo pod kanálem La Manche. průměrná hloubka tunelu je 45 metrů pod mořským dnem.

Nejstarší metro Evropy a světa bylo otevřeno v roce 1863 v Londýně a první úsek měl 7 km nejstarší metro na kontinentě je v Budapešti bylo dlouhé 5 km a otevřeno v roce 1896

Největší náměstí Plac Defilad (Náměstí Defilád) ve Varšavě. bylo postaveno teprve v roce 1950,má rozměry 600x400 metrů, jeho rozloha je tedy m 2

Nevyšší kostelní věž je katedrála v Ulmu (Německo) má výšku 161 metrů. světový rekord!

Nejvyšší socha bez podstavce Mamajevova mohyla ve Volgogradu (dříve Stalingrad) v Rusku. je vysoká 82 metrů. Světový rekord! Matka Vlast je zpodobněna jako antická bohyně vítězství Niké od paty kopce až k samotné soše vede přesně 200 schodů, které mají symbolizovat počet dní trvání Bitvy o StalingradBitvy o Stalingrad součástí památníku je i masový hrob neidentifikovaných sovětských vojáků, právě toto návrší, jako jedno z míst nejurputnějších bojů celé bitvy, je považováno za místo, kde došlo k zásadnímu obratu v průběhu Velké vlastenecké války a druhé světové války vůbecVelké vlastenecké válkydruhé světové války

Největší hrad Pražský hrad Rozloha hradního komplexu je 7,28 ha. Podle Guinessovy knihy rekordů je největší hrad na světě! vznikl z hradiště založen v 9.století má rozměry 570 m délky a 128 m šířky a je to největší starobylý hrad na světě

podoba v 10. stol.

Největší stadion Strahov (bývalý Spartakiádní) v Praze výměra cvičební plochy 200x300 metrů Kapacita v dobách největší slávy stadionu byla diváků. Největší stadion na světě!

Města Nejsevernější hlavní město (Evropy i světa) je islandský Reykjavík. Nachází se na 64 o 08‘ severní šířky. Světový rekord! Nejjižnější hlavní město je maltská Valletta

+ Rejkjavík Valletta

Města Nejzápadnější hlavní město Evropy je islandský Reykjavík. Nejvýchodnější hlavní město Evropy je ruská Moskva

Moskva

Doubly landlocked „Landlocked“ znamená v angličtině vnitrozemský“. Země, která je sama vnitrozemská a sousedí pouze s vnitrozemskými státy Jedinou takovou zemí v Evropě je Lichtenštejnsko Doubly landlocked“ státy jsou na světě pouze dva, tou druhou zemí je Uzbekistán ve střední Asii „

Stát s nejvyšším stupněm urbanizace (s výjimkou městských států) mimo Vatikánu a Monaka, kde všichni obyvatelé žijí ve městě, pak nejvyšší stupeň urbanizace v Evropě má Belgie - 97%!

Stát s nejnižším stupněm urbanizace Nejnižšší stupeň urbanizacev Evropě má Lichtenštejnsko - pouhých 15%!

Nejvyšší očekávaná střední délka života při narození Andorra je svojí rozlohou velmi malá země (468 km2), ale má nejvyšší očekávanou střední délku života při narození nejen v Evropě, ale i na světěnejvyšší očekávanou střední délku života při narození konkrétně roku

Nejnižší očekávaná střední délka života při narození mělo Rusko roku a je jedinou evropskou zemí, která je pod celosvětovým průměrem (66.12 roku).

