Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁMEK KONOPIŠTĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁMEK KONOPIŠTĚ."— Transkript prezentace:

1 ZÁMEK KONOPIŠTĚ

2 Zámek Konopiště - letecký pohled

3 Hrad Konopiště založil nedaleko svého rodového sídla Benešova kolem r. 1294 pravděpodobně pražsky biskup Tobiáš z Benešova a to podle vzoru francouzských pevností, salon jižního křídla zámku s válcovými věžemi, s parkánem, 4 branami a padacím mostem.

4

5 soukromé pokoje Františka Ferdinanda Po vymření Benešovců přešlo
Konopiště v roce 1327 na 275 let do rukou Šternberků. V 17.–19. století se pak v drženi zámku vystřídala celá řada vlivných šlechtických rodů: soukromé pokoje Františka Ferdinanda Hodějovští z Hodějova, po bitvě na Bílé Hoře na krátkou dobu Albrecht z Valdštejna, Michnové z Vacínova, Vrtbové z Vrtby, Lobkovicové a další…

6

7

8 První zásah do středověké
struktury hradu byl proveden koncem 15. století Jiřím ze Šternberka, dále pak začátkem 17. stoleti Hodějovskými z Hodějova. V barokni rezidenci proměnili Konopiště v 18. stoleti Vrtbové z Vrtby. kaple sv. Huberta

9 pracovna a ložnice V roce 1887 koupil zámek s celým pansrvím od Lobkoviců František Ferdinand d´ Este, od roku 1896 následník trůnu V roce 1887 koupil zamek s celym panstvim od Lobkovicu Frantisek Ferdinand d´Este, od r naslednik cisarskeho trunu.

10 soukromé pokoje Františka Ferdinanda
Arcivévoda dal zámek přestavět v historizujicim stylu a jeho okolí přeměnil v krajinářský park. Na ploše bývalé barokní zahrady založil růžovou zahradu se skleníky.

11 Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky, které získal jednak
jako dědictvi po svých italských předcích, jednak vlastní sběratelskou činností. V roce 1921 převzal Konopiště od arcivévodových dědiců československý stát a zámek i s parkem byl zčásti zpřístupněn veřejnosti.

12

13 společenský salon

14 salony jižního křídla salony jizniho kridla zamku

15 salony severního křídla

16

17 východni průčelí zámku s tzv. Kaňkovou branou

18 Nashledanou …


Stáhnout ppt "ZÁMEK KONOPIŠTĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google