Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků."— Transkript prezentace:

1 Základy VY_30_INOVACE_GR_781

2 CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků. GIMP je rastrový (= bitmapový) editor s bohatou funkční výbavou, která mimo jiné umožňuje kreslit za pomoci různých nástrojů - např. štětec tužka plechovka guma rozprašovač upravovat obrázky pomocí vrstev kanálů cest masek vrstev vybírat části obrázků pomocí volného výběru, rychlé masky, cest a inteli- gentních nůžek

3 provádět úpravy tonality a barev fotografií pomocí úrovní křivek vyvážení barev aplikovat na obrázky různé filtry např. rozostření, doostření, šum používat plnohodnotný systém správy barev číst a zapisovat obrázky ve většině běžně používaných rastrových formátů - především JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF, PSD (Adobe Photoshop), PSP, TUB (Paint Shop Pro) číst a upravovat obrázky soubory typu RAW z téměř všech fotoaparátů číst vektorový formát SVG a také tiskové formáty PDF a EPS používat zásuvné moduly pro GIMP i pro Adobe Photoshop

4 Popis uživatelského prostředí: Hlavní okno programu: Okno „Nástroje“:

5 Okno "Vrstvy, kanály, cesty, …„: Okno obrázku:

6 ZÁKLADNÍ OPERACE S PROGRAMEM 1. VYTVOŘENÍ NOVÉHO OBRÁZKU Soubor  Nový Rozlišení - symbol řetězu spojený  obě hodnoty jsou provázané, změnou jedné se změní ve stejném poměru i druhá Standardně je nastavena barva pozadí, což bývá bílá - toto nastavení ponecháme, pokud nepracujeme např. s průhledným pozadím.

7 2. OTEVŘENÍ EXISTUJÍCÍHO OBRÁZKU Soubor  Otevřít 3. OTVÍRÁNÍ RŮZNÝCH TYPŮ SOUBORŮ Seznam souborů není v GIMPu filtrován  vidíme všechny soubory daného adresáře:

8 Typ obrázku pak GIMP určí podle přípony souboru a použije příslušný importní filtr. Pokud by si GIMP nevěděl rady (např. obrázek by měl chybnou příponu), můžeme zadat typ souboru ručně:

9 4. ULOŽENÍ OBRÁZKU Soubor  Uložit jako a)formát xcf = nativní formát GIMPu do něj ukládáme rozpracované soubory, které budeme dále upravovat zabírá sice více místa na disku, ale je bezeztrátový.

10 b) formát JPEG, JPG do něj ukládáme soubory, které už nebudeme dále upravovat používá metodu ztrátové komprese  při uložení se část informace ztratí zabírá méně místa na disku !

11 Při ukládání do JPG se objeví následující okno: potvrdíme volbu Exportovat. Následně jsme vyzváni k zadání kvality - standardně je nastavena na 85%. Pro ukládání do JPG je doporučeno:

12 Označit : pokročilá nastavení zobrazit v okně náhledu. Pak se nám zobrazí velikost souboru v kB, kterou můžeme nastavit pomocí jezdce Kvalita. Potvrdíme - Uložit. velikost stejného souboru při kvalitě 100% velikost souboru při kvalitě 85%

13 PRACOVNÍ LIST - úkol 1.Spusťte program GIMP pomocí příslušné ikony na pracovní ploše 2.Otevřete postupně různé typy souborů - viz přiložené obrázky - např. soubory typu: jpg, bmp, svg, png, xcf. Soubory neukládejte. 3.Otevřete přiložený soubor ulicka_zmensit.jpg. Soubor uložte do složky Dokumenty dvěma způsoby: a) při kvalitě 85% b) tak, aby objem dat nepřesáhl 200 kB 4.Kontrolní otázky: V jakém formátu ukládáme rozpracované soubory a proč? Porovnejte výhody a nevýhody formátů jpg a xcf. S jakým typem grafiky pracuje editor GIMP?

14 VYBÍRAL Josef: GIMP uživatelská příručka, Computer Press, Brno, 2004 MODR Vlastimil: 333 tipů a triků pro GIMP, Computer Press, a. s., Brno, 2010 Fotografie: archiv autora Literatura:


Stáhnout ppt "Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků."

Podobné prezentace


Reklamy Google