Realizace „kotlíkových dotací“ z OPŽP 2014 - 2020 Praha, 25. května 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
INFOTHERMA 2016 – Ostrava „KOTLÍKOVÉ DOTACE 2015“ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SFŽP ČR) – 16. výzva I. ETAPA 2016 – 2018 DOTACE – RODINNÉ.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji v rámci OPŽP Hranice Ing. Martin Černocký Oddělení grantových schémat Odbor strategického rozvoje.
Dotační program na výměnu zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva KOTLÍKOVÁ DOTACE Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje.
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
Kotlíkové dotace „VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA NA PEVNÁ PALIVA V RODINNÝCH DOMECH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2015–2018" Předmětem dotace bude podpora výměny zdrojů.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Seminář pro starosty obcí Libereckého kraje
Operační program životní prostředí
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji 3. výzva
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Realizace „kotlíkových dotací“ z OPŽP Praha, 25. května 2015

2 Územní rozdělení podpory Dotace mohou být poskytovány na území celé České republiky Kraje samy navrhnou územní vymezení pro poskytování dotací tak, aby bylo v souladu se Strategií ochrany ovzduší ČR do roku 2020 či místní znalostí Stanovení maximální výchozí alokace pro první výzvu (3 miliardy Kč) výchozí váha se stanoví podle počtu cílových bytových jednotek spalujících pevná paliva u krajů, kde je průměrná hodnota roční průměrné koncentrace B(a)P (pětiletý průměr ) na území celého kraje vyšší než imisní limit se výchozí váha vynásobí koeficientem překročení imisního limitu u krajů, kde je průměrná hodnota 36. nejvyšší 24-hodinové koncentrace PM 10 (pětiletý průměr ) na území celého kraje vyšší než imisní limit se výchozí váha dále vynásobí koeficientem překročení imisního limitu Možnost navýšení prostředků pro úspěšný kraj

3 Prioritní oblasti podle Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR:

4 Celkový cíl: vyměnit 80 tisíc kotlů Milník do konce roku 2018: 20 tisíc kotlů Podporované typy projektů: Podpora bude poskytována pouze na zdroje tepla specifikované v programovém dokumentu OPŽP 2014 – 2020, tj. na zdroje, které splňují požadavky směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES (EKODESIGN) a jejích prováděcích předpisů Předmětem podpory bude: tepelné čerpadlo kotel na pevná paliva plynový kondenzační kotel instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV „mikro“ energetická opatření

5 Seznam podporovaných zařízení: seznam podporovaných zařízení bude závazný seznam bude otevřený – zařazení výrobku na základě splnění požadovaných podmínek usnadnění administrace grantových schémat na jednotlivých krajích lepší orientace potenciálních konečných uživatelů – obyvatelstva

6 Způsobilé výdaje: zdroj včetně nákladů na jeho instalaci nová otopná soustava rekonstrukce otopné soustavy včetně nezbytné regulace a měření, úpravy spalinových cest finančně méně náročná opatření na snížení energetické náročnosti budovy (max. 20 tis. Kč) služby energetického specialisty Maximální způsobilé výdaje: 150 tis. Kč Náklady na administraci a na publicitu: 2,5 – 3 % výdajů na poskytnuté „granty“ Výše podpory: Kotel na uhlí 70 % Kombinovaný kotel (uhlí + biomasa) 75 % + 5 % při využití OZE + 5 % pro prioritní oblasti dle Strategie

7 Časové období pro způsobilé výdaje: za způsobilé budou považovány výdaje realizované od vyhlášení výzvy SFŽP Nastavení výzev: kraj (příjemce dotace z OPŽP ) – poskytuje dále dotaci podle zákona 250/2000 Sb. fyzické osobě nepodnikající (konečný uživatel) 3 cykly výzev po 2 letech, soutěžní (kolové) výzvy – pre-negociace podmínek projektové žádosti vyhlášení 1. výzvy pouze pro kraje: předpoklad červenec 2015 dle možností monitorovacího systému MS2014+ finanční alokace na 1. výzvu: 3 mld. Kč kraje nejsou povinny vkládat vlastní prostředky (ex ante model financování) kromě spolufinancování výdajů na administraci a úhradu nezpůsobilých výdajů (např. režie kraje)

8 Příjem projektových žádostí: spolupráce kraje se Státním fondem životního prostředí v případech, kdy bude chtít žadatel realizovat náročnější opatření z Nové zelené úsporám žadatel podá společnou žádost na SFŽP, který „kotlíkovou“ část předá na kraj Podmínky podpory pro fyzické osoby: finančně méně náročná opatření na snížení energetické náročnosti budovy bude k dispozici seznam požadováno potvrzení od energetického specialisty, že vybrané opatření přinese nejvyšší efekt na snížení energetické náročnosti budovy pouze v případě energetické třídy D a horší

9 Podmínka snížení energetické náročnosti objektu: Podpora projektu v objektech, kde a)budou současně provedena alespoň minimální opatření vedoucí ke snížení energetická náročnosti objektu (definovaný seznam opatření dále), b)nebo kde došlo ke snížení energetická náročnosti v minulosti (zateplení objektu, výměna oken, apod.) na úroveň požadavku vyhlášky 78/2013 o energetické náročnosti, tj. klasifikační třídy energetické náročnosti budovy „C“ – úsporná, c)nebo pokud je současně na realizaci opatření ke snížení energetické náročnosti objektu žádáno v jiném dotačním titulu (např. v NZÚ) – vždy však min. v úrovni bodu b).

