Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. Obecná rovnice přímky 1 1. prosince 2012VY_32_INOVACE_110314_Obecna_rovnice_primky_1_DUM

2 Obecná rovnice přímky Přímka v rovině má nekonečně mnoho směrových vektorů, ke kterým existuje nekonečně mnoho kolmých vektorů. Vyberme si jeden směrový vektor přímky a hledejme vektory k němu kolmé.

3 Obecná rovnice přímky Vypadá to, že všechny vektory na obrázku jsou kolmé k směrovému vektoru přímky p, tedy kolmé k přímce p.

4 Obecná rovnice přímky Kdy jsou dva vektory na sebe kolmé? Právě tehdy, když skalární součin dvou vektorů je roven nule!

5 Obecná rovnice přímky

6 Normálovým vektorem přímky p nazveme vektor, který je kolmý na směrový vektor přímky p.

7 Obecná rovnice přímky

8

9 K přímce existuje nekonečně mnoho normálových vektorů. Zvolíme si jeden normálový vektor. K jednoznačnému určení přímky je dále nutné znát souřadnice bodu, kterým daná přímka prochází. Pokusíme se obecnou rovnici přímky sestavit!!!

10 Obecná rovnice přímky

11

12

13

14 Pro animaci klikněte zde.zde.

15 CITACE ZDROJŮ Všechny objekty byly nakresleny v programu GeoNext verze 1.74 http://www.geonext.de Automatické tvary byly vytvořeny v programu MS PowerPoint 2010.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google