ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení Ing. Zdeňka Udržalová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Advertisements

Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Mapové služby Portálu veřejné správy České republiky Workshop v rámci projektu eSDI-NET Plus Brno, 10. září 2008 Ministerstvo vnitra.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Porada pro vedoucí školních jídelen Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Bezpečnostní systém ČR
model fungování a praxe
Základy automatického řízení 1
9. mezinárodní konference ICTfórum/Personalis 2005
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Úřad práce České republiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
22 / 9 / 2010.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra - ředitelka sekce
Seminář s krajskými úřady
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Pozemkové úpravy.
Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2017
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Základní informace o programu
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Vyhlašovatelé: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Datové sklady a BI Řízení kvality v prostředí veřejné správy
Lexikon veřejné správy ČR
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Kraj Vysočina, CAF a cesta ke zlatu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Kódování studijních programů
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
ANALYTICKÁ ČINNOST V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVY
Ing. Stanislava Správková
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení Ing. Zdeňka Udržalová, odbor statistických registrů

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Obsah  1. Soustava registrů ČSÚ  2. Legislativa, koncepce  3. Technologie, charakteristiky  4. Aktualizace registru  5. Aplikace, výstupy  6. Organizace, kontakty

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 1 – soustava registrů ČSÚ  soustava registrů ČSÚ dnes představuje registr ekonomických subjektů, registr sčítacích obvodů, neveřejný zemědělský registr a registr ubytovacích zařízení  podpora propojování registrů na společné bázi informací o území jako zdroje úspor a snižování zátěže (nejen ve veřejné správě)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 2 – legislativa, koncepce  registr sčítacích obvodů (dále RSO) dle zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, v pozdějším znění, viz § 20a, má od března 2004 pozici částečně veřejného registru  v rozsahu daným zákonem je veřejným seznamem sčítacích obvodů a budov s územními identifikacemi (včetně adres a lokalizace); počty bytů dle budov jsou neveřejnou částí registru

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 2 – legislativa, koncepce  připravovaná novelizace zákona o státní statistické službě navrhuje RSO dobudovat na registr územních identifikací a budov  bude evidovat soustavu prvků, podchycující územní, správní, sídelní a statistické struktury státu a dále budovy a jejich části (vchody) s přidělenými čísly domovními  budovy a byty se budou zapisovat do registru se statistickými a technickými parametry  novela navrhuje definovat pojmy část obce, základní sídelní jednotka, územně technická jednotka, budova a statistický obvod (nástupce sčítacího obvodu)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 2 – legislativa, koncepce  Koncepce vývoje RSO 1999 znamenala rozšíření o geografické vymezování evidovaných objektů nad mapovými podklady  Koncepce vývoje RSO Cíle:  Opora výběrů pro sociální statistiky  Základ pro vytváření regiónů, zón v návaznosti na statistická data  Provázanost na další statistické registry  Primární zdroj soustavy územních číselníků  Základna pro vytváření geografických informací  Poskytování informací

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 2 – legislativa, koncepce  Definice: registr je soustava územních a územně evidenčních prvků v dané hierarchii a vazbách v prostoru a čase, modelující soustavu prvků pomocí nástrojů geografického informačního systému (dále GIS); sčítací obvod je nejmenším územním obvodem skladebným do katastrálního území, ZSJ a části obce  Registr dále eviduje: * ulice, čísla orientační, PSČ ve vazbě na budovy *byty (pořadová čísla v rámci budovy)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 2 – legislativa, koncepce  NEW příprava integrace vnitřních systémů METIS a RSO jako primárního zdroje územních číselníků a jejich metadat příprava propojení RES a RSO příprava záměru na sčítání lidu kolem roku 2010 s širším využíváním administrativních dat (registrů)  spolupráce s MI ČR * na projektu Portálu veřejné správy – mapových služeb

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 2 – legislativa, koncepce * popisná data **územní, územně evidenční, adresní a jiné číselníky, jejich vazby NEW atributy (velikost dle výměry, počtu obyvatel, středy území) ** sčítací obvody (územní identifikace, lokalizace) – dále SO NEW statistické atributy ** budovy (územní identifikace, adresy, lokalizace) NEW technické a statistické atributy ** byty (pořadová čísla, adresy) NEW identifikace, technické a statistické atributy * geografická data ** definiční body budov (s příslušnými atributy) NEW vchody ** polygony SO a od nich odvozené hranice vyšších prvků (s atributy) ** definiční body názvů ulic a veřejných prostranství (s atributy) ** mapové podklady pro zpracování (ZABAGED /1/, 2 a katastrální mapy) NEW mapové podklady pro prezentaci (DMÚ25)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 3 – technologie, charakteristiky  Ideové schéma registru  popisná a geografická data registru  územní číselníky, budovy, byty  a jejich obrazy, mapové podklady  Technologie  relační databáze Oracle  ArcGIS (ArcSDE, ArcInfo, ArcEditor, ArcMap, ArcIMS, aj.), a další podpůrné technologie  LAN/WAN sítě

