Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Advertisements

111 _________ _ _ _________ _ _ _________ _______ _________ _______ Praha, Duben, 2008 Zpracoval: INERGO, a.s., Praha ČERVEN 2008.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Zákon o sociálním podnikání
Centrum společných služeb
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Respekt k práci, respekt k člověku
Inovace a regionální rozvoj
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovační potenciál České republiky
Zákon o sociálním podnikání
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Ekonomika– národní hospodářství
Makroekonomie E 7 - otázky.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
RIZIKO.
Regionalistika – osnova předmětu
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
RIZIKO.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Komunitní centrum v přírodní zahradě
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Inovační aktivity v Bělorusku
Role státu při prosazování rovného odměňování
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Vědeckotechnologický park Jihlava
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Sociální podnikání Sociální firma.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření

Činitelé (faktory) regionálního rozvoje půda, práce, kapitál, technický pokrok vnitřní (endogenní) / vnější (exogenní) faktory

Pět faktorů místního ekonomického rozvoje podle Coulsona (1990) pracovní síla infrastruktura technologie finanční kapitál vedení (usměrňování, management)

Regionální rozvoj (pojem) Pojem se používaný v různých souvislostech, Jedná se o vícedimenzionální pojem (má mnoho významů), těžko definovatelný pojem názorově a ideologicky protichůdný pojem Pojem „rozvoj“je bezobsažný, jeho kontury se rozplývají … kdo jej vysloví, nic nepojmenovává, ale přisvojuje si všechny dobré úmysly tohoto světa Ačkoliv toto slovo nemá žádný obsah, má důležitou funkci – posvěcuje každé libovolné opatření ve jménu vyššího evolučního cíle; Rozvoj se stal prázdným pojmem, resp. obsahuje příliš mnoho na to, aby se jím dalo pojmenovat něco konkrétního

Magický pětiúhelník regionálního rozvoje Ekonomický růst Práce a kvalita života Rovnost/ spravedlnost Participace Nezávislost/ samostatnost

Vybrané definice regionálního rozvoje Místní a regionální rozvoj je „proces budování ekonomických kapacit místního anebo regionálního společenství s cílem zlepšování jeho ekonomické budoucnosti a zvyšování kvality života všech jeho členů. Jedná se o dlouhodobý proces, v rámci něhož vzájemně spolupracují partneři z veřejného, soukromého a neziskového sektoru tak, aby společnými silami vytvářeli lepší podmínky pro ekonomický rozvoj a vznik nových pracovních příležitostí“. (OECD 2007)

Místní a regionální rozvoj je „cílená aktivita firem, místních a regionálních samospráv a dalších místních skupin, zaměřená na maximalizaci ekonomických zdrojů v daném území. To umožňuje zvyšovat ekonomický růst, tvorbu pracovních míst a kvalitu života pro všechny. Místní a regionální rozvoj je tedy o společenství a o neustálém zlepšování investičního klimatu a podnikatelského prostředí, které zvyšuje jeho konkurenční schopnost, zajišťuje práci a zlepšuje výstupy (tržby)“. (Světová banka 2000)

Faktory regionální konkurenceschopnosti Struktura ekonomických aktivit Klastry Schopnost vytvářet inovace Lidské zdroje Přímé zahraniční investice Infrastruktura Efektivnost veřejné správy Sociální kapitál

Faktory regionálního rozvoje v podmínkách znalostní ekonomiky Excelentní výzkum a špičkové rozhraní mezi výzkumem a podnikovou sférou Podpora talentů Podnikatelská kultura a role vzorů Inteligentní peníze a kvalifikované poradenství Kontakty, sítě a klastry Řízení (governance) a regulační rámec Kvalita života a atraktivita regionu Poloha a dopravní dostupnost

Problémy regionálního rozvoje podpora místní a regionální ekonomiky (získávání externích investorů anebo podpora místních malých a středních podniků) vytváření inovačních sítí a podnikatelských klastrů rozvoj marginalizovaných a periferních oblastí (zvláště venkovských a horských) revitalizace a rozvoj těžbou postižených obcí, měst a regionů revitalizace středů měst udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů spojený se snahou o integraci ekonomických, ekologických a sociálních rozvojových cílů řešení problémů marginalizovaných skupin obyvatelstva a obecně různých místních anebo regionálních společenství (…)

Cíle regionálního rozvoje posilování konkurenční pozice místních a regionálních společenství podpora využití nedostatečně využívaných zdrojů (jak přírodních, tak hlavně lidských) vyhledávání odbytových příležitostí pro místní anebo regionální výrobky a služby zlepšování úrovně zaměstnanosti a dlouhodobých kariérních příležitostí pro místní obyvatele (snaha zajistit jim existenci) zlepšování místního a regionálního podnikatelského prostředí zvyšování kvality života místních a regionálních společenství, resp. jejich obyvatel (…)

Podpora regionálního rozvoje vytváření místního (regionálního) investičního klimatu podporu malého a středního podnikání povzbuzování vzniku nových firem přitahování externích investic (národních, zahraničních) investice do fyzické infrastruktury investice do měkké infrastruktury (vzdělávání, rozvoj lidských zdrojů, institucionální podpůrné systémy a řešení otázky regulace) podpora vzniku klastrů a knastrových iniciativ řešení dílčích území (např. regenerace středů měst, místních společenství např. předměstí podpora místních iniciativ podpora vytváření informačních a komunikačních sítí podpora marginalizovaných (sociálně vyloučených) skupin v regionech (přistěhovalci, chudí, matky s dětmi atd.).

Měření regionálních disparit a úrovně regionálního rozvoje Souhrnné ukazatele – HDP/ obyvatel, míra nezaměstnanosti, průměrná mzda apod. Ekonomické ukazatele Sociálně-demografické ukazatele Ukazatele technické infrastruktura Ukazatele sociální struktury Ukazatele přírodních zdrojů a životního prostředí