Mgr. Petr Tlustoš Zadávání veřejných zakázek v projektech OP VK OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ORR, Krajský úřad kraje Vysočina Globální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Prášek Veřejné zakázky v OP VK Veřejné zakázky v OP VK.
Advertisements

Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Tomáš Mikulecký Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Seminář pro žadatele IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek červen 2016.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Mgr. Petr Tlustoš Zadávání veřejných zakázek v projektech OP VK OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ORR, Krajský úřad kraje Vysočina Globální.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
1 Lesná - Workshop pro příjemce Administrace projektu ( projektová část ) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 2.1 ZVÝŠENÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI SLUŽEB VEDOUCÍ.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ (obecná část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 29. října 2012.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Seminář pro žadatele IROP
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro příjemce OPVK
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
jako forma kontroly ve veřejné správě
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
veřejných zakázek IROP
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Zpráva o uplatňování územního plánu
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

Mgr. Petr Tlustoš Zadávání veřejných zakázek v projektech OP VK OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ORR, Krajský úřad kraje Vysočina Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Mgr. Petr Tlustoš Přípravná fáze 1.1. Stanovení předmětu a hodnoty zakázky Předmětem jedné zakázky jsou: 1)všechna obdobná a spolu související plnění, která zadavatel zamýšlí zadat v průběhu jednoho účetního období; 2)všechna plnění, která spolu místně, věcně a časově souvisí, nebo jejich předměty plnění tvoří jeden funkční celek. Výjimky:  zakázky pořizované nahodile;  opakované zakázky pořizované nepravidelně (např. potraviny, pohonné hmoty, letenky);

Mgr. Petr Tlustoš Přípravná fáze Na základě takto určeného předmětu zakázky se stanoví předpokládaná hodnota zakázky, a tudíž i režim nezbytný pro transparentní, rovné a nediskriminační zadávací řízení! Pokud to povaha předmětu umožňuje a je to výhodné, lze předmět zakázky rozdělit na části, a tyto části soutěžit i samostatně. Je nutné ovšem u všech takto zadaných částí dodržet režim zadávacího řízení stanovený pro celý předmět! Doporučení: Věnujte maximální možnou pozornost stanovování předmětů zakázek, které plánujete v jednom účetním období zadat. Chybně stanovený předmět veřejné zakázky je závažnou chybou zadávacího řízení, která vede k neuznatelnosti výdajů uskutečněných na základě takového výběrového řízení.

Mgr. Petr Tlustoš Výzva a zadávací dokumentace Specifikace předmětu zakázky Základním znakem transparentnosti je přesná, jasná a konkrétní definice předmětu zakázky; tedy toho, co vlastně požaduji a plánuji pořídit. Při specifikaci předmětu zakázky nesmí zadavatel ve výzvě pro podání nabídek či zadávací dokumentaci uvádět odkazy na obchodní firmy, názvy, specifická označení zboží a služeb, patenty, ochranné vzory, registrované známky apod. (jde o nejčastější porušení zásady nediskriminace)!

Mgr. Petr Tlustoš Předmět zakázky 2 výjimky z tohoto zákazu: 1.konkrétní označení zboží, služeb či firmy lze užít v případě, pokud by jinak nebylo možné dostatečně přesně a srozumitelně určit předmět zakázky. Zadavatel však musí výslovně ve výzvě (oznámení) pro podání nabídek umožnit i jiné kvalitativně a technicky obdobné plnění! 2.konkrétní označení zboží, služeb či firmy lze užít potřeby kompatibility poptávaného zboží s již používaným zařízením. Oprávněnost použití uvedených výjimek je zadavatel povinen poskytovateli podpory prokázat! Doporučení: Snažit se opravdu co nejpřesněji vymezit předmět zakázky za použití obecných a univerzálních identifikačních údajů (např. fyzikální jednotky).