10 Seznam „mikro“ energetických opatření: Číslo opatřeníTyp opatření 1Zateplení střešních/půdních prostor 2Izolace stropu sklepních prostor 3Instalace tepelně izolačních folií do oken 4 Oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů 5 Hydroizolace objektu – snížení vlhkosti základů a podlahové desky v přízemí objektu 6 Oddělení vytápěného prostoru objektu od venkovního (např. zádveří) 7Dílčí výměna oken 8Výměna vstupních a balkonových dveří 9 Instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří 10Zajištění střechy proti profukování 11 Výměna zasklení starších oken za moderní dvojskla s vysokou tepelnou izolací

11 Požadované dokumenty – žádost kraje: 1.Doklad o jmenování či volbě statutárního zástupce žadatele a o způsobu jednání žadatele. 2.Doklad, kterým je určena osoba pověřená jednáním se Státním fondem životního prostředí ČR - plná moc pro pracovníka pověřeného jednáním se Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP ČR) 3.Analýza proveditelnosti v níže uvedené struktuře (bude detailněji popsáno): Analýza problému Cíle grantového schématu Nástroje grantového schématu Velikost požadované alokace Spolupráce s obcemi/NGO Koncentrace dotační podpory Marketingová strategie ke zvýšení absorpční kapacity Plánované výsledky a výstupy Monitoring grantového schématu

12 Požadované dokumenty – žádost fyzické osoby: 1.Žádost o poskytnutí dotace – dle závazného vzoru 2.Rozpočet projektu – dle závazného vzoru 3.Prokázání snížení energetické náročnosti objektu: a)Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) – zpracovaný dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy. Prostřednictvím PENB musí být prokázáno splnění požadavku na klasifikační třídu energetické náročnosti budovy „C“ – úsporná. b)Rozhodnutí o poskytnutí dotace nebo Žádost z programu Nová zelená úsporám (nebo jiného dotačního titulu) prokazující realizaci (i budoucí v případě žádosti) opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti budovy. 4.Fotodokumentace stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso. 5.Písemný souhlas spoluvlastníků většinového podílu k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření (mikro energetická opatření apod.) v rodinném domě, a to v případě více spoluvlastníků rodinného domu. 6.Písemný souhlas druhého z manželů v případě vlastnictví rodinného domu/bytové jednotky nebo podílu na nich v rámci společného jmění manželů a písemný souhlas ostatních spoluvlastníků většinového podílu na předmětném rodinném domě k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření (mikro energetická opatření apod.) v rodinném domě.

13 Finanční toky: 2 tranche za rok (navazuje na vyhlášení „letní“ a „zimní“ výzvy ze strany kraje) 1. zálohová platba bez formální žádosti o platbu – dle finančního plánu Kraj po vyhlášení výzvy začne přijímat žádosti, na základě kterých odhadne finanční nároky na další kolo a případně aktualizuje finanční plán, které promítne do další žádosti o platbu Doporučené proplácení konečným uživatelům: modifikovaná ex ante platba Konečný uživatel předloží kraji fakturu od dodavatele zároveň s dokladem o zaplacení příslušného podílu dle určené výše spolufinancování (dokládá bankovním výpisem) Kraj po provedení kontroly předložených odkladů provede úhradu na účet dodavatele Kraj povede evidenci jednotlivých „grantů“ konečným uživatelům – fyzickým osobám (excelová tabulka ve stanovené struktuře) – bude se vkládat jako příloha do MS2014+

14 Kontroly: Rozsah činnosti krajského úřadu bude předmětem kontrol na místě vykonávaných z úrovně ŘO/ZS – za dobu implementace bude každý kraj zkontrolován minimálně jednou Projekt kraje je možné kontrolovat i z úrovně ostatních subjektů implementace (MF – PCO, MF – AO, EK/EÚD); zároveň se předpokládá kontrola NKÚ Dokladové kontroly: Administrace výzvy pro podporované oblasti Administrace podaných žádostí Administrace akceptace žádosti Administrace doložení realizace Administrace platby Administrace archivace Kontroly na místě: min. 5 % vzorek (na doporučení MF bude při zahájení projektu pravděpodobně vyšší), vč. doby udržitelnosti

15 Nesrovnalosti: Nesrovnalost vzniká až ve fázi, kdy je výdaj kraje zahrnut do souhrnné žádosti o platbu, která byla odeslána na MF – PCO Pokud nedojde k zahrnutí do souhrnné žádosti, lze prostředky vrácené kraji použít na jiný „grant“ ŘO/ZS musí být v každém případě o nesrovnalosti informován Povinnost za vymáhání odvodů za porušení rozpočtové kázně je přenesena na kraj jako na příjemce dotace

16 Publicita: Kraj se jako příjemce dotace zavazuje k zajištění povinné publicity projektu v závislosti na výši poskytnuté dotace Na úrovni konečného uživatele – fyzické osoby povinnost realizovat publicitu nevzniká