Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI"— Transkript prezentace:

1 BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Elektrické spotřebiče v domácnosti
Spotřebiče mohou převádět elektrickou energii na: energii světelnou (žárovky, zářivky) b) energii vnitřní (varná konvice, vařič, teplomet) c) energii pohybovou (vysavač, mixér, holicí strojek) d) kombinované (vysoušeč vlasů) Elektrická energie se ke spotřebiteli přivádí zpravidla dvěma vodiči: nulovacím vodičem (je vodivě spojen se zemí) fázovým vodičem Mezi nimi je napětí 230 V.

3 Vedení v domácnostech je zakončeno zásuvkou:
kolík 2 zdířky

4 Do zásuvky zasunujeme zástrčku neboli vidlici.

5 Většina spotřebičů má svůj štítek:
Co na něm nalezneme? Zkuste vysvětlit: ▪ na jaké napětí ho připojujeme ▪ příkon spotřebiče ▪ frekvence střídavého napětí ▪ dvojitá izolace

6 Bezpečnostní pravidla při práci se spotřebiči
přívodní šňůry mají izolaci důležité zkontrolovat tuto izolaci přívodní šňůru vytahujeme za zástrčku, ne za šňůru Jak je zajištěna bezpečnost při používání spotřebičů v případě, že dojde k porušení izolace uvnitř spotřebiče? 1. kryt spotřebiče je z izolantu – nic nehrozí, ale stejně spotřebiče mají tzv. dvojitou izolaci…. používá se dvoupramenná přívodní šňůra 2. kryt spotřebiče je z kovu (žehlička) – všechny kovové části jsou pak navzájem propojeny….. musí se používat trojpramenná přívodní šňůra – všechny části jsou pak spojeny s ochranným nulovacím vodičem…. ZKRAT…. pojistka, jistič.

7 Ochrana před úrazem elektrickým proudem
dojde k němu v případě, stane-li se tělo nebo jeho část součástí elektrického obvodu Možnost úrazu elektrickým proudem ovlivňuje mnoho okolností: velikost napětí v místě dotyku (MAX -25V, ~ 12V) velikost odporu našeho těla (vlhká ruka X suchá ruka) velikost odporu mezi naším tělem a zemí (bosá noha na mokré podlaze X noha v dřevákách na suché dřevěné podlaze) Bezpečný proud pro člověka: ~ 10 mA, - 25mA (tento proud by při průchodu lidským tělem neměl znamenat ztuhnutí svalů na rukou, křeče, popálení, poškození některých orgánů, popř. smrt)

8 Vypočítejte velikost střídavého proudu procházejícího
lidským tělem, jestliže je napětí 230 V a odpor lidského těla je 10 kΩ: U = 230 V R = 10 kΩ = Ω I = U : R I = 230 V : Ω I = 0,023 A = 23 mA (norma je 10 mA!!!) Překračuje bezpečnou normu. Nebezpečí se ještě zvyšuje, prochází-li proud tělem déle než 1 či 2 s a pokud prochází srdcem!

9 BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY A ZÁSADY
Nikdy nelez na stožáry vysokého napětí! Nepouštěj u nich draka! Nepřibližuj se k drátům spadlým na zem! Nikdy nesahej na elektrické spotřebiče, když jsi ve vodě! Nesahej z vody na elektrické šňůry a zástrčky! Nenechávej kabely ležet ve vlhku! Žárovku vyměňuj pouze, když není spotřebič pod proudem! Nerozdělávej zásuvky a spotřebiče, které jsou připojeny k vedení! Nespravuj sám elektrická zařízení!

10 Nebezpečná situace také nastane, když dojde
k náhodnému spojení fázového vodiče s nulovacím vodičem. Elektrický obvod má pak malý odpor, obvodem prochází velký proud … vzniká ZKRAT… pojistka, jistič. Důležité je znát značky na elektrických zařízeních či rozvodech: POZOR! VYSOKÉ NAPĚTÍ

11 Rychlá 155 lékařská pomoc 150 Hasiči 158 Policie 112 Tísňové volání
Zásady první pomoci při zásahu elektrickým proudem Přerušit přívod proudu a dostat postiženého od nebezpečného vodiče. Dát postiženému první pomoc. 3) Přivolat pomoc. Rychlá lékařská pomoc 155 150 Hasiči 158 Policie 112 Tísňové volání

12 Použité obrázky – autor.
Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI"

Podobné prezentace


Reklamy Google