Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724"— Transkript prezentace:

1 Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724 Vypracoval: Ing. Josef Semrád

2 Kondenzátor Kondenzátor je elektrotechnická součástka, slouží ke krátkodobému uchování elektrického náboje. Jeho základní vlastností je kapacita. Kapacita = schopnost hromadit elektrický náboj Kondenzátor je tvořen dvěma vodivými deskami (elektrodami), mezi kterými je izolant (dielektrikum). K zakreslení kondenzátoru v elektrickém obvodu se používá značka: Připojíme-li kondenzátor ke zdroji napětí, kondenzátor se nabije na napětí zdroje a po odpojení zdroje zůstane nabitý. Když k němu připojíme spotřebič, opět se vybije.

3 Kondenzátor připojený ke zdroji napětí:
Náboj na kondenzátoru je určen vztahem: Q … elektrický náboj, jednotkou je coulomb ( C) C … kapacita, jednotkou je farad (F) U … napětí, jednotkou je volt (V) Druhy kondenzátorů: Podle materiálu dielektrika se používají kondenzátory např.: keramický, otočný vzduchový, plastový, elektrolytický, papírový atd.

4 Zapojení kondenzátorů
paralelní zapojení sériové zapojení Celková kapacita je rovna součtu kapacit jednotlivých kondenzátorů Obrácená hodnota celkové kapacity je rovna součtu obrácených hodnot kapacit jednotlivých kondenzátorů.

5 PRACOVNÍ LIST Příklad: Jak velký náboj se nahromadí v kondenzátoru s kapacitou. C = 10-3 F, který nabijeme na napětí U = 250 V ? 2. Jak velká bude výsledná kapacita pěti kondenzátorů v zapojení na obrázku? C1= pF C2 = 600 pF C3 = 300 pF C4 = 200 pF C5 = 500 pF

6 Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických


Stáhnout ppt "Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724"

Podobné prezentace


Reklamy Google