Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými."— Transkript prezentace:

1

2

3 Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými domy, kostelem Nejsvětější Trojice a zámkem, který byl původně gotickou obrannou tvrzí.. Za Pernštejnů byla tvrz přeměněna na renezanční sídlo. Další majitelé Stubenberkové se postarali o další přístavby v duchu německé renezance. Za Waltera z Leslie dostal podobu barokní, přestavěno bylo nádvoří.. Lesliové v 17.století vybudovali nádhernou kapli a na valech založili zahradu.. Poté zámek získal do držení rod Dietrichsteinů, kteří jej ne- chali chátrat, až postupně zpustl. V roce 1909 koupil celý objekt továrník Bartoň z Dobenína.. Po- volal architekta Dušana Jurkoviče, který zámek nejen citlivě opravil a zrestauroval v renezančním duchu, ale také zmoder- nizoval a technicky vybavil k obývání..

4

5

6

7

8

9

10 Proměna zahrady ve francouzkém stylu je také dílem architekta Jurkoviče. Nechal se inspirovat Itálií /sochy Matyáše Brauna/ a valašskou lidovou architekturou /most/. Novoměstská zahrada je jediná zámecká zahrada založená a upravovaná ve 20.stol. Ve stejném stylu valašské lidové architek - tury je vystavěno z bývalého mlýna i let - ní sídlo Bartoňů – chata Peklo na souto - ku Metuje a Olešenky v kouzelném Pe – kelském údolí..

11

12

13

14

15

16

17

18


Stáhnout ppt "Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými."

Podobné prezentace


Reklamy Google