Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika + Elektřina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika + Elektřina."— Transkript prezentace:

1 Fyzika + Elektřina

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Fyzika Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Iva Štrbíková Škola: VOŠ a SPŠ Šumperk, Gen. Krátkého 1 Anotace : Prezentace objasňuje pojem kapacita vodiče, kapacita kulového vodiče a kondenzátoru. Klíčová slova: kapacita, potenciál, náboj, kondenzátor, homogenní elektrické pole, dielektrikum, permitivita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Štrbíková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Kapacita vodiče SPŠ-FYZ-7-III/2

5 Zelektrování vodiče Připojením ke svorce stejnosměrného elektrického zdroje Vodič získá stejný potenciál, jaký má svorka Náboj na vodiči je přímo úměrný jeho potenciálu

6 Elektrická Kapacita vodiče
Náboj je úměrný potenciálu Konstanta úměrnosti – kapacita C Kapacita závisí na tvaru a velikosti vodiče Kapacita vodiče vyjadřuje schopnost vodiče hromadit v sobě náboj (při určité pevné hodnotě potenciálu)

7 Jednotka elektrické kapacity
Jednotkou je farad F V praxi se používají jednotky menší – 1mF, 1 μF, 1nF, 1 pF Vodič má kapacitu 1 F, nabije-li se nábojem 1C na potenciál 1V.

8 Kapacita kulového vodiče
Potenciál kulového vodiče o poloměru r, který se nachází v prostředí s permitivitou ε, je dán vztahem: Odtud: Kapacita vodivé koule je pak:

9 Kapacita dvou izolovaných vodičů (plochých desek)
Větší než kapacita osamoceného vodiče Vodiče jsou odděleny vrstvou vzduchu nebo dielektrika Mezi deskami vznikne homogenní elektrické pole s napětím U. Na každém vodiči se rozmístí náboj Q, na jednom kladný, na druhém záporný Velikost náboje Q je přímo úměrná napětí U

10 Kapacita dvou izolovaných vodičů (plochých desek)
Intenzita elektrického pole mezi deskami: d – vzdálenost desek, U – napětí nebo také σ - plošná hustota náboje, ε0 – permitivita vakua, S – obsah účinné plochy desek Porovnáním obou vztahů:

11 Kapacita dvou izolovaných vodičů (plochých desek)
Kapacita je pak dána vztahem: Pokud je mezi deskami dielektrikum: kapacita se zvětší εr krát εr – relativní permitivita

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí ze sady Microsoft Office 2010. Ing. Pavol Tarábek. Odmaturuj z fyziky.1. vydání.nakl. Didaktis Brno.2004.ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Štrbíková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Fyzika + Elektřina."

Podobné prezentace


Reklamy Google