Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vodní elektrárny Marek Mik.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vodní elektrárny Marek Mik."— Transkript prezentace:

1 Vodní elektrárny Marek Mik

2 Obecně Energie vodních toků patří k nejstarším energetickým zdrojům, které se lidstvo ve své historii naučilo využívat. Jednu z prvních vodních elektráren postavil T. A. Edison roku 1882 v Appletonu a krátce nato pod Niagarskými vodopády.

3 Jak funguje vodní elektrárna
Ve vodních elektrárnách voda roztáčí turbínu; ta je na společné hřídeli s elektrickým generátorem (dohromady tvoří tzv. turbogenerátor). Mechanická energie proudící vody se tak mění na energii elektrickou, která se transformuje a odvádí do míst spotřeby. Obdobný princip využívá i uhelná nebo jaderná elektrárna.

4 Princip přečerpávajících vodních elektráren
Jejich princip je jednoduchý. Každá přečerpávací vodní elektrárna má dvě vodní nádrže. Jedna z nich je umístěna na níže položeném místě (dolní nádrž), druhá ak na vyšším místě (horní nádrž). Obě dvě nádrže jsou spojeny spádovým potrubím o velkém průměru. V noci se využívá přebytečná energie z elektrorozvodné sítě a voda se přečerpává z dolní nádrže do horní. Tam se tak vytvoří velké zásoby vody a ve chvíli, kdy je potřeba většího množství špičkové energie se voda vypouští z horní nádrže do dolní nádrže přes turbínu vodní elektrárny a elektrická energie spotřebovaná na její noční přečerpání se tak během dne vrací zpět do elektrorozvodné sítě.

5 Rozdělení turbín Podle způsobu práce se moderní turbíny dělí na rovnotlaké a přetlakové. V rovnotlakých turbínách zůstává tlak vody stále stejný, to znamená, že voda vychází z turbíny pod stejným tlakem, pod jakým do ní vstupuje. U přetlakových turbín vstupuje voda do oběžného kola s určitým přetlakem, který při průtoku klesá. Při výstupu z turbíny má tedy voda nižší tlak než při vstupu do ní. Tak pracují např. Francisovy turbíny.

6 Obrázková galerie 1

7 Francisova turbína Francisova turbína je podtypem vodní turbíny, vyvinuté James. B. Francisem. Jedná se o přetlakovou turbínu. Má dvě podvarianty podle uložení hřídele a to vertikální a horizontální. Francisovy turbíny patří mezi nejpoužívanější.

8 Kaplanova turbína Turbínu vynalezl profesor brněnské techniky Viktor Kaplan. Od svého předchůdce, Francisovy turbíny, se liší především menším počtem lopatek, tvarem oběžného kola a především možností regulace náklonu lopatek u oběžného i rozváděcího kola.

9 Peltonova turbína Peltonova turbína je rovnotlaká turbína. Účinnost u malé turbíny je 80 až 85%, u velké 85 až 95%. Peltonova turbína byla vynalezena Lesterem Allanem Peltonem ( ) v roce 1880 Používá se pro vysoký spád z malým průtokem

10 Teslova turbína Teslova turbína je bezlopatková turbína, kterou si nechal patentovat Nikola Tesla v roce Turbína je založena na principu tření mezi proudícím médiem (kterým může být voda, ale třeba i pára či jiný plyn nebo kapalina) a povrchem rotoru turbíny.

11 Bánkiho turbína Bánkiho turbína je jednoduchá rovnotlaká vodní turbína. Zvláštností je, že lopatky oběžného kola jsou obtékány ve dvou směrech. Vynalezl ji Donát Bánki v roce Je užívána v malých vodních elektrárnách.

12 Obrázková galerie

13 Graf podílů elektráren společnosti ČEZ v roce 1996

14 d d e e n E i


Stáhnout ppt "Vodní elektrárny Marek Mik."

Podobné prezentace


Reklamy Google