Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B."— Transkript prezentace:

1 Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B

2 Otázka číslo 1: Jaký je rozdíl mezi vektorovou a rastrovou grafikou? Jaké výhody a nevýhody má jeden typ oproti druhému? Jaké znáte formáty pro ukládání rastrové grafiky? Není nad RASTR!

3 VEKTOR RASTR

4 VEKTOR RASTR Rastr neboli bitmap či pixmap (zejména u foto) - JPG ( také GIF, anim.GIF, PNG, BMP, TIFF, EPS ), je tvořen barevnými body - pixely. - Každý pixel má svoji barvu, obrázek může mít miliony barev. - Rastr je používán pro fotografii. - Kopírováním se snižuje kvalita a zvětšovat lze velmi omezeně, proto si uchováváme větší originál, z kterého kopírujeme. Vektor (zejména u kreseb, u foto vyjímečně) -  SVG, PDF. - Tvořen plochami stejné barvy - vektory, proto mívá méně barev. - Jde zvětšovat  bez ztráty kvality.

5 Otázka číslo 2: Jaké znáte programy pro práci s oběma typy počítačové grafiky?

6 Programy pro práci s grafikou:
Adobe Photoshop Corel DRAW Gimp Windows Malování :D

7 Otázka číslo 3: Co to je barevný prostor? Jak se od sebe liší RGB a CMY (CMYK) prostor? Kde se nejčastěji tyto prostory používají?

8 Barevný prostor Barevný prostor je předem definovaná množina barev, kterou je schopno určité zařízení snímat, zobrazit nebo reprodukovat. Barevný prostor je ve většině případů založen na barevném modelu, ale na rozdíl od barevného modelu má barevný prostor standardizované odstíny základních barev. S barevným prostorem se lze setkat u různých zařízení, ale nejčastěji u monitoru, digitálního fotoaparátu, skeneru a tiskárny. Barevné prostory lze rozdělit podle dvou hledisek. První hledisko rozděluje barevné prostory podle toho, zda jsou na daném zařízení závislé či nezávislé. Druhé hledisko zohledňuje, z jakého barevného modelu vycházejí. Rozsah barev v barevném prostoru se nazývá gamut.

9 RGB, CMYK

10 Barevný model RGB (Red-Green-Blue) Jde o míchání barev vyzařovaného světla. Každá barva je udána mohutností tří zakladních barev. Mohutnost se udává v procentech či jako počet bitů určených pro každou barvu. Čím větší mohutnost tím více se barva zobrazuje.

11 Barevný model CMY (Cyan-Magneta-Yellow) Jde o mýchání barev odrážného od povrchu (využívá se tedy při tisku). Čí více barev tím více je světlo procházející jednotlivými barevnými vrstvami pohlcováno. Smícháním 100% složek CMY barev by tedy měla vzniknout černá, v praxi tato černá není dostatečně černá proto se pro tisk doplnuji tyto tři barvičky barvou černou – mluvíme o modelu CMYK.

12 ŘEŠENÍ OTÁZKY číslo 4: Oříznuta tak, aby květ nebyl uprostřed
obrázku, ale byl v pravém horním rohu Převedena do černobíla Zvýšen kontrast a snížen jas tak, aby byl dosažen efekt, kdy pozadí je skoro celé černé a květ výrazně bílý.

13 Kvíz na konec: Kvíz na konec: Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B."

Podobné prezentace


Reklamy Google