Zdroje a&sa=N&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1033&bih=494&tbm=isch&tbnid=kuLFZkuwlKCJlM:&imgrefurl= chateau.com/caze/Millau-Viaduct-Bridge.jpg&w=600&h=401&ei=g1BDULjjAojSsgbotYH4CA&zoom=1 a&sa=N&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1034&bih=494&tbm=isch&tbnid=TEFu3qAtfMj_eM:&imgrefurl= y.kmz&imgurl= hovw=259&tx=160&ty=96&sig= &page=1&tbnh=148&tbnw=196&start=0&ndsp=10&ved=1t:429,r:0,s:0,i:73 xZYf2M:&imgrefurl= content/uploads/2010/10/channel- tunnel.jpg&w=600&h=368&ei=MVJDUPjkAsaLtQbT94GoDA&zoom=1&iact=rc&dur=729&sig= &page=4&tbnh=138&tbnw=203&start=35&ndsp=13&ved=1t:429,r: 9,s:35,i:219&tx=136&ty=80 a&sa=N&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1033&bih=494&tbm=isch&tbnid=Dz16mEkY4tLfbM:&imgrefurl= eurotunelem-do-anglie-uprostred-ho-to-prestalo-bavit.html&imgurl= 5ozwc.jpg&w=600&h=338&ei=MVJDUPjkAsaLtQbT94GoDA&zoom=1&iact=hc&vpx=298&vpy=144&dur=2448&hovh=168&hovw=299&tx=135&ty=98&sig= &pag e=2&tbnh=111&tbnw=197&start=8&ndsp=14&ved=1t:429,r:6,s:8,i:120 a&sa=N&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1033&bih=494&tbm=isch&tbnid=JH2LnbzbYkRwfM:&imgrefurl= nabidne-wi-fi-ve-stanicich-metra- zdarma&imgurl= m=1&iact=hc&vpx=697&vpy=164&dur=57&hovh=168&hovw=299&tx=145&ty=97&sig= &page=3&tbnh=134&tbnw=203&start=20&ndsp=13&ved=1t:429,r:12,s: 20,i:179 a&sa=N&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1033&bih=494&tbm=isch&tbnid=i3F8w5dlnff8IM:&imgrefurl= gurl= 9609&page=5&tbnh=142&tbnw=190&start=51&ndsp=12&ved=1t:429,r:7,s:51,i:264&tx=127&ty= klidne-zbourat-mini-historik-architektury-lukes-pyj- /ln_domov.asp%3Fc%3DA100805_114801_ln_domov_glu&imgurl= ct=rc&dur=463&sig= &page=1&tbnh=139&tbnw=202&start=0&ndsp=8&ved=1t:429,r:1,s:0,i:76&tx=112&ty=68 najciekawszych-stadionow-pilkarskich-na- swiecie/strahov/top&imgurl= 194&hovw=259&tx=188&ty=79&sig= &page=2&tbnh=142&tbnw=203&start=8&ndsp=12&ved=1t:429,r:4,s:8,i:114 rie/centrum-hlavniho-mesta-reykjavik-1609&imgurl= jpg&w=800&h=533&ei=D1lDUI6RF8nGtAbF3oGACw&zoom=1&iact=hc&vpx=721&vpy=87&dur=2050&hovh=183&hovw=275&tx=169&ty=133&sig= &page= 1&tbnh=143&tbnw=203&start=0&ndsp=8&ved=1t:429,r:7,s:0,i:92 imgurl= 263&tx=156&ty=124&sig= &page=1&tbnh=140&tbnw=187&start=0&ndsp=8&ved=1t:429,r:6,s:0,i:89

metropole-moskva-letecky /&imgurl= sig= &page=6&tbnh=156&tbnw=192&ndsp=13&ved=1t:429,r:10,s:65,i:216 emigrovat&imgurl= hovh=174&hovw=290&tx=159&ty=92&sig= &page=1&tbnh=115&tbnw=175&start=0&ndsp=11&ved=1t:429,r:9,s:0,i:128 yl/1037/belgie-kralovstvi- pozitkaru/&imgurl= &page=7&tbnh=139&tbnw=205&ndsp=13&ved=1t:429,r:4,s:78,i:237&tx=90&ty=83 blog.com/en/destination/europe/belgium/&imgurl= blog.com/img/destination/belgium.jpg&w=300&h=228&ei=u1tDUIq1F43mtQbokoHoBA&zoom=1&iact=rc&dur=538&sig= &page=6&tbnh=135&tbnw=205&nds p=14&ved=1t:429,r:11,s:64,i:213&tx=159&ty=86 m/albums/ff17/watisdittoch/%3Faction%3Dview%26current%3Dbelgie.jpg%26newest%3D1&imgurl= ei=WlxDULj9KsrXtAaKpYDYDA&zoom=1 press.com/2011/01/23/wish-you-were-here-liechtenstein/&imgurl= liechtenstein.jpg&w=625&h=430&ei=0VxDUNONJcextAbXn4Ao&zoom=1&iact=hc&vpx=599&vpy=13&dur=810&hovh=146&hovw=195&tx=155&ty=112&sig= &p age=3&tbnh=146&tbnw=195&start=26&ndsp=13&ved=1t:429,r:3,s:26,i:195 ww.klima.cz/images/ANDORA.JPG&w=800&h=530&ei=JV1DUP6wAsr5sgbjgoDAAQ&zoom=1&iact=hc&vpx=109&vpy=173&dur=2594&hovh=183&hovw=276&tx=168&ty=123&sig= &page=2&tbnh=143&tbnw=213&start=10&ndsp=12&ved=1t:429,r:0,s:10,i:160 pload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Russian_Federation_%28orthographic_projection%29.svg/290px- Russian_Federation_%28orthographic_projection%29.svg.png&w=290&h=290&ei=K15DUNqHMs7itQapi4HgDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=268&vpy=80&dur=2622&hovh=225&hovw=225& tx=130&ty=128&sig= &page=2&tbnh=130&tbnw=130&start=10&ndsp=13&ved=1t:429,r:1,s:10,i:163 Wikipedie Microsoft PowerPoint 2010