Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie."— Transkript prezentace:

1 Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 AutorMgr. Marie Vašíčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Ek/4-EK-2/10 Název DUMAktivní bankovní obchody Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/ 01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětEkonomika Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň: vysvětlení principu bankovních úvěrů komerčních bank, pojem aktivní obchody, úvěrová způsobilost, typy úvěrů Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaBankovní rozvaha, prověřování klienta, zástavy Datum18. 6. 2013

3 Aktivní bankovní obchody Náplň učiva Princip aktivních bankovních operací Úvěrová způsobilost klienta Bankovní úvěry

4 Aktivní bankovní operace Nejčastější aktivní operace vůči klientům patří poskytování úvěrů. Z hlediska banky jsou to její pohledávky. Protože přehled aktivních operací lze nalézt v rozvaze banky, označují se tyto operace jako rozvahové.

5 Zkouška úvěrové způsobilosti Pro banku je velmi důležitá návratnost úvěru. Proto před jeho poskytnutím provádí zkoušku úvěrové způsobilosti. Její součástí je: zkouška právní způsobilosti klienta zkouška důvěryhodnosti zkouška hospodářské situace

6 Krátkodobé bankovní úvěry Jedná se o úvěry splatné do 1 roku: Kontokorentní úvěr je kombinací běžného účtu s možností čerpat částku do úvěrového limitu. Revolvingový úvěr umožňuje klientovi opakované čerpání úvěru po splacení předchozího. Výhodou je, že není třeba znovu uzavírat novou úvěrovou smlouvu.

7 Střednědobé a dlouhodobé bankovní úvěry Jedná se o úvěry splatné od 1 do 10 let, výjimečně i déle). Banka zde vyžaduje zajištění úvěru. Lombardní úvěr je jištěný movitou věcí, např. cennými papíry, uměleckými předměty, zbožím nepodléhajícím znehodnocení apod. Hypotéční úvěr zástavou je zde nemovitost, např. budova, pozemek apod.

8 Kontrolní otázky: 1.Z jakých kroků se skládá zkouška úvěrové způsobilosti? 2.Jaké znáš krátkodobé bankovní úvěry? 3.Čím je zajištěn lombardní a čím hypotéční úvěr?

9 Seznam obrázků:

10 Seznam použité literatury: [1 ŠVARCOVÁ Jena a kolektiv, Ekonomie, CEED, Zlín, 2010


Stáhnout ppt "Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie."

Podobné prezentace


Reklamy Google