ČESKÝ STÁT V LETECH 1306-1310 4. srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Středověk – první čeští králové a získání dědičného království Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_06_STŘEDOVĚK-PRVNÍ.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:
ČESKÝ STÁT ZA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
12.LUCEMBURKOVÉ.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Středověk v českých zemích
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
PŘEMYSLOVCI.
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: Základní škola Městec Králové
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Opakujeme dějepis na II. stupni
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Ferdinand I. Habsburský
České země po husitských válkách
Jan Lucemburský – Václav IV.
Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě svobodu vybrat a zvolit si nového panovníka pokud předchozí dynastie vymřela. Z dob Přemysla Otakara II. existovalo privilegium, zaručující v případě nutnosti nástupnické právo dokonce i po přeslici. Možnost, že by mohla v českém prostředí vládnout žena (jedna z Přemysloven), česká šlechta ihned odmítla. Druhá možnost, že se vlády ujme manžel některé z žijících Přemysloven byla přijata. A tak byl v září 1306 zvolen novým českým králem Jindřich Korutanský manžel Anny Přemyslovny. Tuto volbu odmítl římský král Albrecht Habsburský, který chtěl přidělit české země jako léno svému synovi Rudolfovi. Začal podplácet českou šlechtu. Opuštěný Jindřich i s Annou Přemyslovnou uprchl do Tyrol.

RUDOLF HABSBURSKÝ ( ) 16. října 1306 byl prohlášen za nového českého krále, uzavřel sňatek s Eliškou Rejčkou, vdovou po Václavovi II. U českých feudálů byl neoblíbený, proti Rudolfovi vznikla opozice v čele s Vilémem Zajícem z Valdeka a Bavorem ze Strakonic. Získal přezdívku „král Kaše“, protože musel ze zdravotních důvodů jíst kaše, nepořádal pro českou šlechtu tak oblíbené rytířské turnaje a šetřil na výdajích královského dvora. Dokázal však splácet obrovské dluhy svých předchůdců výtěžkem ze stříbrných dolů. Při vojenském tažení proti odbojným šlechtickým rodům náhle při obléhání Horažďovic onemocněl a 3. července 1307 zemřel pravděpodobně na úplavici.

JINDŘICH KORUTANSKÝ ( ) Po smrti Rudolfa došlo v našich zemích k malé občanské válce mezi příznivci Friedricha Habsburského, mladšího bratra zemřelého krále a příznivci uprchlého Jindřicha Korutanského. 15. srpna 1307 byl Jindřich Korutanský zvolen českým králem podruhé. Z pramenů lze vyčíst, že byl podivín. Nejraději jedl a měl rád klid. Pokud diskutoval se svými rádci o nějakém státnickém problému, dával za pravdu tomu, koho slyšel mluvit posledního. Ve království vypukla anarchie. Česká šlechta vedená Jindřichem z Lipé si přivlastnila královskou pokladnu, převzala správu nad těžbou stříbra. Feudálové přepadali bohaté kláštery. V červenci 1310 byl Jindřich na říšském sněmu ve Frankfurtu zbaven českého trůnu, když se české poselstvo tohoto panovníka slavnostně zřeklo. 3. prosince 1310 se lucemburské vojsko zmocnilo Prahy, vládcem českého království se stal čtrnáctiletý Jan Lucemburský. Jindřich znovu a tentokrát naposledy opustil naše území.

LITERATURA Dějepis 7: Středověk a počátky nové doby. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN ČORNEJ, Petr, Ivana ČORNEJOVÁ, Ivan RADA a Vratislav VANÍČEK. Dějiny Zemí Koruny české I. 2. vyd. Praha: Paseka, ISBN HORA, Petr. Toulky českou minulostí: Druhý díl. 1. vyd. Praha: Práce, ISBN