Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
číslo: : VY_32_INOVACE_18_15 (20) Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vítězslav Novák Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Hudební výchova Ročník: 8. a 9.

2 Metodický list - anotace:
Výukový materiál obsahuje základní informace o životě a díle hudebního skladatele Vítězslava Nováka včetně obrazového materiálu.

3 Vítězslav Novák Busta Vítězslava Nováka v Kamenici nad Lipou.

4 Vítězslav Novák - život
* Kamenice nad Lipou † Skuteč Český hudební skladatel, vynikající pedagog. Reprezentant moderní české hudby. Dětství prožil v Počátkách. Po smrti otce, lékaře, se jeho matka se 3 dětmi přestěhovala do Jindřichova Hradce. Rodina žila chudě, přesto v Jindřichově Hradci vystudoval gymnázium. Velmi miloval kraj, kde se narodil a prožil dětství.

5 Kamenice nad Lipou

6 Počátky

7 Jindřichův Hradec

8 Jindřichův Hradec Dům v Růžové ulici, kde V. Novák bydlel.
Vlastní fotoarchiv autorky prezentace. Dům v Růžové ulici, kde V. Novák bydlel.

9 Vítězslav Novák V Praze studoval práva a současně i hudbu.
Byl žákem Antonína Dvořáka, který jako jediný rozpoznal výjimečný Novákův talent. Student Novák často provokoval svými nápady, přesto byl Dvořákův oblíbenec. Novákovým vzorem byli Robert Schumann a Ferenc Liszt. O rozšíření jeho díla má zásluhu, stejně jako u Antonína Dvořáka, Johannes Brahms – přimluvil se u nakladatele Simrocka, aby byla vydána Novákova díla.

10 Johannes Brahms

11 Vítězslav Novák a jeho hudební vzory
Ferenc Lizst. Robert Schumann

12 Vítězslav Novák - zajímavosti
Vítězslav Novák miloval život a uměl žít: - aby poznal hory, stal se horolezcem a málem přišel o život - aby poznal moře, potápěl se a plaval hluboko do moře. Původní jméno Nováka bylo Viktor, nechal se překřtít na Vítězslava. Pěšky prochodil Šumavu, moravské a slovenské hory a lesy. Život, tak jak ho prožíval, byl pro V. Nováka hlavní motivací pro jeho komponování.

13 H. Boettinger: Dobrá pohoda české hudby.
J. Suk, V. Talich a V. Novák H. Boettinger: Dobrá pohoda české hudby.

14 Vítězslav Novák - dílo Dílo: Jihočeská suita. Slovácká suita V Tatrách
V. Novák - reprezentant moderní české hudby. Dílo: Jihočeská suita. Slovácká suita V Tatrách Svatováclavský triptych Klavírní sonatiny, album Mládí Májová symfonie Vokální skladby. Písničky Jaro Kantáta Bouře Svatební košile (na Erbenův text) 4 opery: Zvíkovský rarášek, Karlštejn, Lucerna, Dědův odkaz

15 Zvíkovský rarášek – komická opera
Opera o jednom jednání na prakticky nezměněný text stejnojmenné hry českého spisovatele Ladislava Stroupežnického. Premiéra 10. října 1915 v Národním divadle v Praze. Hrad Zvíkov, dějiště opery.

16 Karlštejn - opera Opera o 3 jednáních, libreto napsal český spisovatel Otokar Fischer podle divadelní hry Noc na Karlštejně Jaroslava Vrchlického. Premiéra byla 18. listopadu 1916 v Národním divadle v Praze. Hrad Karlštejn Karel IV. – český král a římský císař

17 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vítězslav Novák [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jindřichův Hradec [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Počátky [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Kamenice nad Lipou [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karlštejn [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: <

18 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Zvíkov (hrad) [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Zvíkovský rarášek (opera) [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karlštejn (opera) [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karel IV. [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: <

19 Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Johannes Brahms [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Robert Schumann [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Ferenc Liszt [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Josef Suk starší [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: < 8. slade – fotoarchiv autorky prezentace.

20 Použitá literatura VRKOČOVÁ, Ludmila. Slovníček hudebních osobností. 1. vyd. Praha: L. Vrkočová, 1999, 199 p. ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121"

Podobné prezentace


Reklamy Google