Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vietnam – 3.generace asijských tygrů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vietnam – 3.generace asijských tygrů"— Transkript prezentace:

1 Vietnam – 3.generace asijských tygrů
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Vietnam – 3.generace asijských tygrů Označení DUM VY_32_INOVACE_12_2_07 Autor RNDr.Tomáš Danielis Datum Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Regionální geografie Asie a Afriky Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia

2 Hlavní historické události 20. stol
Hlavní historické události 20.stol. (uvádím je pro ilustraci a pochopení) Dříve kolonie? Francie – tzv… Francouzská Indočína Po osamostatnění následovala? Vietnamská válka v rámci tzv.? Studené války, takže boj mezi? USA a SSSR velmi drsná a krutá válka – následky dodnes Jak skončila? Vítězství komunistů a velmi frustrující porážka USA. Od 90.let nastává pomalá demokratizace společnosti spojená s hospodářským rozvojem podobným Číně.

3 Následky války Znáš nějaký film o této válce?
Forrest Gump, ale nejrealističtější je Četa. Desítky tisíc zmrzačených lidí. Zničené životní prostředí díky užívání chemikálií a hlavně defoliantů – co to je? K odstranění zeleně k sledování pohybu partyzánů z letadel.

4 Defolianty Obr. 1 Obr. 2

5 Agent Orange dnes Obr. 3

6 Současný Vietnam Tato země zažívá obrovský ekonomický vzestup jako nově industrializovaná země 3.generace: Objasni tento termín: Příchod zahraničních investorů, levná a schopná pracovní síla, relativní bezpečnost a pořádek. Obrovské investice převážně ze státu? paradoxně USA. neskutečná modernizace, ale pod socialistickým vedením cenzura internetu a nesvoboda Nárůst cestovního ruchu. Které země? Téměř nejvíce USA – proč? návrat veteránů + pozůstalí. Další důležitý důvod cestovního ruchu…. je tu bezpečno.

7 Zátoka Ha long Obr. 4

8 Obr 6. Obr. 5

9 Současný Vietnam a ČR Proč je u nás tak zastoupena vietnamská komunita? V rámci socialistického(komunistického) bloku zde byli pozváni jako pracovní síla v továrnách – naše ekonomika byla silně zaměřena na průmysl a chyběla pracovní síla v továrnách + zde šli studovat na VŠ. Po r zde značné množství zůstalo a přizpůsobili se – velmi schopní. příchod vietnamských bank na náš trh Kolik je zde Vietnamců? Asi , zatím jsou vedeni jako komunita, ale chtějí se stát národnostní menšinou. Jaké by bylo jejich pořadí v ČR? 3. největší, po Ukrajincích a Slovácích Dle údajů ministerstva financí 2010 odvedli na daních 680mil.korun. Pro nás důležitá brána do JV Asie + důležitý obchodní partner.

10 Citace DUCLOS, Alexis. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GRIGSBY, Brian K.. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DUCLOS, Alexis. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MACRIDER. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: IOSTREAM01. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GENGHISKHANVIET. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Vietnam – 3.generace asijských tygrů"

Podobné prezentace


Reklamy Google