Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř."— Transkript prezentace:

1 Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř

2 Vítkovický zámeček byl postaven roku 1847 v klasicistním slohu jako reprezentační budova a sídlo ředitele Vítkovických železáren. Byl postavem rodem Rothschildů, kteří vlastnili místní železárny. Autorem projektu byl Antonín Krause Je zároveň nejstarší dochovanou budovou ve Vítkovicích. Byl obecně znám pod názvem Zentralhaus.

3 Zde leží Vítkovický zámek

4

5 Rod Rothschildů jej původně postavil jako své sídlo. Později sloužil jako sídlo ředitele Vítkovických železáren. Část místností užívali majitelé těžířstva při svých příležitostných pobytech ve Vítkovicích. Původně si pro tento účel vybudovali v roce 1844 vilu, která stála blíže k závodu, ale ta později sloužila k jiným účelům. V poslední době zámeček využívalo tamní Vítkovické muzeum.

6 Dvoupodlažní empírová stavba se střešním balkónem byla obklopena zahradou ve stylu zámeckých parků, oživena vodotryskem, altánky, ozdobnými záhony a vzácnými dřevinami. Zahrady se táhly i v prostoru od ulice Maxovy (dnes Výstavní) až k náměstí. Dnes je dominantou jádra tzv. „Nových Vítkovic“.

7 K rozsáhlým a architektonicky necitlivým změnám došlo po roce 1948, kdy nastal komunistický převrat. Bylo rozhodnuto o využití zámku pro potřeby podnikových organizací ROH, KSČ a ČSM. Byla zde rovněž umístěna redakce Jiskry a kádrové oddělení, později útvar Výchova a vzdělávání a Technická knihovna.

8 První plány na rekonstrukci zámku a přilehlých budov ve stádiu Studie byly zpracovány projektanty Studia Rané Vítkovice v září 2008. V průběhu února 2009 byly dokončeny prováděcí projekty. S vlastní rekonstrukcí zámku v hodnotě více než 100 mil začali pracovníci společnosti VÍTKOVICE REALITY DEVELOPMENTS v polovině ledna 2008. Rekonstrukce nebyla vůbec jednoduchá už proto, že se každý krok musel konzultovat s památkáři. Výsledek však stojí za to. Vítkovickému zámku se podařilo vrátit původní lesk.

9

10 Google obrázky. Hrady. cz Wikipedie Mapy.cz

11 Děkuje Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř


Stáhnout ppt "Matěj Stolička, Ondřej Vavro, Lukáš Čecháček, Jiří Močkoř."

Podobné prezentace


Reklamy Google