Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.12 Chemosyntéza Vytvořeno: 13.06.2013 Ověřeno: 14.10.2013 Třída: Ve 1

2 Cytologie Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:2 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o vzniku života učebnice Klíčová slova:chemosyntéza, aneroibní, krebsuv cyklus Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – cytologie.

3 Chemosyntéza Je možná u prototrofních organismů, které využijí energii uvolněnou oxidací anorganických látek.

4 Prototrofní organismy Prototrofní organismy: bakterie železité bakterie sirné bakterie nitrifikační nitrifikační bakterie zpřístupňují N pro příjem rostliny v půdě.

5 Dýchání Je to proces uvolňování energie v buňce. Má 2 fáze: anerobní glykolýza, krebsův cyklus.

6 Anerobní glykolýza Anerobní glykolýza – probíhá bez přístupu vzduchu, kdy glukóza se rozkládá na 2 molekuly pyrohroznové za nepatrného uvolnění energie – dvou molekul ATP. Bakterie mléčného kvašení v tomto prostředí vytváří kyselinu mléčnou, která konzervuje glycidovou píci (kukuřičná siláž, kysané zelí). V případě přítomnosti kvasinek přemění glukózu na etanol. V případě přítomnosti bakterií octového kvašení vzniká ocet.

7 Krebsuv cyklus Krepsuv cyklus – v aerobním prostředí s kyslíkem se kyselina pyrohroznová přemění na acetyl koenzym A, který vstoupí do krebsova cyklu jako cyklus kyseliny citrónové. V dýchacím řetězci se uvolní větší množství energie – 38 molekul ATP. Energetické centrum jsou mitochondrie, kde vznikne oxidativní fosforylací ATP.

8

9

10 Otázky a odpovědi 1.Co je to chemosyntéza? Je možná u prototrofních organismů, které využijí energii uvolněnou oxidací anorganických látek. 2. Kolik fází má dýchání? Má 2 fáze aneroibní, krepsův cyklus. 3. Vysvětli anerobní glykolýzu. Probíhá bez přístupu vzduchu, kdy glukóza se rozkládá na 2 molekuly pyrohroznové za nepatrného uvolnění energie – dvou molekul ATP.

11 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.biology.webz.cz/bunorganely.php http://www.infovek.sk/predmety/biologia/diplomky/biologia_bunky/fotos ynteza.htmhttp://www.infovek.sk/predmety/biologia/diplomky/biologia_bunky/fotos ynteza.htm Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google