Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klady a zápory slunce a slunečního záření

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klady a zápory slunce a slunečního záření"— Transkript prezentace:

1 Klady a zápory slunce a slunečního záření

2 Slunce je pro zemi i pro nás zdrojem tepla, světla a energie
Slunce působí na lidskou psychiku Bez slunce by se nedalo žít Společně s vodou, vzduchem a potravou tvoří nejdůležitější složky k přežití Při pobytu na slunci se zlepšuje odolnost kůže na zevní dráždidla zesílením rohové vrstvy, zmírňuje se mikrobiální osídlení kožního povrchu, zlepšuje se hojivost poranění, zvyšuje se prokrvení pokožky a stoupá hladina vitaminu D.

3 Infračervené světlo Infračervené záření má na lidský organismus celou řadu pozitivních účinků - způsobuje rychlejší lymfatické odvodnování i lepší prokysličení a výživu tkáně, zlepšuje regeneraci, hojení a účinně působí proti stárnutí kůže. Svalstvo se lépe uvolnuje, což má ve svých důsledcích i blahodárný vliv na psychiku. Infračervené paprsky urychlují pohyb elektronů po oběžných drahách a vyvolávají tepelný efekt. Teplo infračervených paprsků, pronikajících do tkání, urychluje jejich výměnu a zvyšuje schopnost leukocytů pohlcovat choroboplodné mikroby. Toto teplo také tiší bolest a má uklidňující účinky, což přispívá k odstranění zánětlivých procesů.

4 Ultrafialové záření Ultrafialové záření je jedním z činitelů nezbytných pro život člověka: ovlivňuje příznivě některé reakce nervového systému, zvyšuje odolnost k tělesné zátěži, je potřebné pro tvorbu vitamínu D. UV neproniká do hloubky tkání, kritickým orgánem jsou proto kůže, oční spojivky, rohovka, u dlouhovlnného UVA také oční čočka. Účinek na člověka závisí na vlnové délce a dávce záření. Lidské tělo se nadměrným účinkům brání vytvářením ochranné pigmentové vrstvy v pokožce, která znemožňuje jeho pronikání do větších hloubek pod povrch těla. Ultrafialové záření ničí řadu mikroorganismů, proto se používá k sterilizaci, např. pitné vody. Řada látek toto záření intenzívně pohlcuje (např. obyčejné sklo). Naopak voda, obzvlášť mořská, ultrafialové záření dobře propouští, což vysvětluje růst řas a jiných vodních zelených rostlin. Ultrafialové záření působí na fotografickou emulzi a způsobuje ionizaci plynů.

5 Vitamín D Příjem: UV paprsky vytvářejí olej, který je následně vstřebán pokožkou do krevního oběhu. Zde je nutno si dát pozor při získávání vitaminu D ze slunce při letním pobytu u vody. Vitamín D se při tvoření ze slunečního svitu v prvních fázích dá snadno smýt. Proto se může stát, že i při značném pobytu venku na slunci a současném koupání lze mít nedostatek vitamínu D v těle.

6 Nedostatek vitamínu D Může způsobit tyto onemocnění:
Významný pro naše kosti, zuby a chrupavky Křivice- nejčastěji u dětí Osteomalcie Rakovina prostaty, prsu, žaludku Deprese Vysoký tlak

7 Deficit vitamínu D a symptomy
Nedostatek lze diagnostikovat, pokud testy prokáží hladinu vitamínu D v krvi pod 40-50ng/ml. Doporučuje se však mít vyšší hodnotu v krvi, přibližně kolem 60ng/ml. Symptomy nedostatku vitamínu D se mohou projevit jako únava, bolest svalů, deprese, špatná nálada či špatná paměť. Často se vyskytuje u pacientů deficit i přes absenci těchto symptomů.

8 Nadměrné vystavování se slunci
přehnaný pobyt na slunci může vyvolat spáleniny, degenerativní pochody ve vazivu kůže, změny elasticity a zvyšuje se možnost vzniku kožních nádorů. Přílišné slunění pokožku velmi vysušuje. Nesmíme zapomenout, že stejně škodlivé jako přímé záření je sluneční světlo odrážené od sněhu nebo vodní hladiny či záření pronikající řídkými oblaky.

9 Příznaky slunečního spálení:
červená, oteklá, horká a velmi bolestivá kůže, nevolnost, zvracení, pupínky, svědivé otoky, výsev drobných svědících a praskajících pupínků, ve vážnějších případech silné bolesti hlavy, závratě, horečka.


Stáhnout ppt "Klady a zápory slunce a slunečního záření"

Podobné prezentace


Reklamy Google