Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (2014 -2020): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Ostrava 30.6. 2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (2014 -2020): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Ostrava 30.6. 2017."— Transkript prezentace:

1 Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa Účinné nakládání energií Ostrava

2 Zaměření intervencí v prioritních osách OP PIK
PO 1 „Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace“ € VaVaI PO 2 „Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti MSP“ € Infrastruktura a služby PO 3 „Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin“ € Efektivní Energie PO 4 „Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií“ € ICT

3

4 Cíl programu: Snížení energetické náročnosti podnikatelského sektoru
SC 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru ÚSPORY ENERGIE Cíl programu: Snížení energetické náročnosti podnikatelského sektoru Finanční alokace EUR Výsledky, kterých chce ČR dosáhnout s podporou Unie Příspěvek k naplnění Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti, která stanovuje zavedení orientačních vnitrostátních cílů energetické účinnosti do roku Vnitrostátní orientační cíl ČR je na základě současných analýz stanoven ve výši 50,67 PJ úspor v KSE. Posílení konkurenceschopnosti a zvýšení možnosti podniků rozvíjet svou činnost, investovat do výzkumu, vývoje a inovací díky snížení nákladů na energie při výrobních procesech. Konečná úspora energie u projektů podpořených z OP PIK: 21 PJ (indikativní cíl výsledků z projektů)

5 SC 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru ÚSPORY ENERGIE
Podporované aktivity: Modernizace a rekonstrukce rozvodů elektřiny, plynu a tepla v budovách a v energetických hospodářstvích výrobních závodů za účelem zvýšení účinnosti či snižování ztrát zavádění a modernizace systémů měření a regulace, modernizace, rekonstrukce stávajících zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu vedoucí ke zvýšení její účinnosti, modernizace soustav osvětlení budov a průmyslových areálů (pouze v případě náhrady zastaralých technologií za nové vysoce efektivní osvětlovací systémy, např. světelných diod (LED), snižování energetické náročnosti budov v podnikatelském sektoru (zateplení obvodového pláště, výměna a renovace otvorových výplní, další stavební opatření mající prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy, instalace vzduchotechniky s rekuperací odpadního tepla), využití odpadní energie ve výrobních procesech, snižování energetické náročnosti/zvyšování energetické účinnosti výrobních a technologických procesů, instalace OZE pro vlastní spotřebu podniku, instalace kogenerační jednotky s maximálním využitím elektrické a tepelné energie pro vlastní spotřebu podniku, podpora vícenákladů na dosažení standardu budovy s téměř nulovou spotřebou energie

6 SC 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru ÚSPORY ENERGIE
Hlavní cílová skupina: Podnikatelské subjekty (malé, střední a případně velké podniky); pro intervence v oblasti úspor energie (zateplování výrobních a podnikatelských objektů, komplexní řešení úspor energie) rovněž zemědělští podnikatelé, podnikatelé v potravinářství, a maloobchodní organizace. Na rozdíl předchozího programového období jsou dále podporovány akciové společnosti se 100% podílem veřejného sektoru, národní podniky a státní podniky. Podporovány nejsou komerční turistická zařízení jako hotely, volnočasová zařízení, lázně a restaurace. Podporována není revitalizace zchátralých dlouhodobě nevyužívaných objektů spočívající ve zlepšování tepelně technických vlastností budov a instalace nového zdroje vytápění Projekt nesmí být realizován na pozemku, který má způsob využití pozemku pro objekt k bydlení, bytový dům, rodinný dům a stavba pro rodinnou rekreaci. Cílové území: celá ČR, kromě hl. m. Prahy – platí pro celou prioritní osu 3

7 SC 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru
II. výzva: Výzva byla vyhlášena dne Příjem žádostí o podporu bude probíhat od 15.prosince 2016 do března 2018 Půjde o jednostupňový sběr žádostí (pouze žádost o podporu) – Průběžná výzva (kontinuální výzva) Plánovaná alokace 11 mld. Kč (max. 20% pro velké podniky) Míra podpory 50% pro malé podniky, 40 % pro střední podniky, 30% pro velké p. Min. výše dotace 0,5 mil. Kč, max. 250 mil. Kč Max. 15 projektů / IČ Cílovým územím je celá ČR mimo hl. m. Prahu V rámci projektu lze uplatnit pouze jedno místo realizace. Místo realizace by mělo být součástí jednoho energetického hospodářství a zároveň se bude jednat o ucelený území podle katastrální mapy. Pokud projekt bude mít měrné způsobilé výdaje vyšší než 20 tis. Kč na úsporu 1 GJ za rok, nemůže být projekt podpořen. Projekt, který získá méně než 60 bodů v rámci tohoto hodnocení, nebude podpořen. U projektu, který dosáhne hodnoty IRR vyšší než 15% (bez dotace), nebude poskytnuta dotace.

