Město Chomutov. Historie města Počátky Chomutova sahají do 10. nebo 11. století, ale první historické zmínky jsou dochovány z roku 1252, kdy Bedřich Načeradec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okres Litoměřice Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektu„Zlepšení kvality vzdělávání.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS Téma: Ústecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ Z.8.A. 20_hospodarstvi_cr Ročník: osmý Vzdělávací.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_04_ Ochrana přírody České republiky TEMA:Česká.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Plzeňský kraj mapy.cz.
Královéhradecký kraj Rozloha:4759 km2 Počet obyvatel:
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tematicky zaměřený kulatý stůl
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ELEKTRÁRNY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Ústecký kraj.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název projektu: Moderní škola
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_VLASTIVĚDA
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KARLOVARSKY_KRAJ.
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Název projektu: Moderní škola
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přírodní podmínky na území Slovácka
Základní škola, Hradec Králové
Velká Británie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Karlovarský kraj Zárubová Eliška.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Město Chomutov

Historie města Počátky Chomutova sahají do 10. nebo 11. století, ale první historické zmínky jsou dochovány z roku 1252, kdy Bedřich Načeradec z Chomutova daroval město řádu německých rytířů. Roku 1605 se stává Chomutov královským městem. Poloha města Město Chomutov se rozkládá při severozápadní hranici Čech se Saskem na úpatí Krušných hor. Jeho poloha na křižovatce silnic Praha – Chomutov – Chemnitz a Liberec – Karlovy Vary a na železničním uzlu tras do Chebu, Ústí nad Labem, Žatce a Prahy je dobrým předpokladem k rozvoji příhraničních podnikatelských aktivit. Problematika města Po celá desetiletí byl Chomutov tradičně především průmyslovým městem, poskytujícím práci a bydlení zaměstnancům závodů těžkého průmyslu, energetiky, hutnictví a hnědouhelné těžby. S masivní přeměnou hospodářské struktury celé republiky dochází u těchto odvětví k útlumu a z toho vyplývá problém vysoké místní nezaměstnanosti, která je jednou z nejvyšších v ČR. Je dána také velkou koncentrací obyvatelstva s dělnickými profesemi související s předchozím zaměřením regionu na těžký průmysl.Z výše uvedených důvodů město Chomutov klade velký důraz na podporu rozvoje středního a nově i vysokého školství ve městě.

Chomutov – centrum rekreace Chomutov je region zajímavých kontrastů. Průmyslové oblasti nečekaně střídají místa dávného osídlení s řadou památek a poté přecházejí do hor i téměř nedotčené přírody. Oblast Chomutova je atraktivní svou proměnlivostí a rozmanitostí, kde si každý návštěvník najde svou prioritu. Kamencové jezero Důležitou rekreační oblastí města je Kamencové jezero, jež vzniklo zatopením dolu Kryštof na těžbu kamenečných břidlic a je jediným kamencovým jezerem na světě. Složení vody vylučuje jakýkoliv organický život kromě prvoků, ale jeho pramen svou kvalitou a účinky je hodnocen stejně jako minerální rašelinové lázně, kterými se léčí ve Františkových lázních. Podkrušnohorský zoopark V těsné blízkosti Kamencového jezera v unikátně členěném přírodním prostředí na ploše téměř 120ha se rozkládá největší zoopark v Čechách, ve kterém je chováno na 600 zvířat ve 130 druzích. Součástí Podkrušnohorského zooparku je mimo zvířat také rostlinná rarita : skupina chráněných památných stromů „Kaštanka“, nejseverněji položený sad rodící jedlé kaštany.

Bezručovo údolí Nejdelší a nejhlubší údolí ¨Krušných hor, které na základě svých přírodních hodnot bylo v roce 2002 vyhlášeno Přírodním parkem Bezručovo údolí. Součást parku tvoří prostředí svahů údolí a údolní niva řeky Chomutovky. Lyžařský areál Klínovec Nejvyšší horou Krušných hor je Klínovec (1244 m n.m.), který je největším lyžařským střediskem v Krušných horách. Lyžařský areál je velmi dobře situován, proto zde najdou vyžití jak začátečníci, tak i zdatní lyžaři sjezdaři. Na své si však přijdou i vyznavači dlouhých lyžařských výletů na běžkách po vrcholovém plató Krušných hor. Nechranická přehrada Přehradní nádrž na řece Ohři s nejdelší sypanou hrází v ČR – 3268 m, je zásobárnou vody pro Chomutovsko a Mostecko. Umožňuje řadu sportovních využití od rybaření, koupání, přes windsurfing až po vodní lyžování.

Chomutov – průmyslová výroba Výrobní zóna města Chomutova se nachází svou hlavní částí na jižním okraji města a skládá se převážně ze stávajících areálů průmyslové výroby, jako jsou např. areály Válcoven Trub Chomutov či Železárny Chomutov. Mezi nimi jsou územním plánem navrženy jednotlivé lokality ekonomické základny. V západní části města se nachází další 2 větší lokality určené jako smíšené území výroby a služeb, jednou z nich je průmyslová zóna „ Nové Spořice“. Velký průmyslový areál bývalých Válcoven trub Chomutov a areál Železáren Chomutov nemůže v současnosti ani v dohledné době město pro své záměry rozvoje podnikatelských aktivit využít, neboť tyto areály nejsou ve vlastnictví města ani částečně. Areály jsou ekologicky zatíženy. Tyto areály je třeba zregenerovat, ale město Chomutov nemá prostředky na výkup těchto pozemků a následnou regeneraci.

Název organizaceDruh činnostiPočet zaměstnanců PRVNÍ ELEKTRO s.r.o. Chomutov Výroba elektro rozvaděčů82 BUSCH HELMETS s.r.o. Chomutov Výroba výrobků z plastu50 HS UMFORMTECHNIK s.r.o. Chomutov Výroba karosérií mot. Vozidel, přívěsy, návěsy 52 Magna Seating Systems s.r.o., Chomutov Šití autopotahů335 Parker Hannifin Industrial s.r.o.Chomutov Výroba pryžových výrobků, strojírenství, výrobky pro hydraulické systémy 300 Průmyslová zóna Severní pole Název organizaceDruh činnostiPočet zaměstnanců Sandvik Chomutov Precision tubes s.r.o. Výroba trubek z antikorové oceli 360 NOEL – PLUS s.r.o, Chomutov Strojírenská výroba, opravy motorů 200 Novak CV a.s.Výroba nábytku100 – 200 PRECIOSA a.s. Jablonec nad Nisou, OZ Jirkov Výroba skleněné bižutérie a křišťálových svítidel 455 Burkhart-elektronik s.r.o., Chomutov Výroba slaboproudých výrobků Mezi již stabilní průmyslové podniky většího významu v Chomutově a Jirkově patří :

Průmyslová zóna Chomutov - Nové Spořice Koordinační situace

Město Chomutov Odbor rozvoje a investic města Zborovská Chomutov