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 3 – technologie, charakteristiky  Počet jednotek spravovaných v registru:  53 tisíc sčítacích obvodů  23 tisíc základních sídelních jednotek  15 tisíc částí obcí  13 tisíc katastrálních území, 6,2 tisíc obcí  91 okresů, 14 krajů, 8 oblastí  71 tisíc ulic a veřejných prostranství  2,5 mil. budov  4,4 mil. bytů

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 4 – aktualizace registru  Aktualizace registru: administrativní zdroje UIR-ZSJ (do úrovně ZSJ včetně dílů) – do března 2004 NEW nyní agenda převáděna do RSO ISKN, katastrální mapy ZABAGED, administrativní hranice UIR-ADR (číselník ulic a VP, PSČ, orientační č.) vlastní zdroje STAV 4-99 a 7-99 NEW, BUD 2003/4, LOK 2003/4 geografická podpora statistických zjišťování u stavebních úřadů; doklady od úřadů obcí

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 4 – aktualizace registru  Vyhledávání dalších zdrojů: vyhledávání nových administrativních zdrojů (metodické a datové analýzy zdrojů Ministerstva vnitra ČR – Adresa EO, České pošty, s.p., aj.)  Stav zpracování: *aktuální územně evidenční struktura *budovy k , Praha průběžně; lokalizace budov k *geografické produkty k

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 5 – základní aplikace, výstupy  nad centrální databází aplikace RSO zajišťuje veškeré on-line zpracování aktualizačních vstupů pomocí dávkové či ruční správy objektů (číselníků a vazeb, budov, bytů a jejich atributů), je primárním zdrojem pro identifikaci zobrazovaných objektů (územních prvků, budov, ulic) udržovaných nástroji GIS, poskytuje informace o číselnících, budovách, o územní a statistické struktuře  NEW připravuje se webová aplikace RSO na prohlížení územních číselníků a vazeb v prostoru a čase (historie začíná rokem 2001) a na vyhledávání adres budov NEW prohlížení budov v číselných řadách dle částí obcí a ulic, prohlížení popisů SO a ZSJ a prohlížení územní struktury okresů a obcí (tzv. průběžný lexikon obcí) a v mapě bude připraveno v příštím roce

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 5 – aplikace, výstupy Aplikace pro územní přípravu sčítání lidí (SLDB):  zákon č. 158/1999 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2001  spolupráce s Ministerstvem pro místní rozvoj, Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním Praha, obcemi na komplexní revizi území  příprava, zpracování a prezentace pomocí technologií GIS (speciální ocenění firmy ESRI 2002): * 150 tisíc map SO (pro obce a sčítací orgány), 150 tisíc popisů SO jako seznamů domů s adresami a počty bytů *číselníková opora pro zpracování, geodata pro zobrazování výsledků SLDB poskytování Územních informací SLDB 2001 na vyžádání (pro státní správu a samosprávu zdarma)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 5 – aplikace, výstupy registr jako základna (opora) pro statistická šetření: *dvoustupňové výběry bytových domácností pro úlohu Výběrové šetření pracovních sil *pilot šetření rodinných účtů *Microcenzus 2002, Energo 2004 *příprava šetření EU-SILC v oblasti příjmů a životních podmínek v Evropské unii registr jako základna (opora) pro prezentaci: *volební výsledky v mapě (číselníková příprava) * publikace

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  RSO je vyvíjen a spravován * útvary odborů statistických registrů a informatiky (Praha, Pardubice – cca 12 osob) *útvary na Krajských reprezentacích a jejich pracovištích v okresech – cca osob v závislosti na míře došetřování v daném období Vývoj registru sčítacích obvodů ČR 6 – organizace, kontakty

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Další vývoj můžete sledovat na webových stránkách ČSÚ: registr sčítacích obvodů eKatalog geografických produktů Kontakt na pracoviště, které poskytuje výstupy: Ing. Jiří Podzemský ,

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Děkuji za pozornost mobil telefon fax oddělení statistických územních jednotek se sídlem v Pardubicích