8 SC 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru
B Připravenost žadatele k realizaci projektu – max. 11 bodů Stavební povolení nebo sdělení příslušného stavebního úřadu (dle správního řádu) zda předmět realizace projektu nepodléhá stavebnímu řízení podle Zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (0/11 bodů) C Potřebnost a relevance projektu – max. 72 bodů Prokázání trvalé úspory spotřeby energie (0 – 32 bodů) Klimaticko-energetické přínosy - Měrné způsobilé výdaje na snížení emisí CO2 (Kč/kg CO2) za rok (0 – 32 bodů) Bonifikace za instalaci OZE pro vlastní spotřebu podniku (0 – 8 bodů) D Specifická kritéria – max. 5 bodů Projekt bude realizován v okresech vykazujících podíl nezaměstnaných osob vyšší, než je průměrný podíl za ČR (posuzováno dle údajů zveřejněných MPSV za poslední měsíc před vyhlášením výzvy). (0/5 bodů) E Hospodárnost rozpočtu – max. 12 bodů Hodnotitel v této kategorii hodnocení posoudí záměr žadatele a porovná ho s konkrétními akcemi, posoudí, zda navrhované náklady v jednotlivých položkách i sumárně odpovídají rozsahu akce a zároveň, zda jsou přiměřené v místě a čase cenám obvyklým. (0 /6/12 bodů) 12 bodů získá projekt, který při posouzení obvyklých cen bude v souladu s cenou na trhu v rozpětí do +5 % v součtu všech způsobilých výdajů, 6 bodů nad 5% do +10%, 0 bodů nad 10%.

9 SC 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru
Prokázání trvalé úspory spotřeby energie (%) – max. 32 bodů Měrné způsobilé výdaje na snížení emisí CO2 (Kč/kg CO2) – max. 32 bodů Bonifikace za instalaci OZE pro vlastní spotřebu podniku – max. 8 bodů Instalace solárního termického systému … 2 body; Instalace tepelného čerpadla … 2 body; Instalace fotovoltaického systému … 2 body; Instalace zdroje na biomasu … 2 body. Minimální instalovaný tepelný výkon u solárních systémů, tepelných čerpadel a zdrojů na biomasu musí být 10 kW. Minimální elektrický výkon u fotovoltaických systémů musí být 5 kW.

10 SC 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru
Statistika podaných plných žádostí II. Výzva - k : Dne 7. června 2017 schválil Monitorovací výbor změnu limitu alokace dotačních prostředků pro velké podniky v rámci SC z dosavadních 20% na 60% alokace. Následně byla změna předložena EK ke schválení, které se očekává během měsíce září 2017.

11 I. Výzva programu podpory Úspory energie – Fotovoltaické systémy s/bez akumulace
Výzva byla vyhlášena dne Příjem žádostí o podporu již zahájen od 16.června 2017 a bude ukončen do 16. října 2017 Půjde o jednostupňový sběr žádostí (pouze žádost o podporu) – Průběžná výzva (kontinuální výzva) Plánovaná alokace 2 mld. Kč (max. 20% pro velké podniky) Míra podpory 80% pro malé podniky, 70 % pro střední podniky, 60% pro VP. Min. výše dotace 0,3 mil. Kč, max. 100 mil. Kč Max. 15 projektů / IČ Cílovým územím je celá ČR mimo hl. m. Prahu Maximální možný instalovaný výkon fotovoltaického systému je 1 MWp, který musí být umístěn na střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy, případně více budov v rámci jednoho energetického hospodářství, spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí. V případě akumulace elektřiny nesmí kapacita akumulátoru překročit 5 kWh/kW instalovaného výkonu OZE. Pokud projekt bude mít měrné způsobilé výdaje vyšší než 30 tis. Kč na úsporu 1 GJ za rok, nemůže být projekt podpořen. Projekt, který získá méně než 60 bodů v rámci tohoto hodnocení, nebude podpořen. U projektu, který dosáhne hodnoty IRR vyšší než 15% (bez dotace), nebude poskytnuta dotace.

12 I. Výzva programu podpory Úspory energie – Fotovoltaické systémy s/bez akumulace
V rámci této výzvy lze na jeden ekonomický subjekt (jedno IČ) podat maximálně 15 žádostí o dotaci. Dotace na projekt je poskytována minimálně ve výši 300 tis. Kč a maximálně do výše 100 mil. Kč. Výrobna elektřiny z fotovoltaických systémů, která je připojena do přenosové nebo distribuční soustavy nesmí dodat do přenosové nebo distribuční soustavy více než dvacet procent ročního množství elektřiny vyrobené v jím provozované výrobně elektřiny. V případě realizace fotovoltaických systémů budou podporovány pouze krystalické FV moduly s účinností nejméně 14 % a tenkovrstvé FV moduly s účinností nejméně 10 % (při standardních testovacích podmínkách). Účinnost je vztažena k celkové ploše FV modulu. K okamžiku předložení Rozhodnutí o poskytnutí dotace dokládá žadatel i smlouvu o připojení výrobny elektřiny k distribuční soustavě.

