POPSAT A VYSVĚTLIT ŽÁKŮM JAK ROZEZNAT POPÁLENINY, OMRZLINY, ÚPAL A ÚŽEH. ZJISTIT ZÁSADY 1. POMOCI U TĚCHTO DRUHŮ ONEMOCNĚNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Advertisements

REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
¨ ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického.
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
PRVNÍ POMOC POŠKOZENÍ TEPLEM POŠKOZENÍ CHLADEM. POŠKOZENÍ TEPLEM.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo18 Označení materiálu evo18_epilepsie_diabetes.pptx Název školy Gymnázium.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
První pomoc při úrazu elektřinou První pomoc při úrazu elektřinou Ing. Jaroslav Bernkopf Montér elektrických rozvaděčů 1.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Úraz není náhoda - úrazy dětí
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Alergie a anafylaktický šok
DUM - Digitální Učební Materiál
Autor: Mgr. Radana Marelová
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
První pomoc - bezvědomí
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM - Digitální Učební Materiál
VY_32_INOVACE_03_PR_ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Akutní stavy u dětí - tonutí, dušení, poleptání
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Akutní stavy u dětí - krvácení
Klady a zápory slunce a slunečního záření
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_12_Svaly
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
Běžné úrazy a první pomoc
Třída 3.A 13. hodina.
Úraz elektrickým proudem, teplem a chladem
Šok Z. Rozkydal.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
Vlastnosti plynů.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
1. pomoc Sraz K+K Loučovice.
Popáleniny Z. Rozkydal.
Když vás potká vyhoření
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
Transkript prezentace:

POPSAT A VYSVĚTLIT ŽÁKŮM JAK ROZEZNAT POPÁLENINY, OMRZLINY, ÚPAL A ÚŽEH. ZJISTIT ZÁSADY 1. POMOCI U TĚCHTO DRUHŮ ONEMOCNĚNÍ.

POPÁLENINY OMRZLINY ÚŽEH ÚPAL

POPÁLENINY Popáleniny patří mezi závažná poranění, neměla by být nikdy podceňována. Jsou způsobena dlouhodobějším p Podle hloubky je můžeme zařadit do několika stupňů: I. stupeň – (lehčí opaření) zarudnutí, bolestivé, ke zhojení dochází spontánně během několika dnů. II. stupeň – opuchlá a zarudlá kůže, puchýř, únik plasmy z kapilár, hojení spontánní do dvou týdnů. III. stupeň – postižení kůže v celé tloušťce, případně i podkoží, hojení je pomalé, nutné je chirurgické řešení a následně autotransplantace, spontánní hojení je možné jen u malých rozsahů. IV. stupeň – zuhelnatění – často jsou postiženy i svaly, šlachy, kosti. Chirurgickým řešením jsou často amputace postižených končetin. Popáleniny patří mezi závažná poranění, neměla by být nikdy podceňována. Jsou způsobena dlouhodobějším p Podle hloubky je můžeme zařadit do několika stupňů: I. stupeň – (lehčí opaření) zarudnutí, bolestivé, ke zhojení dochází spontánně během několika dnů. II. stupeň – opuchlá a zarudlá kůže, puchýř, únik plasmy z kapilár, hojení spontánní do dvou týdnů. III. stupeň – postižení kůže v celé tloušťce, případně i podkoží, hojení je pomalé, nutné je chirurgické řešení a následně autotransplantace, spontánní hojení je možné jen u malých rozsahů. IV. stupeň – zuhelnatění – často jsou postiženy i svaly, šlachy, kosti. Chirurgickým řešením jsou často amputace postižených končetin.

POPÁLENINY – 1. POMOC Odstranit poraněného z dosahu působení škodliviny, uhasit oděv, odpojit elektrický proud, dopravit do bezpečí Chlazení postiženého místa vlažnými roztoky, pozor na podchlazení především u malých dětí Ránu nečistit, nedezinfikovat, neodstraňovat puchýře a přikrýt nejlépe čistou látkou Při menších popáleninách navštívit pouze praktického lékaře U rozsáhlejších popálenin okamžitě volat záchrannou zdravotní službu – 155 Postiženého sledovat, pokud dojde k šoku, použít pravidel 5T Odstranit poraněného z dosahu působení škodliviny, uhasit oděv, odpojit elektrický proud, dopravit do bezpečí Chlazení postiženého místa vlažnými roztoky, pozor na podchlazení především u malých dětí Ránu nečistit, nedezinfikovat, neodstraňovat puchýře a přikrýt nejlépe čistou látkou Při menších popáleninách navštívit pouze praktického lékaře U rozsáhlejších popálenin okamžitě volat záchrannou zdravotní službu – 155 Postiženého sledovat, pokud dojde k šoku, použít pravidel 5T

OMRZLINY Omrzliny jsou nebezpečná poškození kůže, vzniklé dlouhodobějším působením nízkých teplot (přispívá i vítr a vlhkost). Omrzliny dělíme, podobně jako popáleniny, podle jejich závažnosti a příznaků do několika stupňů: 1. stupně – postižená kůže je následkem zúžení cév nedokrvená, bílá, chladná a necitlivá; po zahřátí dochází k zčervenání a otoku kůže a následně k úplnému uzdravení 2. stupně – se projevují po 1-3 dnech od omrznutí, a to vznikem puchýřů a fialového zbarvení kůže; 3. stupně – se objevují až po několika dnech jako typické zčernání a ztvrdnutí poškozené tkáně. Chirurgickým řešením jsou často amputace postižených míst - prstů Omrzliny jsou nebezpečná poškození kůže, vzniklé dlouhodobějším působením nízkých teplot (přispívá i vítr a vlhkost). Omrzliny dělíme, podobně jako popáleniny, podle jejich závažnosti a příznaků do několika stupňů: 1. stupně – postižená kůže je následkem zúžení cév nedokrvená, bílá, chladná a necitlivá; po zahřátí dochází k zčervenání a otoku kůže a následně k úplnému uzdravení 2. stupně – se projevují po 1-3 dnech od omrznutí, a to vznikem puchýřů a fialového zbarvení kůže; 3. stupně – se objevují až po několika dnech jako typické zčernání a ztvrdnutí poškozené tkáně. Chirurgickým řešením jsou často amputace postižených míst - prstů

