OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globalizace Mezinárodní organizace
Advertisements

NATO - North Atlantic Treaty Organisation
Mezinárodní politické organizace a seskupení
Vojenské orgnanizace a jejich působení ve světě
OSN OSN= organizace spojených národů
Severoatlantická aliance Evropská unie
Mezinárodní integrace
NATO.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
OSN „Je to tvůj svět.” Z materiálů Marka Vargy a Pearla A. Forbese upravil a editoval Vít Zahradníček.
Autorka: Jaroslava Suchá
Organizace spojených národů
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Organizace spojených národů
Organizace spojených národů
OSN (United Nations Organization)
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Mezinárodní organizace
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NATO (The North Atlantic Treaty Organization) Severoatlantická Aliance
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_10_.
OSN.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Mezinárodní organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NATO.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Poválečné uspořádání uč
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Severoatlantická aliance
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských zemí  Úřední jazyky: angličtina, arabština, čínština, francouzština, ruština, španělština  Generální tajemník: Pan Ki-mun  Hlavní orgán: Rada bezpečnosti,Valné shromáždění

Sídlo v New Yorku

Obecné informace První Valné shromáždění OSN se konalo 10. ledna 1946 v Londýně. Cílem OSN je zachování mezinárodního míru, bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce. Členství v OSN je založeno na principu suverénní rovnosti, státy mají svá zastoupení, tzv. stálé mise, zejména v hlavním sídle OSN New Yorku, ale také např. v Ženevě nebo ve Vídni. Každý členský stát má své zástupce ve Valném shromáždění a disponuje jedním stejně platným hlasem. V roce 2001 OSN dostala Nobelovu cenu míru. Již dříve stejnou cenu dostaly Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (1954 a 1981), Dětský fond OSN (1965) a Mírové síly OSN (1988). Československo bylo jedním ze zákládajících členu poté, co se rozpadlo na ČR & Slovensko. Museli obě dvě země znovu zažádat o členství. 19. ledna 1993

Mapa členských států OSN podle data přijetí 1945 (zakládající členové) 1946– – –současnost

Cíle Představa, že se stane centrem multilaterální diplomacie po 2. světové válce. Hlavní cíle: Udržet světový mír a bezpečnost Rozvíjet přátelské vztahy mezi státy Řešit ekonomické, kulturní, sociální a humanitární problémy Rozvíjet respekt k lidským právům

Cíle OSN do roku 2015: snížit chudobu a sociální vyloučení dosáhnout univerzálního primárního vzdělávání prosazovat rovnost mužů a žen a poskytovat ženám více možností prosadit se ve společnosti snížit dětskou úmrtnost zlepšit zdraví matek boj s HIV/AIDS, malárií a dalšími nemocemi zajistit environmentální udržitelnost vybudovat globální partnerství pro rozvoj udržovat mezinárodní mír a bezpečnost

Otázky: I. Kdy vznikla Organizace spojených národů? II. Co se stalo roku 2001?(musí to souviset s OSN) III. Kde se nachází hlavní sídlo OSN? IV. Kdy vstoupilo ČSR do OSN? června 1945 oficiálně 24. října OSN dostalo Nobelovu cenu míru 3. V New Yorku října 1945

NATO-základní informace  Předchůdce: Bruselský pakt  Vznik: 4.dubna 1949  Sídlo: Brusel,Belgie  Členové: 28 členských zemí  Úřední jazyky : angličtina a francouzština  Generální tajemník: Jens Stoltenberg  Hlavní orgán: Severoatlantická rada

Dějiny Za předchůdce NATO je považován Bruselský pakt, který 17. března 1948 podepsaly Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Francie a Spojené království. K obraně proti Sovětskému svazu byla ale zapotřebí i účast Spojených států, a proto se začalo mluvit o nové vojenské alianci. To vyústilo v Severoatlantickou smlouvu, která byla podepsána 4. dubna 1949 ve Washingtonu, D.C. pěti státy Bruselského paktu, Spojenými státy, Kanadou, Portugalskem, Itálií, Norskem, Dánskem a Islandem. Podle místa podpisu se někdy nazývá Washingtonskou smlouvou

Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti

Členské země Severoatlantickou smlouvu podepsalo v dubnu 1949 dvanáct států: Spojené státy americké, Kanada, Spojené království, Francie, Portugalsko, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Dánsko, Norsko, Itálie a Island. V roce 1952 se připojilo Řecko a Turecko. V roce 1955 po získání plné suverenity vstoupilo Západní Německo. V roce 1982 se připojilo Španělsko. 12. března 1999 předali ministři zahraničí Česka, Maďarska a Polska své americké kolegyni Madeleine Albrightové příslušné ratifikační listiny, a jejich země se tak také staly členy NATO. V roce 2004 se v největší vlně rozšiřování NATO připojilo 7 států: Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko a Slovensko. 1. dubna 2009 přistoupily Chorvatsko a Albánie.

Operace ocean shield 17. srpna 2009 zahájilo NATO operaci Ocean Shield (Oceánský štít), která spočívá v ochraně námořní dopravy v Adenském zálivu a Indickém oceánu (okolí Afrického rohu) proti somálským pirátům. Navazuje tak na předchozí operace Allied Provider (říjen– prosinec 2008) a Allied Protector (březen-srpen 2009), které probíhaly také v Adenském zálivu. Hlavním cílem operace Allied Provider bylo zabezpečení civilních lodí Světového potravinového programu, které do Afriky dovážely potraviny, a operace Allied Protector rozšířila působnost i na komerční plavidla. Operace Ocean Shield kromě samotné kontroly vod poskytuje okolním zemím výcvik vlastních protipirátských jednotek

CÍLE NATO 1) společná obrana a vzájemná pomoc v případě vojenského útoku proti kterékoli členské zemi 2) sledování a potírání rizik a ohrožení (terorismus) 3) mírové operace mimo území států Aliance 4) udržování míru a pořádku po ukončení bojů 5) bojové operace, jejichž cílem je nastolit mír v určité oblasti 6) záchranné práce v případě přírodních katastrof

Otázky A. Kdy vzniklo NATO? B. Kolik zemí je v NATO? C. Jaké jsou cíle NATO?(Vyjmenuj alespoň 3) 4. dubna

CÍLE NATO 1) společná obrana a vzájemná pomoc v případě vojenského útoku proti kterékoli členské zemi 2) sledování a potírání rizik a ohrožení (terorismus) 3) mírové operace mimo území států Aliance 4) udržování míru a pořádku po ukončení bojů 5) bojové operace, jejichž cílem je nastolit mír v určité oblasti 6) záchranné práce v případě přírodních katastrof

Otázky A. Kdy vzniklo NATO? B. Kolik zemí je v NATO? C. Jaké jsou cíle NATO?(Vyjmenuj alespoň 3) 4. dubna