Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Advertisements

Digitální reprezentace
Obecně o operačních systémech
Struktura dat v počítači
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základní počítačové díly
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Základní pojmy V informatice.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování učiva pro 8. ročník
INFORMATIKA 7 Ukládání dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Práce s operačním systémem
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Jak pracuje počítač Název školy
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Úvod do počítačových sítí
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
Informatika Soubory a složky
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Software počítače 2 - opakování
Inf Tabulkový procesor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
INFORMATIKA – složky a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Systém souborů 1.
Transkript prezentace:

Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Soubor, složka Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová vytvořeno v lednu 2013

Obsah  definice souboru  dělení soboru  název souboru  přípona souboru  dělení přípon  definice složky  název složky  stromová struktura  hlavní složka  cesta  otázky k opakování  zdroje 2

Soubor  je základní jednotka k uchování dat, určených pro počítačové zpracování  je obal na námi vytvořená data, která zaznamenáváme na paměťová média  všechny informace v počítači jsou uloženy v souborech 3

Soubory dělíme  programové (spustitelné)  mají výsadní postavení  obsahují instrukce pro procesor  umožňují spuštění programu v operačním systému  datové  v těchto souborech jsou uložena naše data např. tabulky, texty, obrázky, písničky  tyto soubory vytváříme a upravujeme svojí vlastní činností v programech 4

Název souboru  každý soubor musí mít svůj název  název dáváme výstižný, abychom ze jména poznali obsah daného souboru  název souboru v rámci jedné složky musí být jedinečný (tzn., že v jedné složce neexistují dva soubory se stejným názvem)  v různých operačních systémech jsou stanovena různá pravidla pro název souboru 5

Název souboru – Windows jméno.přípona  jméno  nesmí obsahovat znaky *, ?  maximální délka je 255 znaků  přípona  nesmí obsahovat znaky *, ?, tečka, :, !  maximální délka je 3–5 znaků  určuje typ (druh) souboru (laicky – jaký druh dat je uložen v souboru např. tabulka, text, obrázek, video)  seznam všech přípon na internetovém odkazu 6

Dělení přípon  spustitelné .EXE,.BAT,.COM  umožňují spuštění programu  nikdy nesmíme přejmenovat tyto přípony, protože bychom daný program nespustili  vytváříme-li sami soubor (např. dopis), nesmíme mu dát název se spustitelnou příponou 7

Dělení přípon  standardní  určuje skupinu souborů, které mají společnou vlastnost .DOC,.DOCX – dokument z programu WORD .TXT – textový soubor .XLS,.XLSX – tabulka z programu EXCEL .MP3,.WMA – soubor se zvukem .BMP,.JPG,.GIF – soubor, ve kterém je uložen obrázek .SYS,.DLL – systémové soubory 8

Složka 9

 je souhrn souborů, které k sobě logicky patří  je jakási přihrádka, ve které jsou soubory uspořádány  složky si podle potřeby vytváříme sami na paměťovém médiu  na paměťovém médiu může být libovolné množství složek  každá složka může obsahovat libovolné množství podsložek a souborů 10

Název složky – Windows jméno  jméno  nesmí obsahovat znaky *, ?  maximální délka je 255 znaků  jméno dáváme výstižné, abychom ze jména poznali jaké soubory do složky ukládáme  v jedné složce nemohou existovat dvě složky se stejným jménem 11

Stromová struktura Popis stromu v informatice Zakreslení stromové struktury Zobrazení na monitoru 12

Stromová struktura  je způsob, jak reprezentovat hierarchickou povahu struktury v grafické formě  grafické zobrazení struktury připomíná část stromu (koruna otočená obráceně), proto byla pojmenována jako stromová struktura  je způsob organizace složek na paměťo- vých médiích od kořene (nejvyšší úroveň) až po listy (nejnižší úroveň) 13

Hlavní složka  je kořen stromové struktury na příslušném paměťovém médiu  má zvláštní postavení ve stromové struktuře  hlavní složku má každé paměťové médium  nelze ji smazat  všechny další složky jsou podsložkami této hlavní složky  označení složek na paměťových médiích  HDDC:\  CD, DVDD:\ nebo jiné písmeno  síťový diskF:\ například nebo jiné písmeno 14

Cesta (někdy se také označuje jako adresa)  je přesně zapsaný seznam všech složek od hlavní až po aktuální složku oddělených \  při psaní cesty nesmíme žádnou složku vynechat a musíme zapsat vždy správný název složky 15

Otázky k opakování  Co je to soubor?  Jak dělíme soubory?  Jak je tvořen název souboru a jaká jsou pravidla v OS Windows?  Co je to přípona? Jak dělíme přípony?  Napište si 3 příklady názvů souborů do sešitu. 16

Otázky k opakování  Co je to složka?  Jak je tvořen název složky a jaká jsou pravidla v OS Windows?  Jak jsou složky organizovány?  Co je to hlavní složka?  Co je to cesta?  Nakreslete a pojmenujte do sešitu jednodu- chou stromovou strukturu (bude obsahovat jednu hlavní složku a 5 podsložek). 17

Zdroje  ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Teoretická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., ISBN  Disky, adresáře (složky) a soubory. Blábík [online] [cit ]. Dostupné z: e_a_soubory.pdf  Soubor. Adresář. Stromová struktura Informatika a výpočetní technika [online]. [cit ]. Dostupné z: struktura.p60.html 18

Zdroje  Přípona souboru. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Soubor. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z:  Adresář (informatika). Wikipedie, otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z: 19

Zdroje – obrázky  Strom (datová struktura). Obrázek vysvětlení stromové struktury. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Dostupné z (volné dílo): (informatika).jpg  autor ostatních obrázků Mgr. Jana Truxová  autor ostatních textů – Mgr. Jana Truxová 20