Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM"— Transkript prezentace:

1 OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM 17.9.2010
Ěsa+

2 Obec Čechy pod Kosířem se nachází v okrese Prostějov, kraj olomoucký, zhruba 10 km severozápadně od Prostějova, při západním úpatí vrchu Velký Kosíř (442 m). Jméno kopce prý pochází z protáhlého tvaru, který připomíná kosu.Pro svou nápadnou polohu v rovinaté hanácké krajině bývá humorně nazýván "Hanácký Mont Blank“. Na vrcholu kopce je mohyla na památku Františka Palackého. Přes kopec a okolní obce vede naučná stezka. Na západním úpatí Kosíře je památník čtyř letců, kteří zde zahynuli při havárii vrtulníku v roce 1998. Zalesněný kopec s nejbližším okolím se v r stal přírodním parkem.

3 Přijíždíme do Čech pod Kosířem, zastavujeme hned vedle kostela…

4 Kostel v Čechách pod Kosířem
pravděpodobně první kostelík v Čechách. stával vedle staré tvrze na pahorku v místech dnešní zámecké rozhledny. Kolem kostelíku býval hřbitov. Stáří však není známé, ví se jen, že obnoven a rozšířen byl v roce Tehdy měl tři oltáře, hlavní patřil sv. Janu Křtiteli. Časem však opět sešel, a tak v roce 1781 byl postaven kostel nový. Iniciátorem stavby byl farář Jan Červinka. Kostel však stojí na jiném místě, dokončen byl roku Součástí je i hraběcí hrobka. Oltář pochází ze zrušeného kláštera sv. Kláry v Olomouci. Roku 1852 byl pozlacen. Z kláštera je zde i kazatelna a několik cenných lavic. První varhany v kostele byly z původního kostelíka, ale v roce 1898 byly vyměněny za nové, vyrobené v Kutné Hoře. Největšího rozkvětu se dočkal kostel za hraběcí rodiny Sylva Tarucca, majitelů panství. Z roku 1950 pochází Lurdská jeskyně s Pannou Marií. Před vchodem do kostela stojí památkově chráněné sochy sv. Petra a Pavla.

5

6 Přicházíme k zámeckému parku..

7 Zámek postavili v roce 1583 vladykové z Hartunkova a v poslední třetině 17. století jej přestavěli Skrbenští z Hříště. Rozhodujícím způsobem ovlivnil vzhled stavby hraběcí rod Silva-Taroucca (německá větev původního, velmi starého portugalského rodu), který se na panství usadil v roce V pozdně klasicistním slohu byl zámek přestavěn v letech podle plánů J. E. Zernecka. Tehdy byla také původně barokní zahrada rozšířena a přeměněna v přírodně krajinářský park (21,5 ha), navazující na zalesněné svahy Kosíře a oživený romantickými stavbami - rozhlednou, skleníkem a zahradním domkem, který později sloužil Josefu Mánesovi jako ateliér. Součástí parku jsou i rybníky a malá jeskyně.

8

9 Častým hostem rodiny hrabat Silva-Taroucca býval Josef Mánes
Častým hostem rodiny hrabat Silva-Taroucca býval Josef Mánes. Hrabě Bedřich Silva-Taroucca totiž v letech studoval v krajinářské škole profesora Antonína Mánesa na pražské Akademii; od této doby lze datovat přátelství Mánesovy rodiny s hrabaty Silva-Taroucca, které život a tvorbu Josefa Mánesa významně ovlivnilo.

10

11

12 Zámecký skleník

13

14

15 Altánek J.Mánese

16 Oběd v útulném penzionu všem chutnal…

17

18 Muzeum kočárů – nezapomenutelný zážitek…

19

20 I když je zde přísný zákaz fotografování, dostali jsme povolení a tak si můžete prohlédnout krásu starých časů …

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34 Poslední snímek a loučíme se. Nashledanou na příštím výletě !


Stáhnout ppt "OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google