Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Island Barevný ostrov severu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Island Barevný ostrov severu"— Transkript prezentace:

1 Island Barevný ostrov severu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Island Co se vám vybaví, když se řekne Island?

3 Přečtěte si článek a odpovězte na otázky v pracovním listu.

4 Zhlédněte video a odpovězte na otázky v pracovním listu.

5 Island Pokuste se, podle toho, co o Islandu již víte, popsat jeho přírodní podmínky. Pokuste se, podle toho, co o Islandu již víte, popsat rozmístění obyvatelstva na ostrově. 3.

6 Island Klima Islandu je velmi chladné a ovlivněné stacionární islandskou tlakovou výší. Na Islandu se nachází biota tunder i místa bez vegetace. Příroda je zde velmi zachovalá. Island je nejřídčeji obydlenou zemí Evropy. Lidé žijí většinou pouze při pobřeží, a to nejvíce (2/3 obyvatel státu) na jihozápadě. 4.

7 Island Na Islandu se často setkáváme s vulkanickými jevy (sopky, gejzíry, horké prameny). Proč? Protože Islandem prochází středomořský rift, který od sebe odděluje Euroasijskou a Severoamerickou tektonickou desku. Ty se od sebe oddělují. Může člověk tyto jevy nějak využívat? lázeňství vyhřívání (i chodníků) vytápění domů či skleníků (pěstování banánů)

8 Island Patří Island mezi rozvinuté, nebo rozvojové státy?
Které odvětví ekonomiky se může nejvíce podílet na tvorbě HDP Islandu? 7.

9 Island Island patří mezi rozvinuté země, ovšem byl velmi citelně zasažen ekonomickou krizí v roce 2008, během níž stát prohlásil, že stojí krok před bankrotem. Na HDP se nejvíce podílí rybolov a s ním spojený průmysl.

10 Island Jak se mohou lidé na Island a po Islandu dopravovat? 8.

11 Island Pro Island je důležitá letecká a námořní doprava (včetně kabotážní). Silniční doprava má zvláštní postavení. Po obvodu ostrova vede zpevněná silnice, do drsného vnitrozemí vedou většinou nezpevněné cesty a je sem povolen vjezd pouze vozům s pohonem 4x4 či tzv. terénním autobusům. 9.

12 Pomocí mapy vyplňte poslední část pracovního listu.

13 Otázka k zamyšlení na závěr
Patří Island do Evropy? Ze kterých hledisek ano a ze kterých ne?

14 Zdroje obrázků AKIGKA. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Iceland_sat_cleaned.png. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: < BJARMASON, Ævar Arnfjörð. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Iceland_satellite.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: < SHAFFT, Stefan. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Grassodenhäuser.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW: < JUTA. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Hindisvik-Iceland jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic z WWW: < SVART. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Iceland_Mid-Atlantic_Ridge_Fig16.gif. Dostupné pod licencí public domain z WWW: < MCLASSUS, Roger. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:1972_Iceland_Namaskard_tent.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: < KRAPF, Hansueli. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Vestmannaeyjar020.JPG. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: < MCLASSUS, Roger. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Iceland_car_stuck_in_river_1972.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: < JUTA. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Icelandic-Road-Sign.JPG. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic z WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Island Barevný ostrov severu"

Podobné prezentace


Reklamy Google