Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Advertisements

PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. března 2013 Veletrh AMPER 2013 Operační program.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
zelená linka: Operační program Životní prostředí
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Ostrava
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Operační program životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Nízkouhlíkové technologie AERS.
Transkript prezentace:

Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Osnova přednášky  Představení společnosti EUROPROJECT  Podpora obnovitelných zdrojů v novém programovém období :  Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost  Operační program Životní prostředí  Integrovaný regionální operační program  Program rozvoje venkova  Závěr Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

EUROPROJECT dotace EUROPROJECT JE SPOLEČNOST ZAMĚŘENÁ NA PROFESIONÁLNÍ ZÍSKÁVÁNÍ DOTACÍ Z EVROPSKÝCH I NÁRODNÍCH FONDŮ. Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice,  KOMPLEXNÍ MONITORING GRANTOVÝCH A DOTAČNÍCH PROGRAMŮ  PŘÍPRAVA PROJEKTU „NA KLÍČ“  PORADENSTVÍ, ANALÝZY PROJEKTŮ  PROVÁDĚNÍ VÝBĚROVÝCH ŘÍZENÍ  ŘÍZENÍ PROJEKTU – KOORDINACE AKTIVIT, DODRŽENÍ HARMONOGRAMU, ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA  VZDĚLÁVÁNÍ S TUZEMSKOU A MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ  Společnost zpracovává žádosti o dotaci především z operačních programů: OP Životní prostředí, OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Integrovaný regionální operační program, OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, Program rozvoje venkova, dále zpracovává žádosti o dotaci z národních fondů prostřednictvím MMR, MŠMT a jiné. Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Podpora obnovitelných zdrojů v novém programovém období EU Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, Intenzivní příprava čerpání evropských prostředků v programovém období 2014 – Problematikou OZE a spalováním ekologických paliv se zabývají následující operační programy: Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) – MSP, celé území s výjimkou hl. m. Prahy Operační program Životní prostředí (OPŽP) – široká škála příjemců – vlastníci domů, majitelé veřejných budov, podnikatelské subjekty, celé území včetně území hl. m. Prahy Integrovaný regionální operační program (IROP) – široká škála příjemců – vlastníci bytových domů, nestátní neziskové organizace, obce, kraje, podnikatelské subjekty aj. Program rozvoje venkova (PRV) – menší podpora než v předchozím období – obecní výtopny, bioplynové stanice, určen především pro zemědělské podnikatele, celá ČR s výjimkou území hl. m. Prahy Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Program podpory 3: Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin SC 3.1: Zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě ČR 3/3.1 Obnovitelné zdroje energie Cílem je zvýšit využívání OZE s největší efektivitou a bez negativního vlivu na elektrizační soustavu. Podporovaná aktivita:  Výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla a kombinované výroby elektřiny a tepla z biomasy a vyvedení tepla Podmínky podpory:  Projekt nesmí být financován provozní podporou OZE  U monovýroby tepla analýzou prokázána energeticky efektivnější aplikace než kombinovaná výroba elektřiny a tepla  Nebudou podpořeny projekty rekonstrukce či výstavby zdroje nad 10 MW. Příjemci podpory: MSP, případně velké Předpokládané vyhlášení výzvy: červenec/srpen 2015 Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, SC 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru 3/3.2 Úspory energie Cílem programu je snížení energetické náročnosti podnikatelského sektoru. Podporované aktivity:  Modernizace a rekonstrukce rozvodů elektřiny, plynu a tepla v budovách a v energetických hospodářstvích výrobních závodů za účelem zvýšení účinnosti či snižování ztrát  Zavádění a modernizace systémů měření a regulace  Modernizace, rekonstrukce stávajících zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu  Instalace OZE pro vlastní spotřebu podniku  Instalace kogenerační jednotky s maximálním využitím elektrické a tepelné energie pro vlastní spotřebu podniku Podmínky podpory:  Nebudou podpořeny zdroje kombinované výroby elektřiny a tepla s palivem - uhlí včetně spoluspalování uhlí a biomasy  Projekt nesmí být financován provozní podporou OZE  Ne zařízení nad 20 MW tepelného příkonu Příjemci podpory: MSP, velké, zemědělští podnikatelé Probíhá příjem žádostí: předběžné červen - srpen, plné září-leden Malý podnik: 50 % ZV, Střední 40 % ZV, Velký 30 % ZV (i ekol. studie), min. 500 tis., max.250 mil. Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, SC 3.4: Uplatnit inovativní nízkouhlíkové technologie v oblasti nakládání s energií a při využívání druhotných surovin 3/3.4 Nízkouhlíkové technologie Cílem programu je podpora konkurenceschopnosti podniků a udržitelnosti české ekonomiky prostřednictvím zaváděním nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin. Podporované aktivity:  Zavádění nízkouhlíkových technologií v budovách – integrace OZE do budov, aplikace energeticky šetrných materiálů Příjemci podpory: MSP, velké podniky Předpokládané vyhlášení výzvy: říjen/listopad 2015 SC 3.5: Zvýšit účinnost soustav zásobování teplem 3/3.5 Úspory energie v SZT Cílem programu je podpora konkurenceschopnosti a udržitelnosti české ekonomiky prostřednictvím max. využití kombinované výrovy elektřiny a tepla. Podporované aktivity:  Rekonstrukce a rozvoj soustav zásobování teplem resp. Rozvodných tepelných zařízení  Zavádění a zvyšování účinnosti systémů kombinované výroby elektřiny a tepla Způsobilé výdaje:  DHM, DNM, náklady na ekologické studie (energetické audity) Příjemci podpory:  MSP, velké podniky, podnikatelské subjekty s majetkovou účastí (až do výše 100 %) obcí, měst, krajů a státu  Předpokládané vyhlášení výzvy: červenec/srpen 2015 Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Operační program Životní prostředí Prioritní osa 2: Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech SC 1: Snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek  Náhrada stávajících stacionárních spalovacích zdrojů v domácnostech Podporované typy projektů:  Výměna kotle na pevná paliva za nový kotel na pevná nebo plynná paliva  Výměna kotle na pevná paliva za tepelné čerpadlo  Výše uvedené výměny v kombinaci s doplňkovými nespalovacími zdroji (solární ohřev)  Instalace dodatečných zařízení (filtry) Typy příjemců: kraje, obce Cílová skupina: vlastníci rodinných domů Předpokládané zahájení příjmu žádostí: říjen 2015 SC 2: Snížit emise stacionárních zdrojů podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním koncentracím znečišťujících látek Podporované typy projektů:  Náhrada a rekonstrukce stávajících stacionárních zdrojů znečišťování Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice,  Pořízení technologií a změny technologických postupů vedoucí ke snížení emisí znečišťujících látek nebo ke snížení úrovně znečištění ovzduší  Náhrada či rekonstrukce stávajících spalovacích a nespalovacích stacionárních zdrojů znečišťování  Změny technologických postupů za účelem snížení emisí  Rozšiřování a rekonstrukce soustav centralizovaného zásobování tepelnou energií Typy příjemců: kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, nestátní neziskové organizace, podnikatelské subjekty, fyzické osoby podnikající aj. Zahájení příjmu žádostí: VYHLÁŠENA VÝZVA 14. srpna – 13. listopadu 2015 Prioritní osa 5: Energetické úspory SC 1: Snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie Podporované typy projektů:  Realizace technologií na využití odpadního tepla  Realizace nízkoemisních a obnovitelných zdrojů tepla  Realizace systémů využívajících odpadní teplo  Výměna zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody s instalovaným výkonem do 5 MW využívajícího fosilní paliva za účinné zdroje využívající biomasu, tepelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn  Výměna zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé vody Typy příjemců: kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, nestátní neziskové organizace, příspěvkové organizace aj. Předpokládané zahájení příjmu žádostí: říjen 2015 Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Integrovaný regionální operační program Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, Prioritní osa 2: Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Podporované projekty:  Výměna zdroje tepla bytového domu pro vytápění, využívajícího pevná nebo kapalná fosilní paliva, za efektivní ekologicky šetrné zdroje  Pořízení kondenzačních kotlů na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn Příjemci: vlastníci bytových domů a společenství vlastníků bytových jednotek – budovy se čtyřmi a více byty, nestátní neziskové organizace Předpokládané vyhlášení výzvy: prosinec 2015 Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Program rozvoje venkova Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, Problematika OZE v zemědělství je součástí prioritních os programu: Prioritní osa 2 – Zvýšení životaschopnosti zemědělských podniků a konkurenceschopnosti všech druhů zemědělské činnosti ve všech regionech a podpora inovativních zemědělských technologií a udržitelného obhospodařování lesů Prioritní osa 5 – Podpora účinného využívání zdrojů a podpora přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku v odvětvích zemědělství, potravinářství a lesnictví, která je odolná vůči klimatu  Podpora investic v zemědělských podnicích  investice na podporu energie z obnovitelných zdrojů Oproti předchozímu programovému období PRV neobsahuje investice na rozvoj venkova, kde byly časté dotace do obecních výtopen a podpora bioplynových stanic u kterých je v současnosti finanční alokace oproti předchozímu období pouze symbolická. Podpora je určena především pro zemědělské podnikatele na celém území ČR s výjimkou hl. m. Prahy Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Závěr Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, Podpora obnovitelných zdrojů energie – využití biomasy, je součástí několika operačních programů, přesto politická atmosféra v ČR vůči OZE se odráží i v programových dokumentech a možnost podpory projektů v oblasti OZE tak bude menší, než tomu bylo v programovém období 2007 – Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,

Děkujeme za pozornost! Europroject dotace, Kpt. Jaroše 29, Boskovice, EUROPROJECT Kpt. Jaroše Boskovice Majitel společnosti: MILANA ŠTĚPÁNKOVÁ EUROPROJECT DOTACE IČ: mob: Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Spalování dřevní hmoty, „Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU,