Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK 13. března 2013 Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s. Jihlava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Hotelnictví a gastronomie zblízka (vzdělávací program se stážemi) Zpracovala: Tvrdoňová Anna Datum: 2013.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Soukromá vyšší odborná škola sociální, o.p.s. Jihlava Matky Boží Jihlava, IČ tel
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
CZ / /0213 Praxe v technických oborech - součást výuky Integrovaná střední škola energetická, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
„Partnerství pro konkurenceschopnost“ Název projektu: „Partnerství pro konkurenceschopnost“ Zkrácený název projektu:„PARKON“ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
„Okna technickým oborům dokořán“
Individuální projekt OP VVV
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vzorový projekt pro ZŠ.
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Vzorový projekt pro ZŠ.
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK 13. března 2013 Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s. Jihlava

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava ( Registrační číslo: CZ.1.07/2.1.00/ Celková výše dotace: ,64 Kč Termín realizace: –

PARTNEŘI PROJEKTU: S finančním příspěvkem:  Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola s.r.o. Dubí-Pozorka  Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s. Bez finančního příspěvku:  Centrum multikulturního vzdělávání, o.s. Jihlava  Hospodářská komora Jihlava  Občanské sdružení HORIZONT Jihlava, o.s.  Palata – Domov pro zrakově postižené Praha  Vysoká škola polytechnická Jihlava

CÍL PROJEKTU  Primární - zvýšit konkurenceschopnost studentů SVOŠS Jihlava na trhu práce (absolvent s odbornými kompetencemi připraven pro praxi i další studium)  Sekundární I. – podpořit teoretické znalosti studentů (tvorba studijních opor a jejich ověřování) + prohloubit praktické kompetence (výcvik v praxi a podnikatelském přístupu)  Sekundární II. – prohloubit zkušenosti pedagogů SVOŠS s výukou a vedením praxe

CÍLOVÁ SKUPINA  Studenti SVOŠS Jihlava denní forma studia - 84 dálková forma studia  Pedagogové SVOŠS Jihlava - interní vyučující - externí vyučující

KLÍČOVÉ AKTIVITY  KA 1 Tvorba studijních opor pro denní i dálkovou formu studia a výuka v cizích jazycích  KA 2 Příprava a realizace vlastní účelné praxe a podpora podnikatelského přístupu  KA 3 Podpora spolupráce s vysokoškolským sektorem  KA 4 Výměna zkušeností a dovedností v sociální práci mezi praxí a školami (VOŠ i partnerské VŠ)  KA 5 Spolupráce a vzájemná výměna zkušeností pedagogických pracovníků a managementu dvou vyšších odborných škol, které vzdělávají v oboru sociální práce  KA 6 Zapojení odborníků profesního sektoru při zvyšování kompetencí studentů oboru sociální práce, a jejich úspěšnému vstupu na trh práce

KA 01: Tvorba studijních opor pro denní i dálkovou formu studia a výuka v cizích jazycích  Pro moduly vzdělávacího akreditovaného programu z roku 2007 (reakreditován v roce 2011) byly vypracovány studijní opory a následně ověřovány v obou formách studia. Celkem vypracováno 13 opor z odborných předmětů + 2 cizojazyčné (AJ, NJ). Jedná se o učební texty doplněné o praktická cvičení pro interaktivní výuku.  Texty studijních opor byly dány k posouzení a vypracování recenzí lektorům – učitelům těchto předmětů z partnerských organizací – VOŠ a VŠ. Po recenzi došlo k jejich tisku a zařazení na elektronický informační systém školy.

Studijní opora a praktická cvičení - MENŠINY

KA 02: Příprava a realizace vlastní účelné praxe a podpora podnikatelského přístupu  V rámci inovace a prohloubení akreditovaného vzdělávacího programu oboru sociální práce byly zařazeny do výuky modulů praxe následující aktivity: exkurze do sociálních ústavů a organizací, se kterými se studenti v regionu nemohou setkat, organizace týdenní stáže každého studenta v Ústavu pro nevidomé a slabozraké Palata v Praze, organizace praxe formou vlastních projektů (vše realizováno v obou školních rocích, nasbírané odborné kompetence dokládány v portfoliu praxe).  Studenti ve skupinách organizují různé praktické projekty se sociálním, volnočasovým, fundraisingovým, komunitním nebo marketingovým programem pro vybrané sociální skupiny a vyloučené lokality. Pod vedením lektorů z řad učitelů školy nebo organizací, kde se projekty realizují. Práci na projektech tvoří školení, příprava, týmová práce, řízení, vlastní realizace a následná dokumentace. 2x ročně probíhá prezentace projektů pro celou školu, případně i veřejnost (realizováno celkem cca 50 dílčích sociálních projektů).

Prezentace dílčích sociálních projektů  Komunitní klub Mulačágo Komunitní klub Mulačágo  Projekt Starší kamarád Projekt Starší kamarád

KA 03: Podpora spolupráce s vysokoškolským sektorem Na základě smlouvy mezi Soukromou VOŠ sociální a ZMVŠ (z r. 2008), mohli absolventi SVOŠ sociální Jihlava po doporučení ředitelky školy nastoupit na zkrácený 3 - semestrální vzdělávací program příbuzného oboru veřejnosprávní studia a tím získat kromě další kvalifikace i bakalářský titul. Pro snadnější přechod na obor VŠ byly vytvořeny čtyři odborné výukové moduly, které se zařadily do výuky ve III. r. studia jako nepovinné kredity pro zájemce o studium na VŠ (zájem projevili studenti obou forem studia).

Nepovinné moduly  Makroekonomie, Mikroekonomie (ZMVŠ)  Marketing a management, Mzdové účetnictví (SVOŠS)

KA 04: Výměna zkušeností a dovedností v sociální práci mezi praxí a školami (VOŠ i partnerské VŠ) Důležitou součástí výuky praxe v sociální práci jsou fundraisingové aktivity. Je proto třeba naučit studenty oslovovat a spolupracovat i s různými organizacemi a firmami. Škola proto zadala specializovaná témata absolventských prací, jak jednotlivé firmy v regionu Vysočina plánují a realizují své benefiční a charitativní programy. Práce byly zadány jak studentům z VOŠ, tak i jako témata bakalářských prací obou partnerských VŠ. Vedoucími prací byli učitelé SVOŠ pod vedením metodika. Tento souhrn absolventských prací byl základem pro konferenci, jako ukázka situace Společenské odpovědnosti firem v regionu. Výstupy z konference byly následně zohledněny ve výuce příslušných odborných předmětů (zejména Praxe a Metod sociální práce). Vypracováno a obhájeno 6 závěrečných prací, realizována následná konference (listopad 2011).

Společenská odpovědnost firem v Kraji Vysočina  Konference  Společenská odpovědnost firem v regionu Společenská odpovědnost firem v regionu

KA 05: Spolupráce a vzájemná výměna zkušeností pedagogických pracovníků a managementu dvou vyšších odborných škol, které vzdělávají v oboru sociální práce Realizace záměru spočívá především ve výměně zkušeností, které probíhaly na základě vzájemného pracovního výměnného pobytu – hospitační a výukové stáže mezi dvěma školami - VOŠ oboru sociální práce, SVOSŠ Jihlava a VOŠ Perspektiva Dubí. Na závěr realizace aktivity proběhlo její celkové zhodnocení oběma partnerskými školami na půdě VOŠ v Dubí. Realizováno celkem 5 stáží/30 náslechů (3x v Dubí, 2x v Jihlavě), dva pedagogové při každé stáži, 6 náslechů/1 stáž.

Výměnné stáže Jihlava – Dubí

KA 06: Zapojení odborníků profesního sektoru při zvyšování kompetencí studentů oboru sociální práce, a jejich úspěšnému vstupu na trh práce  SVOŠ sociální Jihlava je jedinou školou v regionu Vysočina, která vzdělává sociální pracovníky, a to již 18 let.  Aktivita reagovala na zjištění konkrétních požadavků praxe na pracovištích v regionu. Úzkou spolupráci s praxí a jejími požadavky realizovali studenti SVOŠS formou absolventských prací. Vedoucími byli opět učitelé VOŠ pod vedením metodika. Dílčí výsledky prací byly zpracovány do souhrnné zprávy – Profesní předpoklady pro uplatnění v oboru sociální práce. Tyto výsledky byly využity jako základ konference Sociální práce na Vysočině (říjen 2012) a nabídly možnost práce ve čtyřech zajímavých workshopech. Podobné setkání nebylo dosud nikdy v kraji realizováno.

Sociální práce na Vysočině  Konference  Profesní předpoklady pro výkon sociální práce Profesní předpoklady pro výkon sociální práce

MGR. MARCELA KŘIVÁNKOVÁ manažerka projektu tel DĚKUJI ZA POZORNOST