Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář."— Transkript prezentace:

1

2 Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář vybral pozemek na Baště sv. Tomáše. Za slib, že budova bude jednopatrová a bude tvořit esteticky vhodný doplněk k Pražskému hradu, zde získal od pražské obce parcelu o rozloze více než 12000 m 2. Realizací domu pověřil vyhlášeného a všeobecně uznávaného architekta Friedricha Ohmanna, který projekt ochotně přizpůsobil představám zadavatele, respektive jeho manželky Naděždy Abrikosové.

3 Stavební práce začaly v roce 1911. Budova o rozloze 700 m 2 měla celkem 56 místností, z nichž valná většina sloužila reprezentačním účelům. Vedle soukromých ložnic a pracoven zde bylo několik jídelen, salonů, hal, hostinských pokojů a kulečníková síň. Hospodářské zázemí domu tvořilo osm sklepů, vlastní sklad benzínu, žehlírna a odsávač prachu. Vila měla své lázně, domácí výtah a podobné vymoženosti zpříjemňující život náročných majitelů. Ti zde chtěli pobývat 6 - 7 měsíců v roce a jejich sídlo mělo být přehlídkou luxusu. Pověstná byla například Kramářova pracovna se 7,5 m vysokým stropem vybavená psacím stolem potaženým buvolí kůží. Náročné byly i stavební úpravy okolí, kde se budovaly skleníky, domek pro zahradníka, tenisové hřiště a park. Z architektonického hlediska je vila obtížně zařaditelná, neboť novobarokní sloh doplňují typické secesní prvky.

4 Dne 15. května 1915 se manželé konečně nastěhovali, ale potěšení z nového domu si dopřáli pouze několik dní. Dne 21. května 1915 byl Karel Kramář zatčen a o rok později odsouzen ve Vídní k trestu smrti za velezradu. Až do roku 1917, kdy se díky císařské amnestii vrátil do Prahy, zůstala vila osiřelá. Přibližně v téže době přišli Kramářovi o své sídlo na Krymu, a tak se jim pražská víla stala skutečným domovem. V roce 1938, po smrti bezdětných manželů, přešel objekt do vlastnictví Společnosti Karla Kramáře, která vilu pronajala Národní galerii. V roce 1949 převzalo nemovitost i s vnitřním vybavením Národní muzeum, ale už za tři roky se budova dostala do správy Úřadu předsednictva vlády. V letech 1991 - 1993 proběhla celková rekonstrukce a od roku 1998 slouží vila jako rezidence předsedy vlády České republiky.

5 Interiér vily

6 Vila z venčí

7 Obyvatelé vily : Karel Kramář Miloš Zeman Vladimír Špidla Stanislav Gross Jiří Paroubek Mirek Topolánek


Stáhnout ppt "Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář."

Podobné prezentace


Reklamy Google