Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vedení potrubí vnitřního vodovodu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vedení potrubí vnitřního vodovodu"— Transkript prezentace:

1 Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Střední odborná škola Otrokovice Vedení potrubí vnitřního vodovodu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/3-SO-4/19 Název DUM Vedení potrubí vnitřního vodovodu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: způsoby vedení potrubí, volně vedené potrubí, vedené v drážkách, ve stěně Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Potrubí, vedení potrubí, drážka, volné vedení, průchod přes stavební konstrukci Datum

3 Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Náplň výuky Možnosti vedení potrubí Vedení v drážce Vedení před stěnou Vedení v podlaze Vedení v šachtách Vedení přes stavební konstrukce

4 Možnosti vedení potrubí
Vedení potrubí vnitřního vodovodu je možné různými způsoby. Záleží na každé konkrétní budově, jak může nebo nemůže být potrubí vedeno. Potrubí nesmí překážet otevírání dveří, oken, musí se vyhýbat pevně zabudovaným předmětům (kuchyňská linka, vana apod.). Při vedení potrubí přicházejí v úvahu tyto možnosti: v drážce, před stěnou, v podlaze, v šachtách, přes stavební konstrukce. V budovách se potrubí vede vždy několika způsoby, nejčastěji v drážce, před stěnou a přes stavební konstrukce. V panelových domech a velkých budovách jsou pro potrubní vedení vybudovány instalační šachty.

5 Vedení potrubí v drážce ve stěně
Je to nejpoužívanější způsob vedení potrubí tam, kde záleží na vzhledu. V drážce se trubky vedou ve všech obytných místnostech – v kuchyni, koupelně, na WC apod. Potrubí se vede v drážkách také v místnostech, které nejsou obytné, ale jsou průchozí – chodby, schodiště atd. Pro potrubí je ve stěně vynechána při stavbě nebo dodatečně vysekána drážka, do které se potrubí ukládá. Velikost drážky se určí podle průměru potrubí a tloušťky izolace, protože potrubí studené i teplé vody se izoluje. Po instalaci je potrubí zazděné a v kuchyni a koupelně většinou obložené.

6 Obr. 1: Potrubí vedené ve stěně v drážce není pod obkladem vidět Levý obr. – jedno potrubí ke splachovači Pravý obr. – potrubí studené a teplé vody k umyvadlu

7 Vedení potrubí před stěnou
I tímto způsobem je možné vést potrubí vnitřního vodovodu. Musí se počítat s tím, že potrubí je tedy vedeno „viditelně“ a může kazit estetický vzhled místnosti. Tento způsob vedení potrubí se používá ve sklepě, v garáži a v místnostech, kde to vzhledově nevadí – průmyslové haly, sklady atd. Výhodou je, že se nemusí sekat drážky. Ušetří se tím čas a nezeslabí se tloušťka stěny. Může se vést i několik potrubí vedle sebe nebo pod sebou. U dlouhých rozvodů ve vícepatrových nebo rozlehlých budovách se vedou tři potrubí – studené vody, teplé vody a cirkulační potrubí teplé vody.

8 Obr. 2: Potrubí volně vedené před stěnou ležaté Levý obr
Obr. 2: Potrubí volně vedené před stěnou ležaté Levý obr. – ocelové izolované potrubí vedené pod stropem Pravý obr. – ocelové a plastové potrubí neizolované vedené u stěny

9 Obr. 3: Potrubí vedené před stěnou Vlevo – ležaté měděné s odbočkou na svislé Vpravo – svislé ocelové pozinkované

10 Vedení potrubí v podlaze
V některých případech je nutné vést potrubí v podlaze. Nejčastěji je to u budov, které nejsou podsklepené. Potrubí v určitých stavbách nelze vést jinak než v podlaze, přičemž musí být dodrženy všechny požadavky na bezpečnost provozu a splněny požadavky normy – např. potrubí musí být přístupné. Pokud se vede potrubí v podlaze, musí být vedeno v drážkách a musí být zakryto. Krytí potrubí vedeného v podlaze se provádí běžně ocelových plechem potřebné tloušťky, aby nedošlo k prohnutí plechu. Potrubí musí být zakryto po celé délce.

11 Vedení potrubí v šachtě
Šachty (nazývané také instalační šachty) se budují běžně ve výškových budovách. Tyto šachty slouží k vedení veškerých potrubních vedení. V šachtě jsou vedeny trubky vnitřního vodovodu (studená, teplá a cirkulační voda) a dále potrubí plynovodní, kanalizační, vzduchotechnické. Vzhledem k většímu počtu potrubí v šachtě je třeba dodržet vzájemné vzdálenosti mezi jednotlivými potrubími a nesmí se zapomenout na místo pro izolaci trubek. Šachty bývají většinou volně přístupné v každém podlaží. Na stoupačce vedené v šachtě je vždy do každého bytu odbočka a na ní ještě vodoměr.

12 Vedení potrubí přes stavební konstrukce
Při průchodu potrubí přes stěnu nebo přes strop musí být potrubí vedeno v chráničce. Chránička je nejčastěji ocelová trubka pevně zabudovaná ve stavební konstrukci, přes kterou se potrubí vede. Průměr chráničky musí být dostatečně velký. Musí se počítat s tím, potrubí vodoinstalace je izolované a musí být splněn požadavek na možnost dilatace potrubí. V blízkosti chráničky se do potrubí neinstalují odbočky nebo armatury. Spoje potrubí musí být v dostatečné vzdálenosti od chráničky.

13 Kontrolní otázky: Jakými způsoby se může vést potrubí vnitřního vodovodu? Ve kterých místnostech se vede potrubí ve stěně? Jak se vede potrubí v podlaze? Jaká potrubí se vedou v instalačních šachtách? Jak se vede potrubí přes stěnu nebo přes strop?

14 Seznam obrázků: Obr. 1 vlastní Obr. 2 vlastní Obr. 3 vlastní

15 Seznam použité literatury: [1] Jurečka,A
Seznam použité literatury: [1] Jurečka,A. a Adámek,M: Instalace vody a kanalizace III, Praha, Informatorium, ISBN:

16 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Vedení potrubí vnitřního vodovodu"

Podobné prezentace


Reklamy Google