Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.30 Konvenience Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS1

2 ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:dehydrované výrobky, polotovary Anotace: Materiál je určen k seznámení se s výrobky, které rozšiřují nabídku jídelních lístků a jejichž příprava je rychlá.

3 KONVENIENCE

4 CONVENIENCE Toto anglické slovo znamená pohodlí, výhodnost, snadnost. Jsou to potraviny s vyšším stupněm zpracování než základní potraviny. V naší gastronomii se již tyto tzv.: pohotové potraviny používaly pod výrazem polotovary.

5 ROZDĚLENÍ Masné: chlazené a mrazené např.: hovězí pečeně špikovaná, rybí prsty obalované Bezmasé: a) chlazené – těsto listové, linecké b) zmrazené – švestkové knedlíky

6 Rozdělení Suché v prášku: těsta, omáčky, přílohy, polevy, kaše, minutky, moučníky Nápoje v prášku: ovocné, izotonické, kávoviny, rozpustný čaj, instantní kakaový nápoj

7 VÝZNAM mají vysokou kvalitu široký sortiment šetří čas a náklady dokonalá hygiena přípravy

8 Význam nevzniká odpad, snižují se nároky na skladování podporují kreativitu kuchaře výhodou je snadná manipulace rychlá příprava

9 OPAKOVÁNÍ Rozdělení konveniencí: Masné, bezmasé, suché v prášku a nápoje. Význam konveniencí: Vysoká kvalita, široký sortiment, šetří čas, nevzniká odpad, lehce se skladují, rychlá příprava. Pod jakým názvem jsou známé: Polotovary (pohotové potraviny).

10 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google