Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž."— Transkript prezentace:

1 Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž

2 Znečišťování ovzduší Znečištění ovzduší je chemický, fyzikální nebo biologický činitel, který mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Je celosvětovou příčinou řady úmrtí a nemocí např. dýchacích cest a výskytu rakoviny a srdečních onemocnění. Mezi největší zdroje nečistot v ovzduší stacionární zdroje (teplárny, tepelné elektrárny i lokální topeniště v domech) a mobilní zdroje (především automobilová doprava, ale i železniční nebo lodní).

3 Znečišťování ovzduší Tradičně největším zdrojem znečištění vzduchu je spalování fosilních paliv. Je to nejzávažnější problém už od průmyslové revoluce. Rychlý nárůst vozidel způsobil zvyšující se zátěž na životní prostředí. Automobilový provoz se významně podílí na znečišťování ovzduší např. oxidu uhličitého, oxidy dusíku nebo prachovými částicemi. Automobilismus

4 Znečišťování ovzduší Průmyslové V ČR je několik oblastí a velkých aglomerací, které jsou často zasaženy znečištěním ovzduší Ostravsko Největším producentem znečištění je na Ostravsku společnost ArcelorMittal a jejich železárny Ústecko Zdrojem znečištění je povrchová těžba hnědého uhlí a jeho spalování v uhelných elektrárnách.

5 Skleníkový efekt Skleníkový efekt je způsoben spalováním fosilních paliv, kácením lesů a globálními změnami krajiny - přispívá ke globálnímu oteplování skleníkové plyny - vodní páry (H2O), oxid uhličitý (CO2), metan (CH4), oxid dusný (N2O) a ozón (O3) fosilní paliva – ropa, zemní plyn, uhlí, rašelina a jaderná energie (neobnovitelné zdroje energie)

6

7 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Zne%C4%8Di%C5%A 1t%C4%9Bn%C3%AD_ovzdu%C5%A1%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Zne%C4%8Di%C5%A 1t%C4%9Bn%C3%AD_ovzdu%C5%A1%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Zne%C4%8Di%C5%A 1t%C4%9Bn%C3%AD_ovzdu%C5%A1%C3%AD_v_ %C4%8Cesku http://cs.wikipedia.org/wiki/Zne%C4%8Di%C5%A 1t%C4%9Bn%C3%AD_ovzdu%C5%A1%C3%AD_v_ %C4%8Cesku http://cs.wikipedia.org/wiki/Sklen%C3%ADkov%C 3%BD_efekt http://cs.wikipedia.org/wiki/Sklen%C3%ADkov%C 3%BD_efekt http://www.lesni-park.cz/tabule/jaky-je-vliv- automobilismu-na-cistotu-ovzdusi-/ http://www.lesni-park.cz/tabule/jaky-je-vliv- automobilismu-na-cistotu-ovzdusi-/


Stáhnout ppt "Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž."

Podobné prezentace


Reklamy Google