OMRZLINY – 1. POMOC Zabránit dalšímu ochlazování – vysvléct mokré oblečení Obnovit krevní oběh v postižených místech – zahřívání vlastním nebo cizím tělem, masírování okolí, pohyb, vodní lázeň do 40 °C Podchytit dehydrataci organismu – podáváme teplé slazené nápoje Postižené místo přikryjeme sterilní látkou, obvazem Nepodáváme žádné léky ani neaplikujeme žádné masti U rozsáhlejších omrzlin okamžitě volat záchrannou zdravotní službu – 155 Zabránit dalšímu ochlazování – vysvléct mokré oblečení Obnovit krevní oběh v postižených místech – zahřívání vlastním nebo cizím tělem, masírování okolí, pohyb, vodní lázeň do 40 °C Podchytit dehydrataci organismu – podáváme teplé slazené nápoje Postižené místo přikryjeme sterilní látkou, obvazem Nepodáváme žádné léky ani neaplikujeme žádné masti U rozsáhlejších omrzlin okamžitě volat záchrannou zdravotní službu – 155

ÚŽEH Úžeh = přehřátí mozku - přehřátí, které je způsobeno přímým působením slunce především na nekrytou hlavu. Působením infračerveného a ultrafialového slunečního záření na kůži může dojít i k popáleninám Příznaky: slabost žízeň závratě, velké bolesti hlavy nevolnost až zvracení vysoké teploty Úžeh = přehřátí mozku - přehřátí, které je způsobeno přímým působením slunce především na nekrytou hlavu. Působením infračerveného a ultrafialového slunečního záření na kůži může dojít i k popáleninám Příznaky: slabost žízeň závratě, velké bolesti hlavy nevolnost až zvracení vysoké teploty

ÚŽEH – 1. POMOC Přemístit postiženého do stínu Opřít o záda, zvednout hlavu, uvolnit oděv Pomalu ochlazovat – přikládat chladné obklady na hlavu, krk, končetiny Pokud nezvrací, podávat vlažné tekutiny ( ne velké množství najednou) Při bolestech hlavy můžeme podávat tišící léky Při bezvědomí uložit do stabilizované polohy, sledovat Při zástavě oběhu resuscitace a okamžitě volat 155 Přemístit postiženého do stínu Opřít o záda, zvednout hlavu, uvolnit oděv Pomalu ochlazovat – přikládat chladné obklady na hlavu, krk, končetiny Pokud nezvrací, podávat vlažné tekutiny ( ne velké množství najednou) Při bolestech hlavy můžeme podávat tišící léky Při bezvědomí uložit do stabilizované polohy, sledovat Při zástavě oběhu resuscitace a okamžitě volat 155

ÚPAL Úpal = přehřátí organismu – porucha tepelné regulace, ke které dochází při pobytu v horkém prostředí, při zvýšené fyzické námaze a při nedostatku tekutin. Pozor na nepřiměřený oděv! Příznaky: celková slabost bolest hlavy závratě, nevolnost a zvracení horká, červená a suchá kůže horečka, zrychlené dýchání a tep Úpal = přehřátí organismu – porucha tepelné regulace, ke které dochází při pobytu v horkém prostředí, při zvýšené fyzické námaze a při nedostatku tekutin. Pozor na nepřiměřený oděv! Příznaky: celková slabost bolest hlavy závratě, nevolnost a zvracení horká, červená a suchá kůže horečka, zrychlené dýchání a tep

ÚPAL – 1. POMOC Uložit postiženého do chladnějšího prostředí, vysvléknout Pomalu začít ochlazovat – osprchovat vlažnou vodou, přikládat chladné obklady na hlavu, krk, končetiny Pokud nezvrací, podávat vlažné tekutiny ( ne velké množství najednou) POSTUPNĚ snižovat teplotu (jako při jiné teplotě ) Při bezvědomí uložit do stabilizované polohy, sledovat Při zástavě oběhu resuscitace a okamžitě volat 155 Uložit postiženého do chladnějšího prostředí, vysvléknout Pomalu začít ochlazovat – osprchovat vlažnou vodou, přikládat chladné obklady na hlavu, krk, končetiny Pokud nezvrací, podávat vlažné tekutiny ( ne velké množství najednou) POSTUPNĚ snižovat teplotu (jako při jiné teplotě ) Při bezvědomí uložit do stabilizované polohy, sledovat Při zástavě oběhu resuscitace a okamžitě volat 155

CITACE Sdružení na pomoc popáleným dětem. [ hlavn]. [cit ]. Uzdravím.cz. [ omrzliny.htmlonlin]. [cit ]. Jak léčit sami sebe. [ nemoci/leto/upal-uzeh/]. [cit ]. Sdružení na pomoc popáleným dětem. [ hlavn]. [cit ]. Uzdravím.cz. [ omrzliny.htmlonlin]. [cit ]. Jak léčit sami sebe. [ nemoci/leto/upal-uzeh/]. [cit ].