Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Struktura dat v počítači

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Struktura dat v počítači"— Transkript prezentace:

1 Struktura dat v počítači
Mgr. Šárka Holečková, 2010

2 Soubory Skupiny dat (informací) jsou v počítači uloženy jako soubory.
Mohou to být: dokumenty (texty, tabulky, prezentace) obrázky (animace, fotky, kliparty) programy filmy hudební soubory a jiné… Ukázka složky programů nebo dokumentů v připojeném počítači. Prezentaci stačí stáhnout do lišty nebo přepojit tlačítkem s ikonou Windows.

3 Toto je soubor typu .gif, říkáme mu animace.
Název souboru Název souboru se skládá z názvu a přípony. Podle přípony lze odlišit typ souboru (doc, gif, jpg, wma, exe). Přípony se dnes většinou nezobrazují, bývají nahrazeny ikonou nebo popisem. Ukázka různých ikon u souborů v připojeném počítači. Je dobré najít takové soubory, kde je uveden i typ. Toto je soubor typu .gif, říkáme mu animace.

4 Programy „Program je předpis, podle kterého počítač pracuje.“ Programy (také aplikace) jsou většinou tvořeny skupinou souborů. Programy mohou být velmi různé. Běžné jsou programy pro tvorbu dokumentů, pro výuku, pro úpravu fotografií a videa, pro přehrávání hudby, hry a jiné. Ukázka různých programů v připojeném počítači (např. MS Word, Malování, Hry). Programy je vhodné otevřít.

5 Dokumenty Dokumenty jsou texty, tabulky, obrázky nebo prezentace. Vytváříme je v nějakém programu. Do textových dokumentů se dále vkládají třeba obrázky nebo tabulky, které byly samostatnými soubory.

6 Složka - adresář „Složka (jinak se jí říká také adresář) je základní uklízecí jednotkou počítače. Kdyby nebylo složek, měli byste všechny dokumenty a programy na jednom místě, bylo by jich strašně moc, a než byste našli, co potřebujete, narostly by vám vousy (holkám možná taky, tak dlouho by to trvalo).“ Ukázka složek v připojeném počítači.

7 Pořádek v počítači Představte si skříň. Také v ní chcete mít pořádek. Věci ukládáte do polic a zásuvek podle druhu (trička, ponožky…). I v dokumentech je potřeba mít pořádek, abychom se v nich i po čase vyznali. Skříň je jako hlavní složka. Police a zásuvky jsou jako další podsložky, které umožňují přesnější třídění dokumentů.

8 ROZVĚTVENÍ SLOŽEK ŘÍKÁME STROMOVÁ STRUKTURA SLOŽEK.
Jak roztřídit fotky? Budete mít stovky fotek z několika dovolených… Můžete si vytvořit složky s názvem „Dovolená“ a rok, kdy jste na dovolené byli: Dovolená 2008, Dovolená … a všechny fotky do těchto složek rozdělit. A pokud to pořád nebude stačit, protože jezdíte na dovolenou vícekrát v roce, tak ještě uvnitř složky Dovolená 2009 vytvoříte podsložky Jeseníky a Řecko. V každé složce už bude pouze několik fotek. Proto hned budete vědět, kde hledat fotku, jak jedete na lyžařském vleku v Jeseníkách. ROZVĚTVENÍ SLOŽEK ŘÍKÁME STROMOVÁ STRUKTURA SLOŽEK. Ukázka je na další straně.

9 Stromová struktura složek připomíná strom s větvemi
Toto je diagram hierarchie od nejvyšší úrovně po nejnižší. Fotky Dovolená 2009 Jeseníky Řecko Dovolená 2008

10 Příklad Stromové struktury složky Dokumenty
Škola Referáty Učební texty Prezentace Ostatní Dopisy Komiks Návrh možnosti

11 Úkol: Uspořádání souborů
Na základě zkušeností z této hodiny navrhněte, jak byste uspořádali svou složku Obrázků nebo Dokumentů právě VY na svém počítači. Návrh nakreslete jako diagram (stromovou strukturou) na list papíru A4.

12 Použitá literatura: Kovářová L
Použitá literatura: Kovářová L., Informatika pro základní školy 1, Computer Media, 2004 závěr prezentace


Stáhnout ppt "Struktura dat v počítači"

Podobné prezentace


Reklamy Google