Mgr. Petr Tlustoš Hodnocení Hodnotící kritéria Jasné a transparentní nastavení hodnotících kritérií Velmi často dochází k situaci, kdy do výzvy k podání nabídky uvádí zadavatel pouze název hodnotícího kritéria, jeho obsah nebo způsob posuzování již ne. Obsah těchto kritérií v mnoha případech určuje a dotváří hodnotící komise. Toto je z hlediska transparentního informování uchazečů naprosto nepřijatelné, neboť to dává prostor k zmanipulování takto vyhlášené veřejné zakázky! Zároveň také často dochází k tomu, že se hodnotí věci spadající do oblasti kvalifikačních předpokladů (typicky reference). Toto je dle vyjádření nejrůznějších kontrolních orgánu (v čele s ÚOHS) nepřípustné. Doporučení: Věci, které zadavatel považuje za velmi důležité, dát jako povinnou náležitost nabídky, a pak už je nehodnotit. Jakákoliv „metodika“ posuzování hodnotících kritérií musí být dána na vědomí nejen hodnotící komisi, ale i uchazečům!

Mgr. Petr Tlustoš Hodnocení Chybějící procentní vyjádření vah hodnotících kritérií Jednou z často se opakujících chyb je neuvádění procentních vyjádření hodnot hodnotících kritérií. Je naprosto nezbytné jednotlivé váhy hodnotících kritérií uvádět, neboť je to jedna ze základních a podstatných informací pro uchazeče při sestavování jejich nabídky!!! Doporučení: Vždy uvádět procentní váhy hodnotících kritérií ve výzvě k podání nabídek. Neuvádění tohoto údaje povede k neuznatelnosti výdaje na takto realizovanou veřejnou zakázku.

Mgr. Petr Tlustoš Hodnocení Hodnotící komise/pověřená osoba Hodnotící komise/pověřená osoba je oprávněna posuzovat POUZE soulad výzvy k podání nabídek včetně zadávací dokumentace s obsahem hodnocené nabídky. Mnohdy hodnotí členové komise dle svých zkušeností a odchylují se tím od hodnocení nastaveným zadavatelem ve výzvě pro podání nabídek/ zadávací dokumentaci. Na základě toho dochází k netransparentnímu sestavení pořadí a tím tedy k výraznému zásahu do výsledku celého soutěžního procesu! Doporučení: Je třeba důkladně seznámit všechny členy hodnotící komise s celým zněním výzvy, a důrazně je upozornit, že jsou tímto zněním stoprocentně vázáni!

Mgr. Petr Tlustoš Informace o výsledku Oznámení Jedním ze základních práv uchazeče ve výběrovém řízení je dozvědět se, jak dopadl se svou nabídkou! 1.Oznámení o vyloučení uchazeče ze zadávacího řízení Pokud zadavatel při otevírání obálek nebo posouzení nabídek zjistí, že nabídka uchazeče nesplňuje některou z podmínek stanovených ve výzvě pro podání nabídek či zadávací dokumentaci, je povinen tohoto uchazeče bezodkladně vyloučit z další účasti v zadávacím řízení. Zároveň je povinen ho o této skutečnosti informovat! Náležitosti oznámení: informace o tom, že uchazeč (musí být přesně označen) byl vyloučen ze zadávacího řízení přesný a jasný důvod vyloučení – nejlépe odkaz na nesplnění konkrétního bodu výzvy či zadávací dokumentace

Mgr. Petr Tlustoš Informace o výsledku Oznámení o výsledku výběrového řízení Je zasíláno všem uchazečům, jejichž nabídka byla hodnocena. Náležitosti oznámení: identifikační údaje uchazečů, jejichž nabídky byly hodnoceny výsledek hodnocení, z něhož je patrné pořadí nabídek Doporučení: Pečlivě vyhodnoťte situaci, ve které se zrovna výběrové řízení nachází, abyste vždy zvolily správný typ oznámení! Příslušná oznámení jsou jedním z pojmových znaků principu transparentnosti celého výběrového řízení.

Mgr. Petr Tlustoš Děkuji za pozornost Mgr. Petr Tlustoš Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina Oddělení ekonomicko právní pro čerpání prostředků ES tel: www stránky: