Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: Ostrava Město průmyslu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: Ostrava Město průmyslu"— Transkript prezentace:

1 Projekt: Ostrava Město průmyslu
Koksovna Karolina Matěj Gregor Jiří Koutný Michal Odstrčilík

2 Počátky koksovny Koksovna Karolina, tehdy známá jako důl Karolina, byla založena v roce 1842 Moravsko-Ostravskou uhelnou společností, ale v roce 1843 ho odkoupil  Salomon Mayer Rothschild, z rodu Rothschildu a investoval do ní velkou část svého jmění. Ostrava touto koksovnou přispěla k celou Rakousko-Uherské parní revoluci. ---  Salomon Mayer Rothschild (* )

3 Jak běžel čas  V roce 1864 připojili ke Karolině důl Antonín s větrní a vodní jámou což zvýšilo produktivitu dolu (koksovny)

4 Chybné kroky V roce 1870 byla Karolina spolu s koksovnou, dolem Antonín a dole Šalomoun pronajata na 25 let Uhelné a koksárenské společnosti v Ostravě na Moravě. Pak v roce 1890 byla definitvně připojena k dolu Šalamoun a pot= sloužila jen jako pomocná koksovna a důl.

5 20 Století byla v provozu do roku 1982. Žofinská huť byla uzavřena  1972 a elektrárna v Ještě do roku 1983 sloužila bývalá elektrárna jako teplárna pro zásobování Ostravy parou a teplou vodou. Velkou perlou byl samostatný chemický závod, který vznikl v roce 1926. Její provoz už nebyl a pravděpodobně nebude nikdy obnoven, slouží jako památka Ostravy FOTO:

6 Zajímavosti: Důl byl pojmenován podle snachy Rotschilda
Důl je středoevropskou památkou a velkou zajímavostí celé Ostravy V dole se vyskytovalo velké množství nebezpečných plynů o kterých se nevědělo Důl je dodnes používán pro kulturní akce.

7 Autoři: Zdroje: Autoři: Matěj Gregor, Michal Odstrčilík, Jiří Koutný
Zdroje: cs.wikipedia.org/dulkarolina/ Goodle.com obrázky Dul Karolina.. 2015


Stáhnout ppt "Projekt: Ostrava Město průmyslu"

Podobné prezentace


Reklamy Google