13 Výsledky, kterých chce ČR dosáhnout s podporou Unie
SC 3.1: Zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě ČR OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE Cíl programu: Zvýšit využívání OZE s největší efektivitou a bez negativního vlivu na elektrizační soustavu. Finanční alokace EUR Výsledky, kterých chce ČR dosáhnout s podporou Unie Příspěvek k naplnění cíle dosáhnout podílu energie z OZE na hrubé konečné spotřebě energie ve výši 13 % do r S tím souvisí snížení spotřeby primárních zdrojů. Zvýšení efektivnosti využití všech typů energetických zdrojů OZE relevantních pro ČR. Snížení dovozní závislosti na palivech z geopoliticky nestabilních regionů. Rozvoj podnikatelských aktivit v dodavatelském řetězci od vývoje, výroby, přes instalaci zdroje energie až po výrobu energie. Pozitivní dopad využívání OZE na životní prostředí a ochranu klimatu, např. v podobě snížení emisí skleníkových plynů. Výroba energie z OZE u projektů podpořených z OP PIK: 13% podíl OZE na hrubé konečné spotřebě energie (indikativní cíl výsledků z projektů)

14 SC 3.1: Zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě ČR OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE Podporované aktivity: vyvedení tepla ze stávajících bioplynových stanic pomocí tepelných rozvodných zařízení do místa spotřeby, vyvedení bioplynu ze stávajících bioplynových stanic pomocí bioplynovodu do vzdálené kogenerační jednotky využívající bioplyn ze stávající bioplynové stanice za účelem využití užitečného tepla v soustavě zásobování teplem či jiným vysoce efektivním způsobem, výstavba a rekonstrukci zdrojů tepla a kombinované výroby elektřiny a tepla z biomasy mimo vlastní spotřebu a vyvedení tepla do výměníkové stanice včetně, výstavba a rekonstrukce a modernizace malých vodních elektráren (do 10 MWe instalovaného výkonu). Podporovanými aktivitami nejsou: výstavba či rekonstrukce solárních, větrných, geotermálních zdrojů či bioplynových stanic, využití odpadního tepla v rámci ORC systému pro bioplynové stanice pro výrobu elektrické energie, kde by se jednalo o úsporu technologické spotřeby elektrické energie, instalace OZE pro vlastní spotřebu podniku (biomasa, solární systémy, tepelná čerpadla a fotovoltaické systémy) Podmínky podpory Projekt nesmí být financován provozní podporou obnovitelných zdrojů energie. V případech, kde bude uplatněna pouze monovýroba tepla, tak musí být analýzou prokázáno, že se jedná o energeticky efektivnější aplikaci než-li kombinovaná výroba elektřiny a tepla anebo pokud není technicky možné, tak musí být zajištěno výrazné zlepšení energetické účinnosti dálkového vytápění (soustav zásobování teplem).

15 Výzva má finanční alokaci ve výši 360 mil
Výzva má finanční alokaci ve výši 360 mil. Kč, podáno 15 žádostí za 151 mil. Kč, vydané RoPD – 10,3mil. Kč) Výzva má finanční alokaci ve výši 800 mil. Kč, k aktuálně podány 4 projekty za cca 20mil. Kč. Příjem žádostí končí 15. července 2017. Výzva má finanční alokaci ve výši 280 mil. Kč a bude zveřejněna v měsíci září Příjem žádostí bude zahájen v září 2017 a ukončen v lednu 2018.

16 SC 3.4: Uplatnit inovativní nízkouhlíkové technologie v oblasti nakládání energií a při využívání druhotných surovin Nízkouhlíkové technologie Cíl programu: je podpora konkurenceschopnosti podniků a udržitelnosti české ekonomiky prostřednictvím zaváděním nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin. Finanční alokace EUR Hlavní cílová skupina: Podnikatelské subjekty (malé, střední a velké podniky), Podmínky podpory Podpořené projekty budou mít povinnost realizovat diseminační aktivity, např.: uspořádat veřejnou akci (konferenci, seminář, workshop atd.) tematicky zaměřenou na předmětnou inovativní technologii. Dále budou muset zpracovat a veřejně zpřístupnit odbornou publikaci/metodiku, která bude podrobně popisovat předmětnou technologii, konkrétní způsob její aplikace v projektu, výhody, nevýhody, doporučení dalším případným zájemcům apod.

17 SC 3.4: Uplatnit inovativní nízkouhlíkové technologie v oblasti nakládání energií a při využívání druhotných surovin Nízkouhlíkové technologie Indikativní výčet podporovaných aktivit: Zavádění inovativních technologií v oblasti nízkouhlíkové dopravy (elektromobilita silničních vozidel), pilotní projekty zavádění technologií akumulace energie (např. akumulace elektřiny rámci inteligentních sítí a v budovách, akumulace tepla a chladu v budovách, aplikace vodíkových technologií), zavádění nízkouhlíkových technologií v budovách (inteligentní prvky řízení budov, integrace OZE do budov, aplikace nových energeticky šetrných materiálů, využití druhotných surovin k udržitelné výstavbě), zavádění inovativních technologií v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů (např. využití biometanu), zavádění off grid systémů (městské a komunitní sítě, ostrovní systémy dodávek energií v budovách), zavádění systémů řízení spotřeby energií, zavádění technologií k získávání druhotných surovin v kvalitě vhodné pro další využití v průmyslové výrobě např. z použitého papíru, skla, kovů, pneumatik, textilu, plastů, stavebních a demoličních odpadů, vedlejších energetických produktů a řady dalších výrobků s ukončenou životností.

18 SC 3.5: Zvýšit účinnost soustav zásobování teplem Úspory v SZT
Cíl programu: podpora konkurenceschopnosti a udržitelnosti české ekonomiky prostřednictvím maximálního využití kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) Finanční alokace  673 EUR Výsledky, kterých chce ČR dosáhnout s podporou Unie Modernizace soustav zásobování teplem, optimalizace jejich provozu a snižování ztrát tepla v rozvodech. Úspora primární energie u podpořených projektů: 6,9 PJ (indikativní cíl výsledků z projektů

19 SC 3.5: Zvýšit účinnost soustav zásobování teplem Úspory v SZT
Hlavní cílová skupina: Fyzické či právnické osoby na základě licence na výrobu tepelné energie a licence na rozvod tepelné energie, které uděluje Energetický regulační úřad (ERÚ) podle § 5 zákona č. 458/2000 Sb., „energetický zákon“ ve znění pozdějších předpisů. Podporovanými aktivitami jsou: Výstavba, rozvoj a propojování existujících soustav včetně předávacích stanic za účelem vyššího využití vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla s cílem dosažení úspor primární energie. Rekonstrukce stávajících soustav zásobování teplem včetně předávacích stanic s cílem maximálního využití tepla z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla případně odpadního tepla z průmyslových procesů a dosažení úspor primární energie. Instalace a modernizace technologických zařízení související s distribucí včetně měření a regulace v soustavách zásobování teplem. Instalace a rekonstrukce vysokoúčinných kogeneračních jednotek na zemní plyn v soustavách zásobování teplem. Toto opatření bude způsobilé, pokud bude součásti výše podporovaných aktivit a) až c), které budou v rámci způsobilých výdajů převažovat.

20 SC 3.5: Zvýšit účinnost soustav zásobování teplem Úspory v SZT
Výzva měla finanční alokaci ve výši mil. Kč, podáno 52 žádostí za 677 mil. Kč, vydané RoPD – 113mil. Kč) Výzva má finanční alokaci ve výši mil. Kč, k aktuálně podány 3 projekty za cca 2mil. Kč. Příjem žádostí končí Dle zůstatku alokace bude připravována III. Výzva na rok 2018.

21 Aktuálně připravované výzvy
Dne 30. června 2017 budou zveřejněny výzvy: I. Výzva programu podpory Úspory energie – Energeticky efektivní budovy. Kolová výzva s celková alokací 100 mil. Kč. Vícenáklady na provedení budov (nové, nástavba, přístavba) s vyšším energetickým standardem do výše Kč/m2 energeticky vztažné plochy. Dotace na projekt je poskytována minimálně ve výši 200 tis. Kč a maximálně do výše 200 tis. €. Podpora podle režimu de minimis. Zahájení příjmu žádostí Ukončení příjmu žádostí III. Výzva programu podpory NUT (Akumulace energie – 60mil. Kč, druhotné suroviny – 70mil. Kč, elektromobilita-60mil. Kč, vtláčení bioplynu – 60mil. Kč). Zahájení příjmu žádostí 7/ Ukončení příjmu žádostí 9/10/11/2017

22 Zdroje informací: www. mpo. cz www. agentura-api
Zdroje informací: Zelená linka: Děkuji za pozornost Ing. Ondřej Tomšej


Stáhnout ppt "Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (2014 -2020): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Ostrava 30.6. 2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google