Program rozvoje venkova ČR a podpora potravinářů MZe – Řídící orgán PRV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Pravidla pro žadatele I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům ÚZPI dne 18. října 2007.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy ÚZPI dne 18. října 2007.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Program rozvoje venkova Postup administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí Ing. Ondřej Vodhánil, Odbor projektových opatření rozvoje.
Seminář pro žadatele Výzva MAS č. 2 PRV
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Přehled preferenčních kritérií
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
3. VÝZVA MAS ROŽNOVSKO Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny Rožnovsko na období
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
2. VÝZVA MAS ROŽNOVSKO Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny Rožnovsko na období
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Program na podporu lesních ekosystémů
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova ČR a podpora potravinářů MZe – Řídící orgán PRV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova ČR na období 2007 – 2013 (PRV)  zajišťuje působení Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) a určuje politiku rozvoje venkova v ČR v období cíle PRV:  rozvoj venkovského prostoru na bázi trvale udržitelného rozvoje  zlepšení životního prostředí  zvýšení konkurenceschopnosti potravinářských komodit  diverzifikace zemědělských aktivit na venkově ( → rozvoj podnikání, snížení nezaměstnanosti, posílení sounáležitosti obyvatel na venkově)

Členění PRV Osa IZlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Osa IIZlepšování životního prostředí a krajiny Osa IIIKvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova Osa IVLeader

Finanční alokace 3,6 mld. Euro za 7 let (celkové veřejné finance, cca 90 mil. Kč)

Komu je PRV určen  podnikatelé v potravinářství  zemědělští podnikatelé  podnikatelé v lesnictví  nezemědělští podnikatelé  obce, svazky obcí, neziskové organizace  pozemkové úřady

Podnikatelé v potravinářství  investiční podpora výrobcům potravin a krmiv (např. jatka, řeznictví, uzenářství, vinařství, mlékárny, zpracování ovoce a zeleniny, apod.)  poradenství

Základní podmínky  příjem žádostí je v kolech vyhlašovaných jednou ročně Ministerstvem zemědělství  žádosti jsou předkládány na regionální odbor SZIF  k žádosti je třeba předložit pravomocné a platné stavební povolení  projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií  schválené projekty jsou zveřejněny na internetu spolu s dosaženým počtem bodů

Základní podmínky  fyzická realizace projektu může být zahájena nejdříve po podání žádosti o dotaci  maximální doba na realizaci projektu je 24 měsíců od podpisu Dohody o poskytnutí dotace  projekty jsou nejprve financovány z vlastních zdrojů  dotace je proplácena zpětně (až po zrealizování projektu a uhrazení faktur)

Postup administrace žádostí 1. příjem Žádostí o poskytnutí dotace na RO SZIF 2. administrativní kontrola žádostí, projektu a příloh; doplnění dokumentů 3. hodnocení přijatelnosti 4. bodování projektu 5. schválení / neschválení projektu 6. podpis Dohody o poskytnutí dotace 7. realizace projektu

Postup administrace žádostí 1. podání Žádosti o proplacení výdajů, včetně příloh 2. kontrola Žádosti a zrealizovaného projektu 3. schválení / neschválení projektu 4. proplacení finanční podpory 5. kontrola ex-post

Podpora podnikání v potravinářství opatření osy I a III: I.1.3Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje

I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům Co je podporováno:  hmotné/nehmotné investice do zpracovatelských provozů od příjmu surovin do expedice  rozvoj inovací v rámci zemědělsko-potravinářské výroby spoluprací se subjekty podílejícími se na výzkumu a vývoji (inovace v potravinářství) Rozsah výdajů, ze kterých je stanovena dotace:  100 tis. – 30 mil. Kč u investic  min. 200 tis. u inovací Max. míra dotace: 50 % Příjemce dotace:  výrobce potravin/surovin určených pro lidskou spotřebu  výrobce krmiv určených pro hospodářská zvířata pouze malé a střední podniky (na inovace i velké)

Způsobilé výdaje  investice ke zlepšení zpracování zeměd. a potrav. produktů  zařízení související s finální úpravou, balením a značením  zlepšování a monitorování kvality produktů  vývoj a aplikace nových produktů  investice spojené se skladováním druhotných surovin  zařízení na finální úpravy, balení, apod.  výstavba, rekonstrukce a stavební investice do zpracovatelského provozu  projektová a technická dokumentace  nákup nemovitosti  výdaje na spolupráci

Kritéria přijatelnosti  realizace projektu na území ČR  předmětem projektu nesmí být pouze stavební výdaje a výdaje na projektovou/technickou dokumentaci  investice se musí týkat zpracování a odbytu výrobků/produktů žadatele uvedených v Příloze 1 Smlouvy o založení ES ( vstupy a výstupy procesu zpracování jsou uvedeny v Příloze I Smlouvy o založení Evropského společenství)  žadatel musí splňovat definici příjemce dotace stanovenou pro příslušné podopatření  projekt musí splňovat účel a rozsah opatření / podopatření

Další podmínky  vázanost projektu na účel je 5 let od podpisu Dohody  podpořené stavby a technologie nesmí být bez souhlasu SZIF dále pronajímány či provozovány jiným subjektem minimálně po dobu vázanosti projektu na účel  žadatel/příjemce dotace má uspořádány vlastnické vztahy k nemovitostem, které souvisí s realizací projektu  žadatel nečerpá finanční prostředky na předmět, pro který je požadována dotace z PRV, z rozpočtových kapitol státního rozpočtu, státních fondů nebo jiných fondů EU  způsobilé pro spolufinancování jsou pouze investiční výdaje (kromě inovací)

Vybraná preferenční kritéria  registrace značky kvality potravin KLASA  předmětem projektu je zpracování mléka, masa  podíl příjmů z výroby krmiv vyšší než 55%  3 roky podnikání v oblasti, která je předmětem projektu  certifikovaný systém bezpečnosti a jakosti potravin / krmiv  osvědčení o původu biopotraviny / biokrmiva  a další Projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií.

Vybrané povinné přílohy k Žádosti o dotaci  Žádost obsahující projekt dle závazné osnovy v elektronické podobě na CD (může být odeslána přes Portál farmáře)  Stavební povolení, ohlášení nebo čestné prohlášení, že není zapotřebí  Projektová dokumentace předkládaná ke staveb. řízení  Půdorys stavby/půdorys dispozice technologie – pokud není přílohou technická dokumentace  Prohlášení o zařazení podniku do kategorie malých či středních podniků  Katastrální mapa s vyznačením lokalizace předmětu projektu

Stav implementace opatření k Celkem Zaregistrováno (ks)1 071 Částka (Kč)3,9 mld. Schváleno (ks)658 Částka (Kč)2,5 mld. Žádost o proplacení (ks)422 Částka (Kč)1,1 mld. Proplaceno (ks)365 Částka (Kč)972 mil.

10. kolo – I.1.3 Sektorové rozdělení předmětů projektů

10. kolo – I.1.3 Sektorové rozdělení počtu žádostí dle subjektu

Opatření pro potravináře – osa III III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Co je podporováno: výroba potravin neuvedených v příloze I. Smlouvy, realizace projektu v obci do 2000 obyvatel Příjemce dotace: III zemědělský podnikatel (malý, velký i střední podnik) III.1.2 – nezemědělský mikropodnik Příklady způsobilých výdajů: stavební investice, pořízení strojů, technologií Projekt se nevztahuje na činnosti související s produkcí, zpracováním nebo uváděním na trh produktů uvedených v příloze I. Smlouvy o založení ES

Upozornění žadatelů na nejčastější chyby  Výdaje jsou způsobilé až po zaregistrování Žádosti o dotaci.  Správné určení velikostní kategorii podniku Pozor na partnerské vztahy a propojenost s jinými podniky. Velikost podniku přímo souvisí s max. možnou mírou dotace a s přijatelností či nepřijatelností žadatele  nesprávné zařazení (resp. zařazení do nižší velikostní kategorie) znamená ukončení administrace žádosti.  Závaznost podmínek, za které byl žadatel obodován v rámci preferenčních kritérií nedodržení  100 % sankce – zejména pozor na pracovní místa, ekologické zemědělství, prodej ze dvora...  Hlášení změn

Další doporučení  pozorně přečíst ustanovení Pravidel a Dohody  hlídat termíny (žádost o proplacení, lhůty pro doplnění, lhůty pro podpis Dohody, Dodatků, apod.)  hlídat datovou schránku  hlásit veškeré změny včas  komunikovat se SZIF (včas) –konzultovat problémy, správnost dokumentů  znění smluv s poradenskou firmou (každý žadatel musí být schopen žádost předložit sám, SZIF ke všem přistupuje stejně)  bezchybné zpracování projektů  přesné technické vypracování  kontrola všech údajů osobně (má-li žadatel poradenskou firmu)

Novinky 2011  možnost závazného posouzení správnosti provedení zadávacího řízení ještě před zahájením realizace projektu  výslovné zakotvení postupu při nesouhlasu žadatele s uděleným počtem bodů  institut PŘEZKUMNÉ KOMISE řešení stížností příjemců dotace na administrativní postup SZIF a MZe

Harmonogram –  I Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií (resp.inovací) v potravinářství  III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova  IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie do 13 hodin  I.3.2 Zahájení činnosti mladých zemědělců

Harmonogram –  I.1.1 Modernizace zemědělských podniků  I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům  I.3.1 Další odborné vzdělávání a informační činnost  I.3.4 Využívání poradenských služeb  II.2.4 Obnova lesního potenciálu po kalamitách a podpora společenských funkcí lesů  III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy  III.1.3 Podpora cestovního ruchu  IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie  IV.2.1 Realizace projektů spolupráce

Harmonogram –  I.1.2 Investice do lesů  I.1.4 Pozemkové úpravy  I.3.4 Využívání poradenských služeb  III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje  III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby  IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie

Úspěšně realizované projekty Technologie vybavení vinařství František Polehňa, Blatnice pod Svatým Antonínem (okres Hodonín, Jihomoravský kraj) Celkové náklady na projekt: Kč Reálně proplacená dotace: Kč

Děkuji za pozornost! kontakt pro další informace k podpoře potravinářů Odbor řídící orgán PRV Ministerstvo zemědělství tel.: