Místní akční skupina Boskovicko PLUS, o.s. Školení úspěšných žadatelů z 1. Výzvy 2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář pro úspěšné žadatele MAS Hrubý Jeseník. Realizace projektu •Podpis Dohody – kopie na MAS; •Realizace projektu do 24 měsíců od podpisu Dohody –
Advertisements

Školení úspěšných žadatelů o dotaci 2. Výzva MAS.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Seminář pro úspěšné žadatele
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Postup při přípravě a zpracování projektu pro PRV Benešov u Prahy Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Zadávací řízení dle pravidel PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí“ Společně Měníme.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období Ing. Slavomír Ladislav Vacík.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 6/ Petr Chroust Hana Švarcová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
1 Strategický plán Leader Partnerství venkova – Prosperita regionu Zadávání zakázek – výběrová řízení v rámci LEADRU a PRV Evropský zemědělský fond pro.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 10. ledna 2012.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 3/ Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Místní akční skupina Boskovicko PLUS, o.s. Školení úspěšných žadatelů z 1. Výzvy 2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí

Současný stav žádostí o dotaci  Všechny žádosti byly SZIF schváleny  Během listopadu budou rozesílány zvací dopisy k podpisu Dohody  Dohody bude OPRÁVNĚNÁ nebo ZMOCNĚNÁ OSOBA podepisovat na SZIF v Brně, tam doloží všechny požadované přílohy. Termín podpisu si předem telefonicky dohodne  Podepsanou dohodu následně okopíruje a kopii zašle do kanceláře MAS (případně naskenuje a zašle mailem), dle odstavce 5g) pravidel IV.1.2 – do 14 dnů

Zahájení realizace projektu  Výběr a oslovení dodavatele / dodavatelů Vždy musí být splněna zásada transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace! 1. Předpokládaná cena zakázky do Kč (bez DPH) Smlouva/objednávka přímo s jedním dodavatelem (do max. výše Kč (bez DPH) součtu těchto samostatných výdajů za projekt)

2. Předpokládaná cena zakázky do Kč (bez DPH) Průzkum trhu (cenový marketing) – Na výzvu pracovníka SZIF musí žadatel předložit srovnatelný cenový přehled → seznam alespoň 3 dodavatelů, cen za požadovanou službu, práci nebo dodávku a způsob jejich zjištění (telefonicky, internet, katalog, písemná nabídka,…).

3. Předpokládaná cena zakázky nad Kč (bez DPH) povinnost provést zadávací řízení, vybrat dodavatele min. ze 3 obdržených nabídek a průběh řízení náležitě dokladovat. ZŘ musí splňovat podmínky Pravidel IV.1.2.– kapitola 10.

UPOZORNĚNÍ, které platí pro všechny kategorie VZ  zadavatel (žadatel/příjemce dotace) je povinen postupovat transparentně a nediskriminačně, tj. nesmí vyzvat osobu (FO, PO), která má vztah k žadateli jako k zadavateli zakázky. Nesmí vyzvat osobu blízkou (dle Občanského zákoníku) nebo osobu, která je personálně (např. dle výpisu z registrů) nebo majetkově propojena s žadatelem/příjemcem dotace.

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY  Informace o předmětu zakázky  Identifikační údaje zadavatele  Informace o zadávací dokumentaci  Lhůta a místo pro podávání nabídek  Údaje o hodnotících kritériích (CENA)  Profesní a kvalifikační předpoklady (kopie)  Prokázání základních kvalifikačních předpokladů dodavatele (čestné prohlášení)  Další kvalifikační předpoklady

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE  Vymezení předmětu zadávané zakázky v souladu s projektem  Obchodní podmínky (platební, záruční a servisní)  Technické podmínky – je-li to odůvodněno projektem  Požadavek na způsob zpracování nabídkové ceny  Požadavky na zpracování nabídky  Způsob hodnocení nabídek  U stavebních prací – PD, soupis prací, dodávek a služeb s výkazem výměr

NABÍDKY  Musí splňovat požadavky výzvy a zadávací dokumentace  Musí obsahovat identifikační údaje uchazeče  Musí být podepsána osobou oprávněnou jednat za uchazeče  Splnění základních kvalifikačních kritérií může doložit čestným prohlášením  Splnění profesních kvalifikačních předpokladů – kopie dokladu o oprávnění k podnikání (ŽL, výpis z OR, ze seznamu kvalifikovaných dodavatelů, …) Dodavatel, který podal nabídku v ZŘ nesmí být současně subdodavatelem jiného dodavatele v tomto ZŘ. Dodavatel, který nepodal samostatnou nabídku, může být subdodavatelem více uchazečů v tomtéž ZŘ.

HODNOCENÍ NABÍDEK  Zadavatel provede otevírání obálek – pokud ustanoví komisi pro otevírání obálek, je nutné, aby její členové nebyli podjatí ve vztahu k uchazečům v ZŘ a jejich nabídkám (čestné prohlášení)  Posouzení úplnosti nabídek z hlediska obsahu  Neúplné nabídky vyloučí z dalšího hodnocení a uchazeče o tom písemně vyrozumí  Ostatní nabídky posuzuje dle předem daných hodnotících kritérií (cena X ekonom. výhodnost )  Pokud není v zadávacích podmínkách stanoveno jinak, rozhoduje při hodnocení nabídek pro plátce DPH cena bez DPH a pro neplátce cena s DPH

UKONČENÍ ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ  oznámení o výběru nejvhodnější nabídky zadavatel odešle vybranému dodavateli a všem uchazečům, kteří nebyli vyloučeni ze ZŘ  Uzavře smlouvu v písemné podobě nebo vystaví objednávku (pokud hodnota zakázky nepřesáhne výši Kč)  Pokud to zadavatel uvede ve výzvě nebo ZD, je možno ZŘ zrušit bez udání důvodu nejpozději do uzavření smlouvy/objednávky

Smlouva s dodavatelem zadavatel je povinen ve Smlouvě s dodavatelem nebo v objednávce dohodnout fakturační podmínky tak, aby fakturované dodávky, služby a stavební práce byly členěny způsobem, který umožní zařazení do jednotlivých položek výdajů dle Dohody

Upozornění na povinnost pro veřejné a dotované zadavatele dle zákona Dle ustanovení § 147a zákona č 137/2006 Sb., musí veřejný a dotovaný zadavatel uveřejnit celé znění smlouvy jejíž cena přesáhne Kč bez DPH (včetně všech změn a dodatků) na svém profilu zadavatele do 15 dnů od jejího uzavření. Toto ustanovení se týká i veřejných zakázek malého rozsahu !

 Pozor na dělení zakázky - příjemce dotace může v rámci jednoho projektu provést více zadávacích řízení na samostatné dodávky/služby/stavební práce. Při zadávacích řízeních je však povinen vycházet z vyšší částky, která je součtem všech hodnot za předmět zakázky.  Doklady k proplacení připraví žadatel dle kontrolního listu Seznam dokumentace k zadávacímu řízení

Způsobilé výdaje, ze kterých je stanovena dotace, jsou realizovány/vynaloženy následující formou  1. bezhotovostní platbou - příjemce dotace je povinen realizovat finanční operace související s financováním způsobilých výdajů prostřednictvím vlastního bankovního účtu,  2. hotovostní platbou - maximální výše způsobilých výdajů realizovaných v hotovosti v rámci jednoho projektu může činit Kč,  3. věcným plněním ze strany žadatele/příjemce dotace.

Způsob účtování o poskytované dotaci: a) Příjemce dotace je povinen vést účetnictví nebo daňovou evidenci v souladu s předpisy ČR.  příslušný doklad musí splňovat předepsané náležitosti účetního dokladu ve smyslu §11 zákona č. 563/ 1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů,  předmětné doklady musí být správné, úplné, průkazné, srozumitelné a průběžně písemně chronologicky vedené způsobem zaručujícím jejich trvalost,  při kontrole poskytne příjemce dotace na vyžádání kontrolnímu orgánu daňovou evidenci v plném rozsahu. b)Příjemce dotace vede o realizaci projektu samostatnou analytickou účetní evidenci, případně si zřídí pro tuto účetní evidenci samostatné středisko (pokud je účetní jednotkou) nebo samostatnou podrobnou evidenci (pokud není účetní jednotkou); D jinak A.

Žádost o proplacení výdajů projektu a) Při vyplnění formuláře Žádosti o proplacení a soupisky je nutné použít registrační číslo uvedené v Dohodě (se SZIF), navíc na straně A3 ŽOP i reg. č. MAS 07/02/41100/562/ b) Žádost o proplacení včetně všech příloh nejprve předkládá příjemce dotace na MAS. Na MAS je formulář ŽOP potvrzen a poté může příjemce dotace předložit Žádost na příslušné RO SZIF; D jinak C. c) Následně příjemce dotace předkládá a podepisuje Žádost o proplacení před pracovníkem RO SZIF osobně i s dokladem o kontrole MAS. d) Bez ohledu na předložené účetní/daňové doklady, nebude poskytnuta vyšší dotace, než je částka dotace zakotvená v Dohodě. e) Následně bude provedena kontrola na místě realizace, pokud proběhne vše bez závad bude žádost schválena a následně vyplacena zhruba do 3 (4) měsíců.

Povinné přílohy předkládané při podání Žádosti o proplacení výdajů  1) Účetní/daňové doklady související s realizací projektu – prostá kopie; D jinak K.  2) Doklad o uhrazení závazku dodavateli (výpis z bankovního účtu, pokladní doklad, na kterém oprávněná osoba potvrdí příjem hotovosti) - prostá kopie; D jinak K.  3) Doklad o vedení či zřízení bankovního účtu ve vlastnictví příjemce, na který bude příjemci poskytnuta dotace – prostá kopie; D jinak C.  4) Položkový rozpočet projektu rozdělený do jednotlivých kategorií dle číselníku způsobilých výdajů; D jinak K.  5) V případě nákupu strojů nebo technologií (v hodnotě nad Kč/kus nebo komplet bez DPH) doklad o posouzení shody - prostá kopie; D jinak K. Technickou dokumentaci k výrobku musí být žadatel schopen předložit k nahlédnutí při kontrole na místě.

 6) V případě, že je předmětem projektu stavba - kolaudační souhlas nebo oznámení stavebnímu úřadu o užívání stavby podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů - prostá kopie, nebo čestné prohlášení příjemce, že pro užívání stavby dle daného projektu není v souladu se zákonem č. 183/2006 Sb. kolaudační souhlas ani oznámení zapotřebí; originál; D jinak C.  7) V případě věcného plnění - stavební deník a rozpočet podle katalogu cen stavebních prací RTS, a.s., Brno – prostá kopie; D jinak K.  8) Dokumentace k zadávacímu řízení podle kontrolního listu MAS; D jinak K. (archivovat dokumentaci ze ZŘ po dobu 10 let).  9) Soupisky účetních/daňových dokladů ke způsobilým výdajům - originál. C.  10) Kontrolní listy o provedení kontroly Žádosti o proplacení příslušnou MAS; D jinak C.

Provádění změn v průběhu realizace projektu  Žadatel má povinnost oznamovat veškeré změny týkající se Žádosti o dotaci (včetně příloh) od zaregistrování na RO SZIF a po celou dobu vázanosti projektu na účel na formuláři Hlášení o změnách  Veškeré změny musí respektovat splnění účelu projektu, limity a podmínky vyplývající z Metodiky, Fichí, Dohody a preferenčních kritérií;

a) Změny, které nelze provést bez předchozího souhlasu RO SZIF 1. změna místa realizace projektu A, (C) 2. změna žadatele/příjemce dotace/vlastnictví majetku, který je předmětem dotace (kromě dědického řízení) A, (C), 3. pronájem předmětu projektu dalšímu subjektu, pokud není ve specifických podmínkách Pravidel upraveno jinak; A, (C), 4. změna způsobu realizování projektu dodavatelsky na formu věcného plnění a naopak; K, 5. změna termínu předložení Žádosti o proplacení oproti termínu uvedenému v Dohodě (změna musí byt oznámena nejpozději ve smluvně stanoveném datu předložení Žádosti o proplacení); může být provedeno max. třikrát (24/36 měsíců) 6. změna způsobu financování z leasingu na jinou formu financování (24 resp. 36 měsíců)

b) Změny, které je příjemce dotace povinen předložit nejpozději v den předložení Žádosti o proplacení na RO SZIF, 1. změny technických parametrů projektu dle údajů uvedených v kapitole „Technické řešení projektu“, ve stavebním povolení nebo ohlášení stavby; A, 2. přidávání/odstranění kódů výdajů, na které může být poskytnuta dotace, oproti údajům v Dohodě (včetně dodatků); D jinak K, 3. změna trvalého pobytu/sídla žadatele/příjemce dotace, změna statutárního orgánu, apod. V případě, kdy je nutné podat Hlášení o změnách, předá žadatel/příjemce dotace podepsané Hlášení na MAS a to v dostatečném předstihu (minimálně však 5 pracovních dní předem); A.

Sankční systém 1. Korekce [K] při administraci ŽOP: a) do 3% (včetně) je příjemci vyplacena částka odpovídající způsobilým výdajům po přezkoumání, b) o více než 3%, je příjemci vyplacena zjištěná částka po přezkoumání snížená ještě o sankci odpovídající rozdílu mezi částkou požadovanou a zjištěnou částkou po přezkoumání způsobilosti výdajů. 2. Sankční systém: v případě nedodržení podmínek uvedených v Pravidlech bude po případně provedených korekcích a sankcí dle bodu 1b) postupováno následujícím způsobem: - A: snížení dotace o 10 % částky dotace po přezkoumání Žádosti o proplacení, - B: snížení dotace o 50 % částky dotace po přezkoumání Žádosti o proplacení, - C: snížení dotace o 100 % (před proplacením se jedná o ukončení administrace, po proplacení se jedná o vymáhání dlužné částky), - D: uložení nápravného opatření ze strany SZIF.

Sankce může být uložena po celou dobu vázanosti, tj. 5 let od podání žádosti o proplacení

POZVÁNKA NA SPOLEČNÉ PROJEDNÁVÁNÍ strategického dokumentu - Olešnice v 16:00 - Lysice v 17:00 - Kunštát v 17:00 - Lomnice v 16:30 - Svitávka v 17:00 - Boskovice v 16:00

DĚKUJEME ZA POZORNOST  V případě jakýchkoliv nejasností kontaktujte kancelář MAS Boskovicko PLUS, o.s.  Ing. Radka Bezděková  Tel.: ,  Barbora Palánová  Tel.: , 

Věcné plnění ze strany žadatele  VP je způsobilé max. do výše vlastního podílu žadatele na způsobilých výdajích  Jen stavební práce (ne st. materiál)  Výběr dodavatele st. materiálu se řídí podmínkami uvedenými v Pravidlech  Pro ocenění je nutné použít katalog st. prací RTS a.s. Brno. Činnosti, jež nejsou v tomto katalogu, nelze nárokovat  Žadatel je povinen vést stavební deník

Investiční výdaje  investiční výdaj musí splňovat podmínky pro klasifikaci hmotného a nehmotného majetku dle §26 a 32a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, tzn. jedná se o:  1. samostatné movité věci (případně soubory movitých věcí), jejichž vstupní cena je vyšší než ,- Kč a mají provozně-technické funkce delší než jeden rok  2. budovy  3. stavby  4. pěstitelské celky trvalých porostů s dobou plodnosti delší než tři roky  5. jiný majetek, zejména technické zhodnocení  6. předměty z práv průmyslového vlastnictví, projekty a programové vybavení a jiné technické nebo jiné hospodářsky využitelné znalosti, pokud je vstupní cena jednotlivého majetku vyšší než ,- Kč a doba jeho použitelnosti vyšší než jeden rok  Žadatel/příjemce dotace, který je účetní jednotkou, může využít vlastní klasifikaci hmotného a nehmotného majetku v případě, kdy to umožňuje zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a jeho prováděcí vyhlášky. Toto je podmíněno doložením příslušného dokumentu v souladu s platnou legislativou vymezujícím tuto hranici, a to při kontrole na místě. V případě nedoložení tohoto dokumentu bude hmotný a nehmotný majetek klasifikován v souladu se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.  Za investiční výdaj jsou dále považovány pozemky.