Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karlovarský kraj Zárubová Eliška.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karlovarský kraj Zárubová Eliška."— Transkript prezentace:

1 Karlovarský kraj Zárubová Eliška

2 Fyzická geografie kraje Poloha
Karlovarský kraj leží v nejzápadnější části České republiky. Tento kraj sousedí na severovýchodě s Ústeckým krajem, na jihu s Plzeňským a jelikož leží u hranic, sousedí i s Německem, přesněji s německými spolkovými zeměmi Bavorskem a Saskem.

3 Povrch, Podnebí Do Karlovarského kraje zasahují Krušné hory a nalezneme zde i hory Doupovské a Karlovarskou vrchovinou, tudíž je povrch z části hornatý, ale převládají zde vrchoviny a pahorkatiny. V jeho středu až směrem na západ se ovšem nacházejí dvě pánve, Sokolovská a Chebská, proto je zde povrch na těchto místech sníženinou. Podnebí je zde díky působení hor mírně teplé a objevuje se zde velké množství srážek.

4 Vodstvo, Ochrana přírody
Hlavní řekou kraje je Ohře, jež se v Ústeckém kraji v Litoměřicích vlévá do Labe a na které se v Karlovarském kraji nacházejí dvě vodní nádrže, Skalka a Jesenice. Mezi její největší přítoky řadíme řeku Teplou (pravostranný přítok) a řeku Svatavu (levostranný), které jsou jedny z největších řek Karlovarského kraje. Další vodní nádrže: Horka (Libocký potok) Stanovice (Lomnický potok) Ochrana přírody: CHKO Slavkovský les NPR Božídarské rašeliniště NPR Kladské rašeliny NPR Soos

5 Socioekonomická geografie obyvatelstvo, NEJVĚTŠÍ MĚSTO
Karlovarský kraj patří se svými obyvateli (pomalu ) mezi nejméně zalidněné kraj naší republiky. Nejvíce zalidnění okres je okres Karlových Varů, které jsou krajským městem, nejméně obyvatel má potom okres Cheb a poslední okres Sokolov je ve středu. Největším městem a zároveň krajským městem Karlovarska jsou Karlovy Vary, jež jsou nejčastěji navštěvovaným lázeňským městem v Česku, tudíž i kulturním centrem.

6 Hospodářství průmysl, zemědělství
Karlovarsko je zaměřeno převážně na kulturu a turistiku, patří tedy mezi terciární sektor. Průmysl: průmysl je zde hlavně chemický (Sokoflok), keramický a potravinářský, významné stáčírny minerálních vod (Mattoni), ale patří sem i jedny z nejlepších výroben hudebních nástrojů, mezi které řadíme např. Akord Kvint nebo firmu AMATI. Zemědělství: v kraji je rozšířené pěstování zeleniny, obilovin, chov skotu, drůbeže a prasat.

7 Doprava Díky událostem v roce 1989 nabrala silniční doprava po otevření hranic zcela nových rozměrů. Není se tedy čemu divit, že Karlovarský kraj je pokryt vcelku hustou železniční sítí, po většinou vybudované právě na konci minulého století. Jedna z jeho železničních tratí je součástí 3. železničního koridoru. Mimo jiné zde vede i dálnice D6, které by měla po dokončení spojit kraj z Prahou. V Karlovarském kraji se nacházejí také tři letiště (Karlovy Vary, Cheb a Mariánské Lázně), přičemž to v Karlových Varech jako jediné v ČR pravidelně odlétá do ruských měst.

8 Cestovní ruch Karlovarský kraj je z velké části postavený právě na cestovních ruchu. Lidé jsem chodí nejen do přírody, ale zavítají sem hlavně kvůli lázeňským městům jako jsou Karlovy Vary, či Františkovi Lázně. Najdeme tu, ale i spoustu přírodních útvarů, díky geologické rozmanitosti tohoto kraje a historické památky např. hrad v Chebu nebo Lokti.

9 Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Karlovarsk%C3%BD_kraj


Stáhnout ppt "Karlovarský kraj Zárubová Eliška."

Podobné prezentace


Reklamy Google