Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."— Transkript prezentace:

1 Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pavel Roubal © 2009

2  Otevřený obrázek (tedy editovaný v paměti počítače) má určitý počet barevných bodů (pixelů) a podle použité barevné hloubky zabere určitý počet bajtů (spíše megabajtů). Obrázek tukana má 1024 × 768 bodů, celkem tedy 786 432 px, 3B na každý bod, celkem tedy 2,31 MB. Jakou velikost bude mít po uložení na disk počítače?

3  Velikost souboru s obrázkem na disku závisí na použitém formátu souboru.  Možností jsou desítky, nejčastěji se používají formáty:  BMP : bitová mapa bez komprese.  TIFF a GIF: bezeztrátová komprese.  JPeG: ztrátová komprese.  PNG: moderní formát, ztrátová i bezeztrátová komprese.

4  BMP : bitová mapa bez komprese  Velikost souboru s obrázkem na disku je stejná jako jeho velikost v paměti počítače.  Nejstarší formát, vznikne uložením množiny bodů do pomyslné „mřížky“ v souboru na disku.  Zbytečně velké soubory, dnes není potřeba ho používat.

5  Velikost souboru s obrázkem na disku je i výrazně menší než jeho velikost v paměti počítače.  Komprese:  Bezeztrátová (zachová dokonale zdroj)  Ztrátová (ale o to účinnější) Znáte nějaký běžně používaný komprimovaný formát pro data (složky se soubory)?

6  Komprese probíhá při ukládání na disk.  Dekomprese při otevírání souboru.

7  TIFF : bezeztrátově komprimovaný formát  Velikost souboru s obrázkem na disku je běžně cca poloviční než jeho velikost v paměti počítače.  Stupeň komprese samozřejmě výrazně závisí na konkrétním obrázku. Zkuste odhadnout, který obrázek se lépe podaří zkomprimovat.

8  JPG : ztrátově komprimovaný formát  Velikost souboru s obrázkem na disku je běžně cca desetkrát menší než jeho velikost v paměti počítače.  Stupeň komprese/kvality se volí při ukládání obrázku.

9  Kompresní poměr výrazně ovlivní výslednou kvalitu obrázku.  Původní obrázek má 223 KB.

10  GIF : bezeztrátově komprimovaný formát  Barevná hloubka obrázku může být max. 256 barev.  ALE:  Může být průhledný.  Může být animovaný.  Používá se na tlačítka, čáry apod., obecně grafiku na webu.  Používal se na animované bannery.

11  Různé formáty mají různé vlastnosti a tedy i různé použití. Vysvětlete, proč se liší velikostí jednotlivé typy souborů se stejným obrázkem.


Stáhnout ppt "Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google