Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62 Jméno autora:František Sajdl Třída/ročník:H3A, 3.ročník Datum vytvoření:28.8.2012

2 Vzdělávací oblast:Cestovní ruch Tematická oblast:Zeměpis cestovního ruchu Předmět:Cestovní ruch Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Prezentace základních pojmů a definic Žák charakterizuje kulturněhistorický cestovní ruch jako nedílnou součást turismu v ČR i v zahraničí Uvádí příklady K-H atraktivit v ČR i v jeho regionu Klíčová slova: Turismus, stavební sloh, šlechtické rody, kongresový CER, Druh učebního materiálu:Prezentace

3 Zámky, kláštery Pražský hrad

4 Hrady, zámky, zříceniny ČR

5 V polovině 16. století, s nástupem nového způsobu života, se začínají stavět komfortní zámky, z nichž mnohé jsou obklopeny nádhernými parky a zahradami, ve kterých se nacházejí nejen vzácné dřeviny, ale také sochařské a architektonické objekty.Sídla přecházejí z účelu obranného na reprezentativní. Na území Čech, Moravy a Slezska se dochovaly všechny typy středověkých hradů a zámků. Najdeme zde jak stavby slohově čisté, tak i objekty v zajímavých pozdějších přestavbách. Mnohé z těchto památek zvyšují svou přitažlivost doplňkovými programy. Pro návštěvníky se pořádají noční prohlídky, středověké turnaje i hostiny, mezinárodní hudební festivaly a soutěže. Některé zámky byly přeměněny v hotelová zařízení. Hrady a zámky v České republice jsou tak atraktivní, že o ně neustále projevují zájem nejrůznější české i zahraniční televizní a filmové štáby. např„Cesta po hradech a zámcích“ je součástí např. ROMANTICKÉ CESTY, která začíná v Mannheimu a končí v Praze. Na našem území ji tvoří devět míst, jež nabízejí průřez tisíciletého vývoje architektury. Další = Podyjí + Rakousko aj. Některé zámecké objekty lze objevit i v rámci nabídky kongresové turistiky. Těmto aktivitám se mimo jiné věnují zámky Mostov u Chebu, Sychrov na Liberecku a Dětenice na Jičínsku.

6 Zámek Hluboká nad Vltavou Romantický gotický zámek vznikl přestavbou z hradu, neogotický (anglický styl). Vznešená rezidence. skleník+ zimní zahrada, protéká Vltava.

7 Zámek Libochovice Raně barokní zámek z konce 17. stol. 15 km od Litoměřic, původně gotická stavba, v polovině 16. stol. Přestavěn na renesanční zámek. Obrazárna s obrazy věnováno Janu Evangelistovi Purkyňovi. Protéká řeka Ohře.

8 Zámek Lednice Leží na Jižní Moravě, původně raně barokní zámek, zapsán mezi světové památky UNESCO. Zámecký park- řada romantických staveb (Apolův chrám, minaret, tři Gracie). Z východního bloku byl postaven skleník, technické dílo, které přitahuje návštěvníky z celého světa.

9 prohlídková sezóna = duben – říjen, ojediněle i celosezónní prohlídkové okruhy při přípravě tohoto MO využijte znalosti předmětů dějepis a dějiny kultury podle úvodní mapy si doplňte další objekty v ČR, které nejsou rozepsány v této prezentaci - ? využijte vlastních zkušeností z návštěv historických objektů a probraného učiva v MO LN a SČ region Kláštery – Vyšší Brod, Teplá, Sázava...


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0513 ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62."

Podobné prezentace


Reklamy Google