ZŠ CHOMUTOV, ZAHRADNÍ 5256 SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Libuše Slavíková 2. června 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ANIMACE škol Šumperk, Slovníček pojmů „bruselština“ MAS – „místní akční skupina“ IROP – „integrovaný regionální operační program“ OP VVV –
Advertisements

Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
EU peníze školám Čtenářská gramotnost - záměr  Zlepšování čtenářských dovedností a zvyšování čtenářské gramotnosti ve všech ročnících  Obnovit knižní.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Proč je dobré požádat o prostředky ze šablon. Je to jednoduché Není to souboj o peníze – vyjdou na každou školu Žádost o podporu i zprávy o realizaci.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Ing. Kateřina Lichtenberková
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Šablony pro SŠ a VOŠ 21. září 2017 Doksy Mgr. Lucie Ptáková
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Podpůrná opatření prvního stupně
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Mgr. Jana Leitnerová PPP a SPC Semily
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Příspěvek na konferenci
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PODPORA ŽÁKŮ S OMJ V PRAXI: MOŽNOSTI, PŘEKÁŽKY A INSPIRACE
Průběh čerpání - Šablony pro SŠ/VOŠ I..
Individuálně vzdělávací plán
Návrhy možných inkluzivních opatření pro MAP ORP Litvínov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Informace k přednášce a semináři k předškolní pedagogice Jarní semestr 2016 Zora Syslová.
Školní poradenské pracoviště
vzdělávání dětí a žáků s odlišným mateřským jazykem
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Ing. Alice Hříbalová - VP
Centra kolegiální podpory
Zkušenosti Gymnázia, Praha 5, Na Zatlance 11
ZŠ KRNOV, Janáčkovo náměstí 17
Realizace projektu na 7. základní škole a mateřské škole Plzeň
Strategické řízení a plánování
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Šablony I a jejich realizace
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Představení krajské zprávy z mapování stavu inkluzivního vzdělávání na SŠ a VOŠ
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
ZŠ Ostrava-Hrabůvka, Klegova 27 příspěvková organizace
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Podpůrná opatření Mgr. Marika Kropíková.
Transkript prezentace:

ZŠ CHOMUTOV, ZAHRADNÍ 5256 SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Libuše Slavíková 2. června 2016

Podmínky ve školním roce 2015/16 cca 635 žáků (počet se mění téměř každý týden) ve 27 třídách + 2 přípravné třídy (29dětí) žáků a dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí - 33% individuálně integrovaní (PPP, SPC) – 35 cizí státní příslušníci – 20 pedagogičtí pracovníci – 37 učitelů, 4 vychovatelky ŠD, 2 pracovnice ŠPP (rozvojový program MŠMT), 7 AP (přepočtené úvazky 5 – KÚ), 1AP pro žáky soc. znevýhodněné (rozvojový program MŠMT), 5 pomocných AP (hrazeno ÚP)

Model práce se žáky podpůrný přístup pří výuce – individualizace výuky, podpůrné plány (nově příchozí žáci, cizinci,..), využití AP podpůrné aktivity v rámci výuky i mimo ni – reedukace SPU, individuální výuka Čj pro cizince, rozvoj slovní zásoby, nácvik sociálních dovedností pro žáky s poruchami chování a PAS, doučování, podpůrná skupina pro žáky tříd, vyšetření profesní orientace, styly učení pro žáky 6. – 8.tříd, přípravné třídy, „předškoláček“, diagnostika – zjišťování klimatu a sociometrie, preventivní a intervenční programy (příspěvek zřizovatele a KÚ), metodické vedení AP, Bálintovská skupina pro pedagogy

Plán na příští rok -rozšířit o kurz grafomotoriky pro žáky 1.stupně, -zajistit logopeda – alespoň v rámci „kroužku“, -rozšířit nabídku odpoledních aktivit ( „šablony MŠMT“ – čtenářské kluby, klub zábavné logiky a rozvoje matematické gramotnosti, doučování žáků ohrožených školním neúspěchem), -podpora osobnostně sociálního a profesního rozvoje pedagogů – CLIL, tandemová výuka, sdílení zkušeností,

Zjišťování klimatu tříd a vztahové sítě Prvním krokem k prevenci i řešení konfliktů je diagnostika třídního klimatu. Zdravé třídní klima znamená především to, že se každé dítě cítí ve třídě příjemně a není mu ubližováno. Diagnostika nám napomůže přesněji určit obtíže, kritické a zdravé vztahy, to, jakým způsobem a kde je třeba začít intervenovat.

Nejčastěji používány dotazníky (standardizované a nestandardizované): Dotazník MCI (Fraser) je určen pro žáky 3.–7. ročníků a zjišťuje pohled dětí na svou třídu. Jeho nespornou výhodou je rychlá administrace a rychlé vyhodnocení. Neoznačuje však konkrétní preference dětí ve třídě. Dotazník CES (Mareš) sledující sociální klima ve třídě vychází z předchozího dotazníku MCI, porovnává mínění dětí a pedagogů o situaci ve třídě. Učitele pojímá jako centrální postavu klimatu školní třídy. SO-RA-D (Hrabal, Slavíková, Doležel, Homolová 2004) vychází z morenovské sociometrie. Zkoumá preference dětí, sympatie a atraktivitu. Je snadný pro zadání i pro vyhodnocení (je možné i pomocí sociogramu). Dotazník B-4 a B-3 (Braun) je určen pro žáky ZŠ. Staví proti sobě kladné a záporné body z preferencí ve třídě a zároveň sonduje spokojenost dítěte se třídou. Vyhodnocuje se kvalitativně i kvantitativně, což umožňuje srovnání tříd v jedné škole. Dotazník Naše třída Diagnostiku je třeba vnímat jako užitečný nástroj, který nám umožní lepší orientaci v problému. Je na ni však třeba navázat dalšími postupy práce se třídou tak, aby získané diagnostické údaje skutečně napomohly zkvalitnění práce s třídním kolektivem.

Nejčastější důvody, kdy používáme měření klimatu či sociometrii: Prevence – na žádost TU, jak zacílit působení na třídu? Rozklíčování nějakých vztahových potíží v kolektivu a na základě toho nastavení intervence ve třídě Zjišťování začlenění žáků se SVP do třídního kolektivu Jaké informace získáváme díky měření klimatu či sociometrii? Naladění třídy (emoční atmosféra): míra pohody a nepohody ve třídě Bezpečí či nebezpečí ve třídě Spokojenost ve třídě Koheze třídy – soudržnost x rozskupinkování třídy Schopnost sdílení, spolupráce,… Vliv či sympatie žáků, pozice žáků ve třídě Můžeme také zjišťovat učební charakteristiky třídního kolektivu – zájem o výuku, schopnost dodržovat pravidla, motivace žáků

Kdo na naší škole diagnostikuje klima a vztahy ve třídě? ŠPP – školní psycholog + školní speciální pedagog + školní metodik prevence Z důvodu bezpečnosti a zachování etiky diagnostiku realizují pouze pracovníci školy, kteří jsou v daných metodách proškoleni K sociometrii potřebujeme informovaný souhlas zákonných zástupců – daří se nám získat v každé třídě potřebný počet 95% souhlasů ZZ, tak aby byly výstupy validní Komu jsou určeny výstupy diagnostiky třídního kolektivu? Žákům v doporučeném rozsahu (pouze dílčí výstupy) Třídnímu učiteli, AP ŠMP, VP a vedení školy Zákonným zástupcům v doporučeném rozsahu (pouze dílčí výstupy – informace o třídě jako celku nikoliv o jednotlivých žácích)

V tomto školním roce jsme realizovali sociometrii v následujících třídních kolektivech: 3.ročníky – 1x 4. ročníky – 1x 5.ročníky – 1x 6.ročníky – 3x 7.ročníky – 2x Na základě výstupů diagnostiky intervenční aktivity probíhaly ve 3 třídách.

Děkuji za pozornost Libuše Slavíková